Argentiinan ex-presidenttiä syytetään sukellusveneturmaan liittyvässä vakoilujutussa - Ulkomaat | HS.fi

Argentiinan ex-presidenttiä syytetään sukellusvene­turmaan liittyvässä vakoilujutussa

Syytteen mukaan Mauricio Macri antoi käskyjä vakoilla vuoden 2017 onnettomuuden uhrien perheitä.

Argentiinan entinen presidentti Mauricio Macri vilkutti tukijoilleen, kun hän saapui oikeuden istuntoon marraskuussa.

1.12.2021 23:21

Argentiinan entistä presidenttiä Mauricio Macria vastaan on nostettu syyte vakoilujutussa, joka liittyy vuoden 2017 tuhoisaan sukellusvene­onnettomuuteen. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Syytteen mukaan Macri määräsi presidenttinä ollessaan laittomia tiedustelutoimia onnettomuuden uhrien perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan. Jos Macri todetaan syylliseksi, häntä voi lain mukaan odottaa 3–10 vuoden vankeustuomio.

Macri on aiemmin kiistänyt, että olisi syyllistynyt vakoiluun tai käskenyt ketään hallintoonsa kuuluvaa vakoilemaan. Hänen mukaansa syytteet ovat poliittisia.

Aiemmin syytteitä on nostettu myös kahta muuta henkilöä vastaan, jotka työskentelivät Macrin alaisina Argentiinan tiedustelupalvelussa.

Argentiinan merivoimien San Juan -sukellusvene katosi Atlantilla marraskuussa 2017. Alus löytyi noin vuotta myöhemmin meren pohjasta. Kaikki 44 miehistön jäsentä kuolivat.

Onnettomuuden syynä pidetään teknistä vikaa.

Onnettomuudessa kuolleiden perheenjäsenet ja sukulaiset ovat kertoneet tutkinnassa, että heitä olisi seurattu, salakuunneltu ja kuvattu. Motiivina pidetään uhkailua, jotta uhrien perheet eivät esittäisi vaateita onnettomuuden johdosta.

Mauricio Macri oli Argentiinan presidentti vuosina 2015–2019. Nykyään hän johtaa keskustaoikeistolaista Propuesta Republicana -puoluetta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat