Lavrov: Sodan painajaisen skenaario palaa Eurooppaan – Yhdysvaltain ja Venäjän ulkoministerit neuvottelivat Tukholmassa - Ulkomaat | HS.fi

Lavrov: Sodan painajaisen skenaario palaa Eurooppaan – Yhdysvaltain ja Venäjän ulko­ministerit neuvottelivat Tukholmassa

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kertoi, että presidentit Joe Biden ja Vladimir Putin käyvät todennäköisesti suoria keskusteluja lähitulevaisuudessa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken (vas.) ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov osallistuivat Arktisen neuvoston ministerikokoukseen Reykjavikissa toukokuussa.

2.12.2021 10:06 | Päivitetty 2.12.2021 18:00

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Venäjän presidentti Vladimir Putin käyvät todennäköisesti pian suoria keskusteluja, kertoi Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken torstaina Tukholmassa.

”On todennäköistä, että presidentit puhuvat suoraan keskenään lähitulevaisuudessa”, Blinken sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Blinken ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov petasivat presidenttitason neuvottelua kahdenkeskisessä keskustelussa Ety-järjestön ministerikokouksen yhteydessä. Blinken ja Lavrov neuvottelivat kiristyneestä tilanteesta Ukrainan rajoilla.

Ennen tapaamista Lavrov kertoi sodan painajaisen olevan palaamassa Eurooppaan, koska Nato tuo ”sotilaallista infrastruktuuriaan lähemmäksi Venäjän rajoja”.

”Sotilaallisen yhteenoton painajaisskenaario on palaamassa Eurooppaan”, Lavrov sanoi ennen ministerien neuvottelujen alkua uutistoimisto AFP:n mukaan.

Blinken puolestaan varoitti Venäjää ”vakavista seurauksista”, jos se suunnittelee sotatoimia Ukrainassa.

”Diplomatia on paras keino välttää kriisi, ja siitä aion keskustella Sergein kanssa”, Blinken sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Blinken neuvottelee samassa yhteydessä myös Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban kanssa.

”Vuoropuhelu on erityisen tärkeää silloin, kun asiat menevät huonosti”, Yhdysvaltain ulkoministeriön nimettömänä puhunut virkamies kommentoi uutistoimisto Reutersille.

”Ministeri tekee selväksi Venäjälle, mitä se joutuu toimistaan maksamaan. Mutta muistuttaa varmasti samalla, että diplomaattinen ratkaisu on olemassa.”

Venäjä on keskittänyt syyskuusta lähtien joukkojaan Ukrainan rajojen tuntumaan yli sadan tuhannen sotilaan verran. Ukrainan hallituksen edustajat ja yhdysvaltalaiset lähteet ovat arvelleet, että Venäjä saattaa valmistella hyökkäystä Ukrainaan.

Lue lisää: Venäjä valmistelee talvi­sotaa Ukrainassa, väittävät Ukrainan tiedustelu ja yhdys­valtalais­lähteet

”Emme tiedä, onko presidentti Vladimir Putin tehnyt päätöstä hyökkäyksestä”, Blinken kommentoi keskiviikkona Riiassa Nato-maiden ulkoministerikokouksen jälkeen.

”Mutta tiedämme, että hän on kokoamassa paikalle riittävästi voimaa voidakseen hyökätä nopeasti, jos hän niin päättää.”

Moskova puolestaan on epäillyt Ukrainaa yllätyshyökkäyksen valmistelusta Venäjän ja sen tukemien separatistien hallitsemaan Itä-Ukrainaan Yhdysvaltojen ja sen Nato-liittolaisten tuella.

Putin vaati keskiviikkona Kremlissä ulkomaiden uusille Venäjän-suurlähettiläille pitämässään puheessa, että Nato antaa Venäjälle takuut sotilasliiton laajenemisen lopettamisesta.

”Vuoropuhelussa Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten kanssa me vaadimme sellaisten konkreettisten sopimusten laatimista, jotka estäisivät Naton laajenemisen yhtään pidemmälle itään ja estäisivät Natoa ottamasta käyttöön Venäjää uhkaavia asejärjestelmiä rajojemme läheisyydessä”, Putin sanoi Kremlin verkkosivujen mukaan.

Latvian puolustusministeri Artis Pabriks sanoi maanantaina uutistoimisto Reutersin haastattelussa, että maa tarvitsee ”Yhdysvaltain pysyvää sotilaallista läsnäoloa” ja esitti Patriot-ilmapuolustus­järjestelmän sijoittamista Latviaan.

Valko-Venäjä puolestaan ilmoitti aiemmin tällä viikolla järjestävänsä yhdessä Venäjän kanssa ylimääräiset sotaharjoitukset Valko-Venäjällä Ukrainan rajan tuntumassa.

Ety-ministereiden asialistalla on myös Valko-Venäjän masinoima pakolaiskriisi Puolan ja Baltian rajoilla.

EU-lähettiläät hyväksyivät keskiviikkona unionin niin kutsutun viidennen pakotepaketin, jossa unionin pakotelistalle lisättiin 17 valkovenäläistä henkilöä ja 11 Valko-Venäjän yritystä tai yhteisöä. Yhdysvaltain odotetaan tekevän saman pakotepäätöksen piakkoin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat