Ranskan presidentiksi pyrkivän Éric Zemmourin kimppuun käytiin vaalitilaisuudessa – Yleisössä puhkesi tappelu rasismia vastustaneita aktivisteja vastaan - Ulkomaat | HS.fi

Ranskan presidentiksi pyrkivän Éric Zemmourin kimppuun käytiin vaali­tilaisuudessa – Yleisössä puhkesi tappelu rasismia vastustaneita aktivisteja vastaan

Viime tiistaina virallisesti presidenttiehdokkaaksi julistautunut Zemmour loukkaantui lievästi, kun häneen tartuttiin kiinni väkivaltaisesti kampanjatilaisuudessa sunnuntaina.

Ranskan presidenttiehdokas Éric Zemmour piti ensimmäisen virallisen vaalikampanjatilaisuutensa sunnuntaina lähellä Pariisia.

6.12.2021 8:23 | Päivitetty 6.12.2021 15:25

Ranskan presidenttiehdokas, oikeistokonservatiivi Éric Zemmour loukkaantui lievästi, kun vaalikampanjatilaisuuden yleisön joukosta tartuttiin häneen kiinni sunnuntaina, uutistoimisto AFP kertoo.

Brittilehti The Guardianin mukaan eräs osallistuja olisi ottanut Zemmouria kiinni niskasta. AFP kertoo, että mies tarttui Zemmouriin kiinni väkivaltaisesti, kun tämä oli kävelemässä kohti lavaa pitämään kampanjapuhettaan. Zemmour loukkasi lievästi ranteensa, AFP kertoo.

Sunnuntaina Zemmour piti ensimmäisen virallisen presidentinvaalien kampanjatilaisuuteensa Villepintessä lähellä Pariisia. Hän julistautui virallisesti presidenttiehdokkaaksi viime viikon tiistaina. Tilaisuuteen osallistui yli 10 000 ihmistä.

Pian sen jälkeen, kun Zemmour oli aloittanut puheensa, yleisössä puhkesi mellakka, jossa muun muassa tuoleja heitettiin mieltään osoittavien aktivistien päälle.

Rasismia vastustavat, SOS-Racisme-liikkeen mielenosoittajat protestoivat Zemmourin vaalikampanjatilaisuuden yhteydessä. Oikeistopopulistinen Zemmour kampanjoi muun muassa maahanmuuttoa ja Euroopan unionia vastaan.

Mielenosoittajien edustaja kommentoi AFP:lle, että kampanjatilaisuudessa ihmiset hyökkäsivät aktivistien päälle ja löivät heitä.

Kampanjatilaisuudesta poistettiin suositun ja kriittisen tv-ohjelman Quotidienin tekijät, ja tilaisuuden puheenvuoroissa kuului vihamielisyys mediaa kohtaan.

Bobignyn yleisen syyttäjän virasto ilmoitti maanantai-iltapäivänä käynnistävänsä tutkinnan kampanjatilaisuuden väkivaltaisuuksista. Le Monden mukaan tutkinta tulee keskittymään SOS-Racisme-aktivisteihin kohdistettuun väkivaltaan.

SOS-Racismen johtaja sanoi Le Monden mukaan, että viisi liikkeen aktivistia loukkaantui kampanjatilaisuudessa. Lehden mukaan Zemmourin kampanjatiimi ei tuomitse aktivisteihin kohdistettua väkivaltaa.

Zemmourin uuden puolueen Reconquêten (suom. takaisinvaltaus) tiedottaja Antoine Diers sanoi Le Monden mukaan, että aktivistien ei ”olisi tarvinnut olla paikalla” ja että ”tilaamme ei pitäisi tulla provosoimaan”. Hänen kerrotaan todenneen kuitenkin, että ”mikäli tapauksessa oli liiallista voimankäyttöä, pidän sitä valitettavana”.

Reuters kertoo Zemmourin jättäneen kokemastaan väkivallasta ilmoituksen poliisille.

Zemmourin puheen aikana yleisössä puhkesi tappelu, jossa muun muassa heitettiin tuoleja rasismia vastustaneiden mielenosoittajien päälle.

”Ranskan Trumpiksi” luonnehdittu 63-vuotias Zemmour tunnetaan televisiokasvona, toimittajana ja kirjailijana.

Yksi Zemmourin vaalilupauksista on, että hän vähentäisi maahanmuuttajien määrän nollaan. Hän on korostanut vaaraa siitä, että ranskalaiset korvataan siirtolaisilla.

Zemmour on ollut kielteisen julkisuuden kohteena viime aikoina. Viikko sitten hänet kuvattiin näyttämässä tuntemattomalle naiselle keskisormea autostaan.

Zemmour nousi mielipidekyselyjen mukaan varteenotettavaksi haastajaksi presidenttikisassa. Esimerkiksi lokakuussa julkistetun Harris Interactiven tuottaman mielipidemittauksen mukaan hän oli toiseksi suosituin ehdokas istuvan presidentin Emmanuel Macronin jälkeen.

Zemmourin kannatus on kuitenkin AFP:n mukaan laskenut viimeisen kuukauden aikana, ja kampanjatilaisuuden toivottiin jälleen nostavan kannatusta. Toinen konservatiivien ääniä havitteleva, Kansallinen liittouma -puolueen ehdokas on Marine Le Pen, jota on pidetty todennäköisenä vastaehdokkaana Macronille.

Maanantai-iltapäivänä Zemmourin kerrottiin nimittäneen kampanjapäällikökseen entisen kenraalin, Bertrand de La Chesnaisin.

Zemmourin ensimmäiseen viralliseen vaalikampanjatilaisuuteen osallistui tuhansia ihmisiä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat