Angela Merkel väistyy keskellä syvää kriisiä – mutta silti tyylikkäämmin kuin edeltäjänsä Kohl ja Schröder - Ulkomaat | HS.fi

Angela Merkel väistyy keskellä syvää kriisiä – mutta silti tyylikkäämmin kuin edeltäjänsä Kohl ja Schröder

Liittokanslerin valtakausi päättyy virallisesti ensi viikolla, kun liittopäivät valitsee seuraajaksi Olaf Scholzin. Torstaina on sotilaallinen jäähyväisseremonia.

Luopuva liittokansleri Angela Merkel sai kukkia ennen Saksan hallituksen kokousta 24. marraskuuta.

2.12.2021 20:23

Tärkeä ajanjakso Saksassa ja Euroopassa on päättymässä – liittokansleri Angela Merkelin 16-vuotinen valtakausi –, mutta kukaan ei huomaa. Se johtuu siitä, että huomiomme kiinnittyy päälle kaatuviin asioihin, ennen kaikkea koronaan.

Torstai-iltana Merkel jättää jäähyväiset Saksan puolustusministeriön edustalla Berliinissä. Juhlava tilaisuus, grosser Zapfenstreich, on Saksan korkein sotilaallinen kunnianosoitus.

Virallisesti Merkelin kanslerinpesti päättyy ensi keskiviikkona, 8. joulukuuta. Silloin liittopäivien on määrä äänestää liittokansleriksi sosiaalidemokraatti Olaf Scholz.

MERKEL lähtee vaikeassa tilanteessa, mutta tyylillä.

Ilmassa ei ole elämöintiä. Eikä mikään viittaa siihen, että Merkelin jäljiltä jäisi myöskään skandaalinkäryä.

Toisin on käynyt Merkelin kahden edeltäjän, Helmut Kohlin ja Gerhard Schröderin kanssa.

Kohl (kanslerina 1982–1998) oli aikakautensa merkittävimpiä poliittisia johtajia, niin Saksan yhdistäjä kuin Euroopan yhdentäjä. Tuskin kukaan kiistää hänen ansioitaan.

Patriarkka Kohlin maine kuitenkin tahriutui pian hänen väistymisensä jälkeen. Kävi ilmi, että Kohlin johtamassa kristillisdemokraattisessa CDU:ssa oli pyöritetty mittavia pimeän rahoituksen kuvioita.

Liittokansleri Helmut Kohl valtakautensa loppumetreillä syyskuussa 1998.

Vuosisadan vaihteen Saksassa Kohlia riepoteltiin perinpohjaisesti parin vuoden ajan.

Nelikymppinen Angela Merkel irtautui skandaalin tiimellyksessä näyttävästi Kohlista eli teki klassisen isänmurhan. Merkel nousi CDU:n valtiaaksi ja sitten vuonna 2005 kansleriksi.

Kohlin ja Merkelin välissä Saksaa hallitsi sosiaalidemokraatti Gerhard Schröder (liittokanslerina 1998–2005).

Schröderillä oli saavutuksensa. Hänen kaudellaan Euroopan unioni laajeni, yhteisvaluutta euro otettiin käyttöön ja Saksassa runnottiin kiperiä työmarkkinauudistuksia, joiden satoa Euroopan mahtitalous korjaa edelleen.

Schröder liikuttui syksyllä 2005 omissa läksiäisissään, joiden soittolistalla oli Frank Sinatran My Way.

Liittokansleri Gerhard Schröder valtakautensa loppuhetkillä marraskuussa 2005.

Hän on totisesti kulkenut omia polkujaan. Schröderistä tuli Venäjän presidentin Vladimir Putinin sydänystävä ja Venäjän edusmies, joka on kerännyt kaasuputkiyhtiö NordStreamin ja öljyjätti Rosneftin hallitustehtävistä miljoonatuloja.

Schröderin Venäjä-toiminta on laillista, mutta todella pahalta se on näyttänyt.

Angela Merkeliä luonnehdin jo monta vuotta sitten ”Euroopan harmaaksi väriläiskäksi”.

Tarkoitin, että Merkelin eleettömyys on itse asiassa piristävää. Eleettömyys ei sitä paitsi tarkoita samaa kuin tekemättömyys.

Ulkopolitiikassa Merkelin on ollut vakaa, sisäpolitiikassa taitava.

Kun hänen poliittiset vastustajansa ottivat askelia johonkin, he saivat usein huomata, että Merkel oli siellä jo. Näin kävi esimerkiksi vihreille energiapolitiikassa.

Merkelin valtakausi on ollut täynnä kriisejä. On ollut finanssikriisi, eurokriisi, Ukrainan kriisi, pakolaiskriisi, ilmastokriisi ja koronakriisi.

Samalla on kuitenkin tapahtunut valtavasti myönteistä tai neutraalia kehitystä. Mainitakseni yhden arkisen, mutta vallankumouksellisen esimerkin: kun Merkel aloitti liittokanslerina, kellään ei ollut älypuhelinta.

Yleinen kehitys ei tietenkään riipu yhdestä valtiojohtajasta, mutta poliittisten valtakausien kautta pystyy hahmottamaan, miten kiivaasti maailma muuttuu.

Tärkeiden ajanjaksojen päättyminen on omiaan tuottamaan tiettyä haikeutta. Niin myös Merkelin valtakauden päättyminen. Häneen tiivistyy paljon siitä, mikä nykyisessä Euroopassa on hyvää.

Haikeus saattaa kylläkin olla tarpeetonta. Seuraaja Scholz voi olla aivan yhtä pätevää tekoa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat