Semeru-tulivuori alkoi purkautua uudelleen Jaavalla, pelastustyöt on keskeytetty – 34 kuollut lauantain purkauksen seurauksena - Ulkomaat | HS.fi

Semeru-tulivuori alkoi purkautua uudelleen Jaavalla, pelastus­työt on keskeytetty – 34 kuollut lauantain purkauksen seurauksena

Indonesiassa Semeru-tulivuori on jälleen alkanut sylkeä tuhkaa. Lauantain purkauksen jälkeen hieman alle 30 ihmistä on edelleen kateissa.

5.12.2021 5:48 | Päivitetty 7.12.2021 9:18

Indonesiassa Jaavan saaren suurin tulivuori Semeru on jälleen alkanut sylkeä tuhkaa. Vuoren aktivoiduttua uudelleen on edellisen purkauksen jälkeen aloitetut pelastustyöt keskeytetty.

Tulivuori heräsi eloon lauantaina syösten taivaalle vulkaanista tuhkaa ja lennättäen kuumaa mutaa, mikä sai tuhannet ihmiset pakenemaan kodeistaan.

Tiistaina kuolonuhrien määrä nousi 34 ihmiseen. Ainakin 56 ihmistä loukkaantui, uutistoimistot Reuters ja AFP kertoivat.

Suurin osa loukkaantuneista sai jonkinasteisia palovammoja.

Ilmakuvat ovat näyttäneet kokonaisia katuja, koteja ja ajoneuvoja harmaan vulkaanisen tuhkan ja mudan peitossa.

Eloonjääneiden etsinnät on nyt tulivuoren aktivoiduttua keskeytetty turvallisuussyistä. Pelastustyöntekijät kertovat uutistoimisto AFP:lle, että työtä jatketaan, kun olosuhteet sen sallivat. Maanantaina 27 ihmistä oli edelleen kateissa.

Pelastustöitä ja ruumiiden hakemista vaikeuttaa sekin, että vulkaaninen aines on alkanut kovettua. Lisäksi tuhkaan peittyneillä alueilla ilmaan nousee vaarallista savua.

Pelastustyöntekijät ovat auttaneet kyläläisiä hakemaan omaisuuttaan tuhoutuneista kodeista. Paikalliset ovat muun muassa kantaneet patjoja ja huonekaluja harteillaan, ja jotkut ovat kuljettaneet vuohia käsivarsillaan.

Semeru-tulivuori on jälleen alkanut sylkeä tuhkaa maanantaina 6. joulukuuta.

Viranomaiset ovat opastaneet paikallisia pysyttelemään vähintään viiden kilometrin etäisyydellä Semerun kraatterista, sillä ympäröivä ilma on hyvin saastunutta ja mahdollisesti terveydelle vaarallista.

Pelastustyöntekijöiden mukaan jotkut ovat hautautuneet ajoneuvoissaan ilman tilaisuutta paeta.

Tuhka ja muta ovat myös pilanneet vesistöjä vuoren ympärillä muuttaen veden tummanharmaaksi liejuksi.

Alueelle on ennustettu sateita, mikä voisi entisestään hidastaa pelastustöitä. Sade saattaa myös saada kasaantuneen tuhkan lähtemään uudelleen leviämään. Alueelle on luvassa rankkoja sateita seuraavien kolmen päivän ajaksi.

Pelastustyöt lauantain tulivuorenpurkauksen jäljiltä keskeytettiin, kun Semeru-tulivuori alkoi jälleen maanantaina sylkeä tuhkaa. Pelastustyöt ovat olleet monin paikoin vaikeat.

Ennen kuin pelastustyöt keskeytettiin uuden purkauksen vuoksi, käytti pelastushenkilöstö paikoin paljaita käsiään pelastustyössään. Alueelle kulkevat sillat olivat monin paikoin poikki, mikä vaikeutti henkilöstön ja kaluston saamista paikalle.

Paikallisten silminnäkijöiden mukaan Sumberwuluhin alueen rakennukset ja ajoneuvot olivat lähes täysin harmaan, paksun tuhkan peitossa. Lisäksi teille kaatuneet puut tekivät tieliikenteestä mahdotonta.

Alueella asuvan Hosniyan mukaan purkaus oli äkillinen ja yllättävä.

”Aluksi luulin, että se oli pommi tai räjähde – – yht’äkkiä kaikki pimeni, ikään kuin koko maa olisi tuhoutumassa”, hän kuvaili Reutersille.

Hiekkakaivosyhtiön työnjohtaja kertoo uutistoimisto AFP:lle, että yhtiön toimisto Kampung Rentengin kylässä hautautui purkauksen jälkeen ja 15 ihmistä jäi jumiin. Työnjohtaja kuvailee juosseensa kotiinsa purkauksen tapahduttua.

”Oli säkkipimeää. Kello oli vain kolme iltapäivällä, mutta näytti aivan yöltä”, hän sanoo.

Semeru-tulivuori purkautui lauantaina Indonesiassa Lumajangin alueella.

Tuhannet joutuivat pakenemaan lauantaina tulivuoren purkauduttua. Läheisten kylien asukkaat pakenivat paniikissa laavan ja vulkaanisen tuhkan saavuttaessa heidän naapurustonsa, paikallisviranomaiset kertoivat. Laava myös vaikeutti pelastustoimia.

Lue lisää: Tuhannet pakenevat tulivuori Semerun purkausta Indonesiassa: tuhka­pilvi peitti kylät pimeyteen

Semeru purkautui edellisen kerran joulukuussa 2020. Edellinen purkaus lähetti niin ikään tuhansia pakomatkalle.

Indonesia sijaitsee Tyynenmeren tulirenkaalla, jolla esiintyy muun muassa voimakasta vulkaanista toimintaa. Tuhansista saarista koostuvan Indonesian alueella on lähes 130 aktiivista tulivuorta.

Vuoden 2018 lopulla Jaavan ja Sumatran saarten välisessä salmessa sijaitseva tulivuori purkautui ja aiheutti merenalaisen maanvyörymän ja tsunamin, jonka seurauksena kuoli yli 400 ihmistä.

Tulivuoresta tullut tuhka peitti läheisen Sumber Wuluh -kylän katuja sunnuntaina.

Tulivuorenpurkauksen aiheuttamia tuhoja Sumberwuluhin kylässä Jaavan saarella sunnuntaina.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat