EU aikoo myöntää Puolalle, Liettualle ja Latvialle määräaikaisia poikkeuksia turvapaikkakäytäntöihin - Ulkomaat | HS.fi

EU aikoo myöntää Puolalle, Liettualle ja Latvialle määrä­aikaisia poikkeuksia turva­paikka­käytäntöihin

Poikkeusten syynä on Valko-Venäjän masinoima pakolaiskriisi.

Valko-Venäjältä rajan ylittänyt syyrialainen turvapaikanhakija Puolan rajaseudulla marraskuun lopulla.

1.12.2021 16:58

EU:n komissio esittää, että Latvia, Liettua ja Puola saisivat turvapaikkakäytäntöihinsä määräaikaisia poikkeuksia, jotka heikentäisivät turvapaikanhakijoiden oikeuksia, kertoi uutistoimisto Reuters keskiviikkona.

Poikkeuskäytännöt johtuvat Valko-Venäjän masinoimasta pakolaiskriisistä. Itsevaltaisen Aljaksandr Lukašenkan johtaman Valko-Venäjän syytetään lennättäneen Lähi-idän maista pakolaisia, jotka sitten on toimitettu EU-maiden rajoille.

Komission kaavailemat poikkeukset tarkoittaisivat Reutersin mukaan muun muassa, että turvapaikkaa saisi hakea vain tietyiltä rajanylityspaikoilta.

Lisäksi kansallisilla viranomaisilla olisi neljä viikkoa aikaa turvapaikkahakemusten viralliseen kirjaamiseen. Nykyään hakemukset pitää rekisteröidä 10 päivässä.

Puolalla, Liettualla ja Latvialla olisi Reutersin mukaan myös oikeus pitää turvapaikanhakijoita 16 viikon ajan raja-alueella sijaitsevissa vastaanottokeskuksissa, jotka tarjoaisivat turvapaikanhakijoille vain perustarpeet eivätkä esimerkiksi oikeutta koulunkäyntiin.

Määräaikaiset EU-poikkeukset mahdollistaisivat niin ikään nopeutetun karkotuksen niille, jotka saavat kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat