Kreml: Putinin ja Bidenin videopuhelua valmistellaan, päivää ei varmistettu - Ulkomaat | HS.fi

Kreml: Putinin ja Bidenin video­puhelua valmistellaan, päivää ei varmistettu

Ukraina toisti ennustuksensa Venäjän laajasta hyökkäyksestä tammikuussa.

Kreml on toivonut Vladimir Putinin ja Joe Bidenin toista tapaamista tammikuuksi.

3.12.2021 12:40

Venäjän ja Yhdysvaltain presidentin­hallinnot valmistelevat Kremlin mukaan presidentti Vladimir Putinin ja Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin välistä video­puhelua. Putinin lehdistö­päällikön Dmitri Peskovin mukaan neuvonpidon ajankohta on vielä avoin, uutistoimisto AFP kertoo.

”Molemmat osapuolet ovat ehdottaneet päivämääriä, mutta aikatauluja ei ole vielä soviteltu”, Peskov sanoi perjantaina. Venäjän ulkoministeriö kertoi torstaina toivovansa presidenttien keskustelua ”lähipäivinä”.

Keskustelujen aiheena on jännittynyt tilanne Ukrainan rajoilla. Ukrainalaisten lähteiden aiemmin esittämän tiedon mukaan Venäjä on tuonut rajan läheisyyteen yhteensä 115 000 sotilasta syyskuussa alkaneissa joukkojen siirroissa.

Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov kertoi Venäjän rajan läheisyyteen tuomien sotilaiden määräksi perjantaina 94 000 sotilasta. Reznikov toisti puheessaan Ukrainan parlamentille viranomaisten aiemman arvion, jonka mukaan Venäjä saattaa valmistella suur­hyökkäystä Ukrainaan tammikuussa.

Lue lisää: Venäjä valmistelee talvi­sotaa Ukrainassa, väittävät Ukrainan tiedustelu ja yhdys­valtalais­lähteet

”Tiedustelumme analysoi kaikkia vaihtoehtoja, pahin mahdollinen mukaan lukien”, Reznikov sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan. ”Laajamittainen eskalaatio Venäjän taholta on mahdollinen, ja todennäköisin aika hyökkäysvalmiuden saavuttamiseen on tammikuun lopussa.”

Ukraina on vaatinut puolustusliitto Natolta ja Euroopan unionilta laajoja Venäjän-vastaisia pakotteita varoitukseksi oletetuista hyökkäys­suunnitelmista.

Biden ja Putin tapasivat ensi kerran viime kesäkuussa Genevessä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat