Michiganin kouluampujan vanhemmat kiistävät poikkeukselliset syytteet taposta – kaksikko otettiin kiinni lyhyen pakomatkan jälkeen - Ulkomaat | HS.fi

Michiganin koulu­ampujan vanhemmat kiistävät poikkeukselliset syytteet taposta – kaksikko otettiin kiinni lyhyen pako­matkan jälkeen

Tiistaina tehdyssä koulu­ampumisessa kuoli neljä ja haavoittui seitsemän ihmistä. Yleensä vanhempia tai huoltajia ei syytetä epäiltyjen koulu­ampumisten yhteydessä.

3.12.2021 20:16 | Päivitetty 4.12.2021 19:05

Yhdysvalloissa syyttäjät ovat nostaneet syytteet tiistain epäillyn kouluampujan vanhempia vastaan, kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters sekä CNN.

Vanhempia syytetään osallisuudesta neljään kuolemaan, ja syytenimikkeenä on Suomen lain tappoa lähellä oleva ”involuntary manslaughter”. Kyseessä on Reutersin mukaan harvinainen tapaus, sillä yleensä vanhempia tai huoltajia ei syytetä epäiltyjen kouluampumisten yhteydessä.

Vanhemmat olivat kuitenkin ilmeisesti ostaneet aseen 15-vuotiaalle pojalleen ja vastustaneet koulun henkilökunnan yrityksiä puuttua pojan käytökseen.

Oikeuden käsittelyssä lauantaina vanhemmat kiistivät syyllistyneensä tappoihin. Kummallekin määrättiin oikeudessa 500 000 dollarin (noin 440 000 euron) takuusummat, sillä oikeus katsoi pakoriskin olevan heidän kohdallaan ”jonkin verran huolestuttava”.

Pakoriskiä nosti se, että epäillyn vanhemmat katosivat heti syytteiden nostamisen jälkeen perjantaina. Pakoepäilyjä vahvisti, että he olivat nostaneet 4 000 dollaria eli noin 3 500 euroa pankkiautomaatista Rochester Hillsissä, noin 15–40 kilometrin päässä Oxfordista.

Lauantaina Detroitin poliisi kuitenkin ilmoitti, että vanhemmat ovat poliisin hallussa.

Ampumiset tapahtuivat paikallista aikaa tiistai-iltapäivänä Oxford High Schoolin koulussa. Michiganin Oxfordin hallintoalue sijaitsee Detroitin pohjoispuolella noin 70 kilometrin päässä kaupungista.

Vanhempia edustavien asianajajien mukaan pari ei aikonut paeta oikeutta, vaan poistui Oxfordin hallintoalueelta oman turvallisuutensa vuoksi.

”Hei eivät pakene lakia valvovia viranomaisia tiedotusvälineissä viime aikoina esiintyneistä kommenteista huolimatta”, asianajajien julkaisemassa lausunnossa sanotaan.

”Otimme torstai-iltana yhteyttä Oakland Countyn syyttäjään keskustellaksemme asiasta ja kertoaksemme, että epäillyt antautuisivat syytettäväksi – – sen sijaan, että syyttäjä olisi kommunikoinut kanssamme, hän järjesti tiedotustilaisuuden, jossa julisti syytteet.”

Syyttäjien mukaan epäillyn ampujan isä osti ampumisessa käytetyn käsiaseen neljä päivää ennen kouluampumista. Epäilty ampuja oli mukana ostos­reissulla ja julkaisi sen jälkeen Instagram-tilillään kuvan aseesta.

”Sain juuri uuden kaunokaiseni”, hän kirjoitti kuvatekstiin.

Samana päivänä opettaja huomasi pojan tekevän verkkohakuja ammuksista, ja koulu ilmoitti tästä vanhemmille. Pojan äiti ei vastannut koululle, mutta lähetti kuitenkin pojalle viestin: ”Lol en ole vihainen sinulle. Sinun pitää oppia olemaan jäämättä kiinni.”

Ampumispäivänä epäilty ja hänen vanhempansa kutsuttiin koulun henkilökunnan kanssa järjestettyyn puhutteluun. Pojan pulpetista oli löytynyt piirustus aseesta ja teksti: ”En saa näitä ajatuksia loppumaan. Auttakaa minua.”

Oaklandin piirikunnan syyttäjän Karen McDonaldin mukaan vanhemmat vastustivat koulun ohjetta viedä poika 48 tunnin kuluessa terapiaan, joten poika palasi luokkaan.

Myöhemmin hän meni vessaan, otti aseen repustaan, palasi luokkaan ja avasi tulen.

”Se, että vanhemmat lukivat avunpyynnön ja tiesivät, että pojalla on pääsy aseeseen, jonka he antoivat hänelle, on kohtuutonta ja mielestäni rikollista”, McDonald sanoi.

Poika ampui ainakin 30 kertaa ja latasi asetta yhä uudestaan oppilaiden paetessa.

Syyttäjän mukaan epäillyn äiti kuuli ampumisesta ja lähetti silloin pojalleen viestin: ”Älä tee sitä.”

Epäiltyä ampujaa syytetään muun muassa aikuisena tehdyistä neljästä murhasta ja kuolemaan johtaneesta terroristisesta rikoksesta.

Myös terroristisen rikoksen syytös on CNN:n mukaan poikkeuksellinen koulu­ampumisten yhteydessä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat