Potilaalta väärän jalan amputoinut kirurgi tuomittiin sakkoihin Itävallassa - Ulkomaat | HS.fi

Potilaalta väärän jalan amputoinut kirurgi tuomittiin sakkoihin Itävallassa

Toukokuussa tapahtunut hoitovirhe huomattiin vasta kaksi päivää leikkauksen jälkeen.

1.12.2021 19:54

Itävallassa työskennellyt kirurgi tuomittiin keskiviikkona sakkoihin erikoislaatuisesta hoitovirheestä. Kirurgi oli toukokuussa amputoinut iäkkäältä potilaalta väärän jalan.

Uutistoimisto AFP:n mukaan 43-vuotias nainen tuomittiin 2 700 euron sakkoihin. Puolet summasta määrättiin ehdolliseksi. Lisäksi oikeus määräsi korvattavaksi potilaan leskelle 5 000 euron suuruisen vahingonkorvauksen korkoineen. 82-vuotias potilas ehti kuolla ennen oikeuskäsittelyä.

Tuomittu on tapahtuneen jälkeen vaihtanut työpaikkaa toiselle klinikalle. Hänellä on mahdollisuus valittaa tuomiosta.

Helsingin Sanomat uutisoi tapauksesta toukokuussa. Freistadtin kaupungissa toiminut klinikka tiedotti tuolloin, että potilaan oikea jalka oli ennen leikkausta merkitty amputoitavaksi, vaikka tarkoitus oli ollut amputoida vasen jalka.

Virhe huomattiin vasta kaksi päivää leikkauksen jälkeen. Potilas ei ollut itse havainnut virhettä sairautensa vuoksi.

Kirurgin mukaan tapaus johtui inhimillisestä erehdyksestä ja leikkaussalin valvontaketjun toimimattomuudesta. Tuomioistuin kuitenkin katsoi, että hän oli syyllistynyt asiassa törkeään huolimattomuuteen.

AFP:n mukaan myös klinikan johto on antanut asiasta lausunnon. Sen mukaan virheen syitä ja siihen liittyneitä olosuhteita on tarkasteltu, menettelytavoista keskusteltu ja henkilöstölle annettu lisäkoulutusta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat