Sekoitus Merkeliä ja Thatcheria – Ranskan keskustaoikeisto valitsi presidenttiehdokkaaksi ensi kertaa naisen - Ulkomaat | HS.fi

Sekoitus Merkeliä ja Thatcheria – Ranskan keskustaoikeisto valitsi presidentti­ehdokkaaksi ensi kertaa naisen

Istuva presidentti Emmanuel Macron on huhtikuun vaalien ennakkosuosikki, vaikka ei ole ilmoittanut ehdokkuudestaan.

Keskustaoikeisto valitsi lauantaina presidenttiehdokkaakseen maltillisen Valérie Pécressen.

4.12.2021 16:59

Ranskan keskustaoikeistopuolue Les Républicains valitsi lauantaina presidenttiehdokkaakseen ensi kertaa naisen, kertovat uutistoimistot.

Maltillisena pidetty Valérie Pécresse on Pariisin aluejohtaja, joka painottaa tiukkaa talouspolitiikkaa.

Le Point -lehden haastattelussa hän kuvaili itse olevansa ”kaksi kolmasosaa Angela Merkel ja yksi kolmasosa Margaret Thatcher”.

Sivuun jäi altavastaaja Eric Ciotti, melko tuntematon hahmo, joka onnistui kuitenkin kasvattamaan kannatustaan nopeasti viimeisinä viikkoina ennen esivaalia.

Ciotti edusti ehdokkaista selvästi kovempaa oikeistolaista linjaa.

”Kampanjani perustui totuuden kertomiseen tämän maan rappiosta”, Ciotti kommentoi selvittyään puolueen ehdokaskisassa toiselle kierrokselle.

Valérie Pécresse juhlii valintaansa. Hänen ympärillään Les Républicains -puolueen puheenjohtaja Christian Jacob (toinen oik.) ja ehdokkaat Philippe Juvin (vas.), Eric Ciotti (toinen vas.) ja Michel Barnier (oikealla).

Keskustaoikeiston ehdokkaaksi pyrki myös Britannian EU-erossa eli brexitissä EU:n pääneuvottelijana toiminut Michel Barnier, mutta hän putosi pois jo aiemmalla kierroksella.

Barnier tuki toisella kierroksella Pécresseä, samoin muut keskustaoikeiston karsiutuneet ehdokkaat. Pécresse olikin selvä ennakkosuosikki.

”Uskon että Valérie Pécressellä on paremmat mahdollisuudet voittaa presidentinvaalit”, Barnier twiittasi.

Ranskalaiset äänestävät presidentistä huhtikuussa, mutta esimerkiksi istuva presidentti Emmanuel Macron ei ole vielä ilmoittanut, asettuuko ehdolle. Ehdokkuutta tosin pidetään melko varmana.

Hän edustaa perustamaansa sosiaaliliberaalista Tasavalta liikkeelle -puoluetta (La République En Marche!), mutta hänen on kritisoitu liukuneen presidenttinä kohti oikeistoa.

Selvää on, että kisaan lähtee kirjava joukko ehdokkaita.

Vaaleissa keskustaoikeiston Pécresse saa vastaansa kauempaa oikealta ainakin kansallisen liittouman (Rassemblement national) tunnetun oikeistopopulistin Marine Le Penin sekä äärioikeistolaisen tv-kommentaattorin Éric Zemmourin.

Zemmourilla ei ole takanaan puoluetta, mutta hän on ehtinyt jo hämmentää pakkaa raflaavilla tv-mainoksilla.

Le Penin tapaan hän kampanjoi maahanmuuttoa, Euroopan unionia ja liberaalia elämänmenoa vastaan mutta menee vielä Le Penistäkin oikealta ohi.

Zemmour onkin saanut lempinimen ”Ranskan Trump”.

Lue lisää: ”Ranskan Trumpiksi” kutsuttu Éric Zemmour julisti pyrkivänsä presidentiksi – tahtoo ”pelastaa Ranskan”

Vasemmistoa edustaa sosialistipuolueen Anne Hidalgo. Pariisin pormestarina hän on kerännyt suosiota kaupunkilaisten keskuudessa, mutta maanlaajuisessa presidenttikisassa kannatus ei ole ollut hääppöistä.

Myös vihreiden ehdokas, europarlamentaarikko Yannick Jadot on suurissa kaupungeissa suositumpi kuin maaseudulla.

Vaalien ensimmäinen kierros järjestetään 10. huhtikuuta. Jos yksikään ehdokas ei saa yli 50:tä prosenttia äänistä, kaksi ensimmäisen kierroksen ääniharavaa siirtyy kaksi viikkoa myöhemmin järjestettävälle toiselle kierrokselle.

Vaikka kaikista ehdokkaista ei ole varmuutta, spekulaatio vaalien lopputulemasta on jo vauhdissa.

Mielipidetiedustelujen mukaan on todennäköistä, ettei voittajaa löydy ensimmäisellä kierroksella vaan äänet hajautuvat, kertoo brittilehti The Guardian. Toiselle kierrokselle pääsisivät kansainvälisestikin tutut nimet Macron ja Le Pen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat