Saksan tuleva ulkoministeri Annalena Baerbock haluaa uiguurien pakkotyöllä tuotetut tuotteet EU:n boikottiin - Ulkomaat | HS.fi

Saksan tuleva ulkoministeri Annalena Baerbock haluaa uiguurien pakkotyöllä tuotetut tuotteet EU:n boikottiin

Saksassa vaaditaan myös Pekingin olympialaisten boikotointia kriittisten kiinalaisäänten hiljentämisen takia.

Vihreiden puheenjohtajasta Annalena Baerbockista tulee Saksan ulkoministeri ensi viikolla.

2.12.2021 15:17

Berliini

Saksan ulkoministeriksi nouseva vihreiden puheenjohtaja Annalena Baerbock haluaa, että EU ryhtyy yhdessä boikotoimaan Kiinan Xinjiangissa tuotettuja tavaroita.

Saksan uusi hallitus nimitetään ennakkotietojen mukaan ensi viikolla.

”Meidän ei pitäisi eurooppalaisina tehdä itsestämme pienempiä kuin olemme. Olemme yksi maailman suurimpia sisämarkkina-alueita”, hän sanoi keskiviikkona julkaistussa Taz-lehden haastattelussa.

Jos Xinjiangin alueella tuotetut tavarat eivät enää pääsisi EU:n alueelle, se olisi Baerbockin mukaan Kiinalle suuri ongelma. EU:n pitäisi käyttää nykyistä enemmän 27 jäsenmaan yhteistä vipua Kiinaa vastaan, Baerbock vaati.

”Tarvitsemme yhteistä Kiina-politiikkaa”, Baerbock sanoi.

Xinjiangin alue Kiinassa on tunnettu pakkotyöstä, jossa Kiina orjuuttaa uiguurivähemmistöä.

Lue lisää: Tietovuoto yhdistää uiguurien sorto­toimiin Kiinan ylimmän johdon presidentti Xi Jinpingiä myöten

Saksassa on vaadittu lähestyvien Pekingin talviolympialaisten laittamista boikottiin Kiinan ihmisoikeusloukkausten vuoksi.

Tennispelaaja Peng Shuai katosi marraskuun alussa sen jälkeen, kun hän oli syyttänyt Kiinan entistä varapääministeriä pakottamisesta seksuaaliseen tekoon.

Katoamisen takia naisten tenniksen ammattilaiskiertue WTA ilmoitti keskiviikkona peruvansa kaikki Kiinan-ottelut.

Boikottia on vaadittu myös kansalaisjournalisti Zhang Zhanin vangitsemisen vuoksi. Hänet vangittiin koronapandemiaa koskevan raportointinsa takia Wuhanissa noin vuosi sitten.

”Olympialaiset on otettava lähempään tarkasteluun. Eri hallituksilla on erilaisia tapoja käsitellä asiaa. Niistä keskustellaan varmasti tulevina viikkoina”, Baerbock sanoi.

”Journalistinen raportointi ei ole rikos. Zhang Zhan pitää vapauttaa”, hän sanoi.

Saksan viikko sitten julkistetussa tulevan hallituksen ohjelmassa suhdetta Kiinaan kuvataan laajasti. Tuleva hallitus ilmaisee haluavansa muuttaa liittokansleri Angela Merkelin Kiina-politiikkaa.

Kiinalla ja Saksalla on merkittävät talouskytkökset, ja kriitikoiden mielestä Merkel on keskittynyt liikaa talouteen.

”Pyrimme tiiviiseen transatlanttiseen yhteistyöhön Kiina-politiikassa ja hakeudumme yhteistyöhön samanmielisten maiden kanssa vähentääksemme strategisia riippuvuuksia”, hallitusohjelmassa sanotaan.

Hallitusohjelmassa tuetaan myös Taiwanin itsenäisyyttä ja Hongkongin aseman vahvistamista.

EU valmistelee parhaillaan vastatoimena Kiinan globaalia kauppapolitiikkaa vastaan Global Gateway -ohjelmaa, jonka tavoitteena on ohjata investointeja digitalisaatioon, terveyteen, ilmastotoimiin, energiaan ja liikenteeseen sekä koulutukseen ja tutkimukseen.

Lue lisää: Mujista ostettu lämmin paita alkoikin tuntua hyytävältä – Onko meillä jokaisella kaapissamme pakkotyöllä tehty paita ja mitä sille voi tehdä?

Lue lisää: Tennis­tähti Peng Shuai katosi Kiinassa – mutta mihin maassa ”kadonneet” ihmiset tarkalleen ottaen joutuvat? Vastaus voi olla mitä vain some­hiljaisuuden ja eristys­sellin välillä

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat