Rahtialus palaa jo toista päivää Göteborgin edustalla Ruotsissa, kyydissä 17 ihmistä - Ulkomaat | HS.fi

Rahtialus palaa jo toista päivää Göteborgin edustalla Ruotsissa, kyydissä 17 ihmistä

Aluksen kapteeni on kieltäytynyt evakuoinnista ja sanonut aluksen henkilökunnan toimivan sammutustyöntekijöiden apuna.

Laivapaloa sammutettiin rannikkovartioston KBV 310 -aluksesta lauantaina illalla.

5.12.2021 7:03 | Päivitetty 5.12.2021 17:22

Ruotsissa Göteborgin edustalla olleella rahtialuksella syttyi lauantaina tulipalo kyydissään 17 ihmistä, kertovat yleisradioyhtiö SVT ja sanomalehti Dagens Nyheter.

Ruotsalaismedioiden mukaan 177 metriä pitkä Almirante Storni -alus on ankkuroituna lähelle Vingan saarta. Aluksella syttyi tulipalo lauantaina noin kello 14.30 aikoihin paikallista aikaa ja palo on jatkunut siitä lähtien.

Lauantai-iltapäivällä paloi roihusi edelleen, mutta sen leviäminen on saatu hallintaan. Paikalla olevan SVT:n toimittajan toimittajan mukaan aluksella ei ole enää nähtävissä liekkejä, mutta savunmuodostus on runsasta.

Ruotsin rannikkovartioston tiedottajan Mattias Lindholmin mukaan laivan sijainti vaikeuttaa joidenkin tarvittavien resurssien saamista paikalle. Lisäksi huolta herättävät aluksen polttoainevarastot, sillä palo voi aiheuttaa polttoaineen vuotamisen veteen.

”Siinä tapauksessa meillä olisi käsissämme paljon pahempi tapaus. Haluamme ennen kaikkea rajoittaa palon leviämistä. Valmistelemme myös polttoaineen pumppaamista tarvittaessa toiseen alukseen.”

Paloa ei Lindholmin mukaan todennäköisesti saada sammumaan sunnuntain aikana.

Palon syy on toistaiseksi epäselvä, mutta tulessa on aluksen keulaan lastattu puutavara.

Ruotsin rannikkovartiosto ja paikalliset pelastustyöntekijät ovat yrittäneet sammuttaa paloa läpi yön.

Sunnuntaiaamuna rannikkovartioston tiedottaja Valdemar Lindekrantz kertoi, että paloa on saatu hillittyä, mutta aikataulua sen täydelliselle sammumiselle ei voi antaa.

”Neljä laivaa ruiskuttaa niin paljon vettä kuin mahdollista”, Lindekrantz sanoi SVT:lle.

Palavan aluksen luona on käynnissä laaja sammutusoperaatio ja viranomaisten mukaan paikalla on useita muita aluksia ja pelastushelikoptereita.

Ruotsin merenkulkulaitoksen mukaan aluksella on syttynyt palamaan muovikelmu, mikä tekee sammuttamisesta vaikeaa.

”Se palaa erittäin voimakkaasti, eikä rauhoitu, vaikka suihkutamme paljon vettä. Puu ei kastu, koska se on kääritty muoviin ja samalla liekit jatkavat palamista muovin alla”, sanoo merenkulkulaitoksen pelastusjohtaja Anders Lännholm SVT:lle.

Rahtilaivalla ei viranomaistietojen mukaan ole loukkaantuneita, koska aluksen miehistön on onnistunut paeta turvaan 177-metrisen laivan toiseen päähän.

Merenkulkulaitos on tarjoutunut evakuoimaan aluksen henkilökunnan, mutta laivan kapteeni on kieltäytynyt ja kertonut henkilökuntansa pysyvän aluksessa ja auttavan sammutushenkilökuntaa työssään.

Pelastusviranomaisten mukaan on mahdollista, että alukselle ei aiheudu palosta vakavia vaurioita, mutta riskiä ei voi myöskään sulkea pois.

”Lasti on laivan kannen päällä”, Rannikkovartioston tiedottaja kertoo SVT:lle. Hänen mukaansa laiva itsessään ei ole tulessa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat