Venäjän presidentti Putin vaatii ”konkreettisia sopimuksia”, joissa Nato lupaa olla laajentumatta enempää itään - Ulkomaat | HS.fi

Venäjän presidentti Putin vaatii ”konkreettisia sopimuksia”, joissa Nato lupaa olla laajentumatta enempää itään

Toteutuessaan vaatimus estäisi myös Suomen liittymisen läntiseen sotilas­liittoon.

1.12.2021 21:04

Venäjän presidentti Vladimir Putin vaati keskiviikkona ”konkreettisia sopimuksia”, joissa sotilasliitto Nato sitoutuu olemaan laajentumatta enempää itään.

”Esitämme vakavien neuvottelujen aloittamista”, Putin sanoi Moskovassa uutistoimisto AFP:n mukaan. Hän puhui Kremlissä tilaisuudessa, johon oli kutsuttu uusia Venäjän-suur­lähettiläitä.

Putinin puheen taustalla oli tulehtunut tilanne Ukrainan suunnalla.

Yhdysvallat ja myös muut Nato-maat ovat syyttäneet Venäjää suurista joukkojen keskityksistä Ukrainan rajan tuntumassa. Venäjä taas on syyttänyt Natoa sotilaallista työntymisestä Venäjän rajoille.

On erittäin epätodennäköistä, että Yhdysvallat tai sen Nato-liittolaiset suostuisivat Putinin toivomaan sopimukseen.

Nato on 30 jäsenmaan sotilasliitto, joka laajeni itäiseen Keski-Eurooppaan 2000-luvun taitteen molemmin puolin. Esimerkiksi Viro, Latvia ja Liettua liittyivät Natoon vuonna 2004.

Nato-maat ovat toistuvasti sanoneet, etteivät ulkopuoliset määrää, keitä sotilasliiton jäseniksi otetaan.

Suomikin on pitänyt ulkopolitiikassaan niin sanotun Nato-option eli mahdollisuuden liittyä Natoon niin halutessaan.

Suomalaisesta vinkkelistä on kiinnostavaa, että Putinin keskiviikkoinen puhe oli muotoiltu niin, että se toteutuessaan tarkoittaisi Naton oven sulkeutumista myös Suomelta.

Putinin puhe löytyy kokonaisuudessaan Kremlin verkkosivuilta.

”Vuoropuhelussa Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten kanssa me vaadimme sellaisten konkreettisten sopimusten laatimista, jotka estäisivät Naton laajenemisen yhtään pidemmälle itään”, Putin sanoi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat