Useat EU:n ulkopuoliset maat rokottavat jo alle 12-vuotiaita lapsia koronavirusta vastaan - Ulkomaat | HS.fi

Useat EU:n ulkopuoliset maat rokottavat jo alle 12-vuotiaita lapsia koronavirusta vastaan

Lääkeyhtiöiden koeryhmien perusteella lasten rokotusten sivuvaikutukset ovat lieviä.

Hoitaja Lindsay Waldman antoi marraskuun alussa 6-vuotiaalle Coco Peikinille koronarokotteen Denverissä Yhdysvalloissa.

2.12.2021 17:28

Euroopan lääkevirasto (EMA) hyväksyi viime viikolla Pfizerin ja Biontechin koronavirusrokotteen 5–11-vuotiaille, ja nyt rokotusten laajentamista pohditaan EU:ssa laajasti.

Torstaina THL kertoi suosittelevansa rokotusten laajentamista Suomessa 5–11-vuotiaisiin riskiryhmään kuuluviin.

Lue lisää: THL suosittelee koronarokotuksia 5–11-vuotiaille riski­ryhmäläisille, aikuisille kolmannet rokotukset – suora lähetys tiedotus­tilaisuudesta käynnissä

Maailmalla alle 12-vuotiaiden rokottaminen on jo hyvässä vauhdissa muutamissa maissa.

Yhdysvalloissa koronavirusrokotetta alettiin suositella 5–11-vuotiaille marraskuun alussa, ja kuun puoliväliin mennessä 10 prosenttia ikäluokasta oli saanut yhden annoksen. Marraskuun lopussa Yhdysvalloissa oli tautikeskus CDC:n mukaan noin 4,3 miljoonaa kertaalleen rokotettua 5–11-vuotiasta eli lähes kuudesosa ikäluokasta.

Itävalta on rokottanut joitakin alle 12-vuotiaita syksystä lähtien. Ensimmäisen annoksen on saanut noin 48 000 alle 12-vuotiasta.

Israel alkoi tarjota Pfizerin ja Biontechin rokotetta 5–11-vuotiaille 22. marraskuuta. Times of Israel kertoi maanantaina, että runsaassa viikossa jo 3,3 prosenttia ikäluokasta oli saanut yhden rokoteannoksen.

Muualla maailmassa erityisesti Kiinan Sinopharm- ja Sinovac-rokotteita on jaettu alle 12-vuotiaille.

Kiina on hyväksynyt kaksi Sinopharm-rokotetta ja yhden Sinovac-rokotteen 3–11-vuotiaille lapsille. Ainakin Zhejiang-provinssi on ilmoittanut saavansa koko ikäluokan rokotettua joulukuussa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Reutersin katsauksen mukaan lisäksi ainakin Hongkong, Indonesia, Malesia, Bahrain, Ecuador, Argentiina, Chile ja El Salvador ovat ilmoittaneet rokottavansa tai alkavansa rokottaa alle 12-vuotiaita.

Costa Ricassa rokote on pakollinen kaikille yli 5-vuotiaille, ja Kuuba rokottaa omalla rokotteellaan kaikki kaksivuotiaat ja sitä vanhemmat.

Toistaiseksi tutkimustietoa alle 12-vuotiaiden rokottamisen vaikutuksista yhteiskunnan tasolla koronaviruksen leviämiseen tai rokotettujen suojaan ei juuri ole ehtinyt kertyä.

Lääkeyhtiöiden koeryhmissä rokotteiden haittavaikutukset ovat kuitenkin jääneet lapsilla vähäisiksi.

Esimerkiksi Pfizerin ja Biontechin rokote aiheutti CDC:n mukaan 5–11-vuotiailla lähinnä lievää kipua käsivarressa pistoksen jälkeisinä päivinä. Noin kolmannes lapsista raportoi myös esimerkiksi päänsärkyä ja väsymystä, mutta näitä oireita esiintyi lähes yhtä paljon verrokkiryhmässä, joka ei saanut rokotetta.

Maailman terveysjärjestö (WHO) muistuttaa, että monet maailman maat eivät ole vielä rokottaneet edes haavoittuvimpia riskiryhmiin kuuluvia aikuisia kansalaisiaan.

WHO onkin pyytänyt, että rikkaat maat ja rokotuksia tuottavat yritykset suuntaisivat rokotteet nyt ensisijaisesti Covax-ohjelmaan, joka jakaa niitä köyhemmille alueille, joilla tarve on suurempi.

Tämä ehkäisisi myös uusien virusmuunnosten syntymistä.

Näyttää kuitenkin siltä, että useimmat maat aikovat laajentaa lasten rokotuksia. EU-maista esimerkiksi Ranska ja Saksa suunnittelevat aloittavansa alle 12-vuotiaiden rokotukset ensi vuoden alussa, kertoo uutistoimisto Reuters. Samoin toimii Australia.

Tšekki on tilannut ennakkoon rokotteet 700 000:lle 5–11-vuotiaalle.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat