Hallinnon sulku vältettiin täpärästi Yhdysvalloissa – ilman senaatin rahoitussopua julkiset paikat ja virastot olisivat sulkeutuneet - Ulkomaat | HS.fi

Hallinnon sulku vältettiin täpärästi Yhdys­valloissa – ilman senaatin rahoitus­sopua julkiset paikat ja virastot olisivat sulkeutuneet

Kiista kärjistyi Bidenin koronarokotus­ohjelmaan, jota tiukan linjan republikaanit pitävät yksilönvapauksien vastaisena.

Utahin rokotekriittinen republikaanisenaattori Mike Lee poistui Capitol-kukkulalta hävittyään rahoitusäänestykset.

3.12.2021 9:17

Yhdysvaltain senaatti hyväksyi aamuyöllä Suomen aikaa rahoituspaketin, jolla liittovaltio voi jatkaa toimintaansa helmikuun 18. päivään saakka.

Päätös syntyi lopulta selvällä enemmistöllä äänin 69–28, kun kaksikymmentä republikaanisenaattoria äänesti demokraattien mukana paketin puolesta, ja laki lähetettiin presidentti Joe Bidenin allekirjoitettavaksi.

Jos sopua ei olisi syntynyt, olisi liittovaltion budjettiraha loppunut lauantain vastaisena yönä. Liittovaltion palvelut, kuten puistot ja museot, olisivat sulkeutuneet ja virastot pysyneet maanantaina kiinni. Miljoonat viranhaltijat olisivat lähteneet joulunviettoon etuajassa ja ilman joulukuun palkkaa.

”Olen iloinen että loppujen lopuksi kylmäpäisyys voitti ja hallinto pysyy toiminnassa”, senaatin demokraattijohtaja Chuck Schumer kommentoi äänestyksen jälkeen uutistoimisto AFP:n mukaan. ”Ja kiitän senaattoreita, jotka auttoivat meitä estämään tarpeettoman ja kalliin hallinnon sulkemisen.”

Senaatti kävi vastaavan äänestyksen jo syyskuussa, jolloin liittovaltion rahat olivat edellisen kerran loppumassa.

Perimmäinen syy on, että kongressi tekee lainanotto­päätökset erillään budjettipäätöksistä. Suurin osa republikaaneista ja osa demokraateistakin vastustaa Bidenin jättimäisiä elvytyspaketteja infrastruktuuriin, terveydenhoitoon ja ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Tällä kertaa kiistan konkreettinen syy oli kuitenkin korona­epidemian torjunta. Biden on ehdottanut muun muassa työntekijöiden rokotus- ja koronaohjelmia muun muassa yli sadan työntekijän työnantajille.

Ehdotusta vastustava republikaanien tiukka linja on julistanut, ettei se jaa rahaa pakkorokotuksiin. Senaatissa tätä ryhmää johtava Utahin republikaanisenaattori Mike Lee esitti senaatin istunnossa Bidenin rokoteohjelman kumoamista mutta hävisi tiukan äänestyksen.

Leen mukaan Bidenin rokotusohjelma on hyökkäys yksilönvapautta vastaan, joka ”pakottaa miljoonat ihmiset valitsemaan työpaikkansa ja pakkorokotuksen välillä”.

”Heidän oma hallituksensa uhkaa viedä heidän työpaikkansa”, Lee kommentoi senaatin äänestyksen jälkeen Miami Herald -lehden mukaan.

Nyt hyväksytty laki antaa kongressille aikaa hyväksyä Yhdysvaltain liittovaltion ensi vuoden budjetin, josta käydään vielä kiivaat kiistat periaatteellisten erimielisyyksien vuoksi.

Liittovaltion hallinto suljettiin edellisen kerran poliittisen riitelyn seurauksena vuodenvaihteessa 2018–2019.

Biden kertoi aiemmin keskustelleensa senaatin molempien ryhmien johdon kanssa. Presidentti sanoi olevansa luottavainen rahoituksen jatkumiseen, sillä suurin osa senaattoreista halusi pitää liittovaltion toiminnassa pandemian aiheuttamissa poikkeusoloissa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat