Itävallan ex-liittokansleri Sebastian Kurz jättää kokonaan politiikan, ryvettyi korruptioepäilyissä – ”En ole pyhimys enkä rikollinen” - Ulkomaat | HS.fi

Itävallan ex-liitto­kansleri Sebastian Kurz jättää kokonaan politiikan, ryvettyi korruptio­epäilyissä – ”En ole pyhimys enkä rikollinen”

Itävallan entinen liittokansleri on ollut jo pitkään korruptioepäilyiden kohteena.

Sebastian Kurz erosi lokakuussa Itävallan liittokanslerin tehtävästä.

2.12.2021 10:57 | Päivitetty 2.12.2021 13:30

Berliini

Itävallan entinen liittokansleri Sebastian Kurz jättää puolueensa johdon ja politiikan kokonaan. Kurz on ryvettynyt raskaiden korruptioepäilyiden takia.

Poikkeuksellisen menestyksekkään ja henkilökeskeisen poliittisen uran tehneen Kurzin tien päättyminen politiikassa on suuri käänne Itävallalle.

Lokakuussa paljastuneet uudet tiedot häneen kohdistuvista epäilyistä saivat hänet jättämään paikkansa Itävallan johdossa.

Lue lisää: Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz eroaa, ei kuitenkaan myönnä korruptiota

Syyttäjän mukaan hän on lähipiireineen ohjannut veronmaksajien rahoja suurelle mediayhtiölle, joka on vastineeksi tarjonnut Kurzille myönteistä julkisuutta ja hänen hyväkseen vääristeltyjä galluptuloksia.

Tapahtumat ajoittuvat vuoteen 2016, kun Kurzin ura eurooppalaiseksi politiikan supertähdeksi oli nousussa. Kurzin ura haiskahtaa siis epäilyjen mukaan rikollisin keinoin ostetulta.

Kurz kertoi torstaina pitämässään tiedotustilaisuudessa olevansa kiitollinen urastaan politiikassa.

”En väitä, etten koskaan olisi tehnyt virheitä. Mutta olen aina yrittänyt parhaani. En ole pyhimys enkä rikollinen. Olen ihminen”, hän sanoi.

Hän sanoi iloitsevansa jo etukäteen päivästä, joka saattaa olla vasta vuosien päässä, jona hän sanojensa mukaan voi todistaa oikeudessa olevansa syytön korruptioepäilyihin.

Kurz puhui juhlalliseen sävyyn poliittisesta urastaan. Hän kertoi olevansa kiitollinen siitä, että on saanut ohjata Itävaltaa oikeaan suuntaan. Poliittisista aikaansaannoksistaan hän nosti esiin maahanmuuton rajoittamisen ja talouden vauhdittamisen.

Kurz sanoi, että päivittäisen tarkkailun kohteena oleminen politiikan huipulla saa poliitikon tuntemaan itsensä takaa-ajetuksi. Sillä on kuitenkin hänen mukaansa myös ollut hyvä puoli: se on saanut hänen tiimeineen tekemään parhaansa.

Kurz selitti päätöstään luopua poliittisista tehtävistään vauvan saamisella.

”Oman lapsen syntymä on saanut minut tietoiseksi siitä, miten paljon hyvää ja tärkeää on politiikan ulkopuolella”, hän sanoi.

”Pientä vauvaa voi tuijotella tunteja”, hän sanoi.

Itävaltalainen Der Standard kertoi, Kurzin seuraajaksi puolueen johdossa on nousemassa sisäministeri Karl Nehammer.

Kurzin erottua lokakuussa liittokanslerin virasta tehtävää on hoitanut entinen ulkoministeri Alexander Schallenberg.

Schallenbergiä on pidetty Kurzin eron jälkeen tämän marionettina. Kurz siirtyi johtamaan ÖVP:n eduskuntaryhmää jätettyään liittokanslerin tehtävänsä, mutta luopuu nyt myös siitä.

Kurz on jo vuosia ollut Itävallan politiikan supertähti, jonka nopea syöksy huipulle nousi aikanaan myös suuren kansainvälisen huomion aiheeksi.

Nyt 35-vuotias Kurz oli vuonna 2013 Euroopan nuorin ulkoministeri. Vuoden 2015 pakolaiskriisin aikana hänen poliittisen linjansa keskiöön nousi populistinen maahanmuuttokritiikki, ja hän johdatti Itävallan kansanpuolueen vaalivoittoon vuonna 2017.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat