Venäjän ja Yhdysvaltain välit kireät ennen presidenttien tiistaista puhelua – The Washington Postin tiedustelulähteet varoittivat jälleen Venäjän toimista - Ulkomaat | HS.fi

Venäjän ja Yhdysvaltain välit kireät ennen presidenttien tiistaista puhelua – The Washington Postin tiedustelu­lähteet varoittivat jälleen Venäjän toimista

Venäjä kuljettaa joukkoja kohti Ukrainan rajaa mutta kiistää syytökset sodan valmistelusta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden.

5.12.2021 19:01

Yli kuukauden ajan Ukrainan ja Yhdysvaltain tiedustelupalvelut ovat raportoineet Venäjän keränneen Ukrainan rajojen tuntumaan joukkoja, jopa vajaat 100 000 sotilasta ja raskasta sotakalustoa. Asiantuntijoiden mukaan liikehdintä on ollut epätavallista ja erittäin huolestuttavaa.

Lauantaina yhdysvaltalaislehti The Washington Post kertoi, että lehden tiedustelulähteiden mukaan Venäjä suunnittelisi hyökkäystä Ukrainaan alkuvuodesta noin 175 000 sotilaan voimin.

”Venäjän suunnitelmissa on sotilaallinen hyökkäys Ukrainaan ehkä jo vuoden 2022 alulla kaksinkertaisella voimalla verrattuna Venäjän keväällä tekemään harjoitukseen Ukrainan rajojen lähellä”, kommentoi nimetön virkamies The Washington Postille.

Ukraina on aiemmin arvioinut, että rajan tuntumassa olisi jo noin 94 000 venäläissotilasta, mutta Yhdysvaltain arvio jää 70 000:een. Nyt joukkoja oltaisiin kuitenkin lisäämässä vielä merkittävästi, arviolta 175 000:een, The Washington Post kertoo.

Lue lisää: Venäjä haluaa nyt näyttää, että maa on valmis sotimaan pitääkseen Ukrainan etäällä Natosta

Venäjän toimet ovat viime kuukausina nostattaneet huolta mahdollisesta sodasta Euroopassa. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden keskustelee Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa muun muassa Ukrainan tilanteesta tiistaina videopuhelussa.

”Biden painottaa Yhdysvaltain huolta Venäjän sotilastoimista Ukrainan rajalla ja vahvistaa Yhdysvaltojen tuen Ukrainan suvereniteetille ja alueelliselle itsemääräämisoikeudelle”, kommentoi Valkoisen talon tiedottaja Jen Psaki uutistoimisto Reutersin mukaan.

Lue lisää: Presidentit Biden ja Putin keskustelevat tiistaina

Myös Kremlistä on vahvistettu puhelun koskevan muun muassa Ukrainaa. Venäjä kiistää hyökkäyssuunnitelman ja keskittyy vaatimaan, ettei Ukraina liity sotilasliitto Natoon eikä Nato laajene itään.

Bidenin mukaan hän valmistelee neuvonantajiensa kanssa toimia, joiden on tarkoitus estää mahdollinen hyökkäys tai tehdä siitä Putinille huono vaihtoehto, kertoo uutistoimisto Reuters. Hän ei kuitenkaan kertonut tarkemmin, mistä toimista on kyse.

Bidenin hallinto on myös keskustellut Yhdysvaltojen eurooppalaisten liittolaisten kanssa lisäpakotteista Venäjälle.

”Uskon, että keskustelusta Putinin kanssa tulee pitkä”, Biden kommentoi medialle perjantaina.

Myös Suomen presidentti Sauli Niinistö sivusi aihetta brittilehti The Sunday Timesin haastattelussa sunnuntaina.

Niinistö kertoi pitävänsä nykyistä maailmantilannetta hybridiuhkineen paljon vaarallisempana kuin kylmän sodan aikaista ydinsodan uhkaan kiteytynyttä kauhun tasapainoa.

”Jos joku silloin olisi painanut [ydinaseen laukaisevaa] nappia, hän olisi tiennyt varmasti, että samalla hetkellä toinen näkee painalluksen ja painaa omaa nappiaan”, hän sanoi lehdelle.

Kun uhka oli molemminpuolinen, myös sopimuksissa oli löydettävä tasapaino.

”Oli olemassa kauhun tasapaino. Nyt meillä ei ole sitä. Nyt jäljellä on vain kauhu.”

The Sunday Times kysyi Niinistöltä neuvoja Putinin kanssa neuvottelemiseen. Niinistö kehotti olemaan näyttämättä heikkoutta mutta pitämään silti kiinni kunnioittavasta käytöksestä.

”Tämä on venäläisten kanssa tärkeintä: että heitä ei väheksy tai jätä huomiotta.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat