Yhdysvaltojen pitkäaikainen senaattori ja presidenttiehdokas Bob Dole on kuollut 98-vuotiaana - Ulkomaat | HS.fi

Yhdysvaltojen pitkä­aikainen senaattori ja presidentti­ehdokas Bob Dole on kuollut 98-vuotiaana

Bob Dole oli Kansasin osavaltion pitkäaikainen senaattori ja republikaanien presidenttiehdokas vuonna 1996.

Bob Dole kuvattuna presidentinvaalikampanjan aikaan vuonna 1996.

6.12.2021 6:50

Yhdysvalloissa Kansasin osavaltion pitkäaikaisena senaattorina toiminut Bob Dole on kuollut sunnuntaina. Dole kuoli 98-vuotiaana, kertovat muun muassa uutistoimistot ja yhdysvaltalainen uutiskanava CNN.

Dole oli myös republikaanien presidenttiehdokas vuonna 1996, mutta hän hävisi vaalit presidentiksi valitulle Bill Clintonille.

Dolen kuolemasta tiedotti hänen perheensä. Hän oli kuollut nukkuessaan varhain sunnuntaiaamuna. Dole sairasti keuhkosyöpää. Hänen sairastumisestaan kerrottiin julkisuuteen helmikuussa.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin määräyksestä Yhdysvaltojen liput nostettiin puolitankoon muun muassa Valkoisella talolla ja muilla julkisilla rakennuksilla kunnioittamaan Dolen muistoa.

Bidenin mukaan Dole oli erityislaatuinen amerikkalainen valtiomies ja sotasankari.

”Minulle hän oli myös ystävä, jolta sain luotettavia neuvoja ja humoristisia sanoja juuri oikeilla hetkillä hermojani rauhoittaakseni. Tulen kaipaamaan ystävääni”, Biden sanoi CNN:n mukaan sunnuntaina.

Dole syntyi Russellin kaupungissa Kansasissa vuonna 1923. Dole haavoittui vakavasti toisen maailmansodan aikana, ja hän kärsi useista sairauksista elämänsä aikana.

Dole toimi senaattorina vuosina 1968–1996. Hän vastaanotti elämänsä aikana sekä Presidentin vapaudenmitalin että Kongressin kultamitalin, jotka ovat Yhdysvaltain korkeimpia siviilikunniamerkkejä.

Vuonna 2018 Bob Dolelle myönnettiin Kongressin kultamitali, joka on yksi Yhdysvaltojen korkea-arvoisimmista siviilikunniamerkeistä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat