Ranskassa ajetaan ankaraa lakia koulukiusaamisen kitkemiseksi – teoista voisi koitua kiusaajille jopa vankeutta - Ulkomaat | HS.fi

Ranskassa ajetaan ankaraa lakia kou­lukiusaamisen kitkemiseksi – teoista voisi koitua kiusaajille jopa vankeutta

”Tarkoituksena on luoda tarvittava šokkivaikutus”, sanoo lakiesityksen laatinut kansanedustaja Erwan Balanan.

Ranskan opetusministeri Jean-Michel Blanquer puhui kansalliskokouksessa eli parlamentissa Pariisissa tiistaina.

1.12.2021 20:33

Ranskan parlamentti eli kansalliskokous alkoi keskiviikkona käsitellä lakiesitystä, jossa puututaan koulukiusaamiseen kovalla kädellä, kertoo uutistoimisto AFP.

Jos lakiesitys menee läpi, koulukiusaamisesta voitaisiin rangaista vakavimmissa tapauksissa jopa kolmen vuoden vankeudella.

On todennäköistä, että lakiesitys saa taakseen kansanedustajien enemmistön, AFP kertoo. Hanketta tukevat presidentti Emmanuel Macronin hallitusrintama sekä oikeiston Tasavaltalaiset.

”Me emme koskaan tule hyväksymään sitä, että lapsiltamme rikotaan elämä”, opetusministeri Jean-Michel Blanquer sanoi parlamentissa. Blanquerin mukaan lailla ”pannaan toimeen tasavallan arvoja”.

Lailla lisättäisiin määrärahoja koulukiusaamisen estämiselle ja luotaisiin uusi koulukiusaamisen rikosnimike, AFP kertoo.

Lakiesityksen mukaan koulukiusaamisen rangaistus on kiusaajan iästä ja rikoksen vakavuudesta riippuen jopa kolme vuotta vankeutta ja 45 000 euroa sakkoja.

Jos koulukiusaamisen uhri tekee tai yrittää tehdä itsemurhan, rangaistus on vielä kovempi – jopa kymmenen vuotta vankeutta ja 150 000 euroa sakkoja, kertoo Le Figaro -lehti.

Ranskassa on viime aikoina ollut useita tragediaan päättyneitä koulu­kiusaamis­tapauksia. Esimerkiksi itäisen Ranskan Alsacessa 14-vuotias tyttö teki itsemurhan, kun hän oli kertonut luokkakavereilleen olevansa lesbo ja joutunut sen takia rajun koulu­kiusaamisen kohteeksi.

Vasemmiston puolueet ovat arvostelleet uutta lakiesitystä ylimitoitetuksi.

”Me emme kannata alaikäisten kriminalisoimista ja alistamisen lisäämistä”, sanoi sosialistikansanedustaja Michèle Victory.

Lakiluonnoksen laatija, keskustalaisen Modem-puolueen kansanedustaja Erwan Balanan puolestaan perusteli ankaraa säädöstekstiään sillä, että ”koko yhteiskunta halutaan mukaan”.

”Tekstin [lakiesityksen] tarkoituksena on luoda tarvittava šokkivaikutus”, Balanan sanoi radiokanava France Infon haastattelussa.

”Nyt rikoslaissa ei edes ole sanaa koulukiusaaminen. Sitä ei ole olemassa.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat