Presidentit Putin ja Biden keskustelevat Ukrainan tilanteesta tiistaina – Presidentti Niinistö: ”Tärkeä päivä” - Ulkomaat | HS.fi

Presidentit Putin ja Biden keskustelevat Ukrainan tilanteesta tiistaina – Presidentti Niinistö: ”Tärkeä päivä”

Kremlin tiedottaja kuvaili maanantaina Venäjän ja Yhdysvaltojen suhteiden olevan ”valitettavassa tilassa”.

Vladimir Putin ja Joe Biden keskustelevat tiistaina videon välityksellä. Keskustelun tarkkaa ajankohtaa ei ole kerrottu julkisuuteen.

6.12.2021 19:50

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi odottavansa mielenkiinnolla tiistaita, kun Venäjän ja Yhdysvaltain presidentit Vladimir Putin ja Joe Biden keskustelevat Ukrainan tilanteesta.

”En usko, että keskustelussa syntyy suuria ratkaisuja, mutta siinä voidaan saada suuntaa esimerkiksi jatko­­neuvotteluille, joissa tämäkin tilanne voisi selvitä”, Niinistö sanoi maanantaina.

Tilanne Ukrainan ja Venäjän rajalla on kiristynyt huomattavasti Venäjän keskitettyä raja-alueille joukkojaan. Tiedot venäläisten joukkojen siirroista Ukrainan ja Valko-Venäjän rajojen läheisyyteen tulivat julkisuuteen lokakuun lopulla. Tuolloin arvioitiin, että Venäjän asevoimat olisi siirtänyt alueelle joukkoja 92 000 sotilaan verran. Yhdysvalloissa ja Ukrainassa arveltiin pian, että Venäjä saattaa suunnitella hyökkäystä Ukrainaan.

Myös tunnelmat Valko-Venäjän rajalla ovat kiristyneet. Venäjän kanssa valtioliitossa olevan Valko-Venäjä on muun muassa kertonut yhteisistä sotilasharjoituksista Valko-Venäjän ”eteläisillä rajoilla” eli Ukrainan rajan tuntumassa.

Lue lisää: Hämääkö Putin? Ehkä ei, sillä Ukrainasta on tullut Kremlille elämää suurempi kysymys

Vaikka Niinistö ei usko keskustelun suoranaisesti ratkaisen itäisen Euroopan tilannetta, hän ilmaisi keskustelun olevan tärkeä askel.

”Huominen on tärkeä päivä”, Niinistö korosti.

Niinistö kertoi näkemyksistään Presidentinlinnassa itsenäisyys­päivänä mediatilaisuudessa. Presidenttiä haastatteli HS:n politiikan ja talouden esihenkilö Jussi Pullinen.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö (oik.) ja rouva Jenni Haukio (vas.) pitivät mediatilaisuuden Presidentinlinnassa itsenäisyyspäivänä.

Biden ja Putin keskustelevat tiistaina videon välityksellä. Keskustelun tarkkaa ajankohtaa ei ole kerrottu julkisuuteen.

Kremlin tiedottaja kuvaili maanantaina uutistoimisto Reutersin mukaan maiden suhteiden olevan ”valitettavassa tilassa”.

Valkoinen talo on painottanut, että seuraukset ovat vakavat, jos Venäjä käyttää voimakeinoja Ukrainaa vastaan. Valkoinen talo toisti uhkauksensa maanantaina. Tiedottajan mukaan Biden varoittaa Putinia vakavista taloudellisista seurauksista, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan.

”Uskon, että keskustelusta Putinin kanssa tulee pitkä”, Biden sanoi perjantaina.

Lue lisää: Venäjän ja Yhdysvaltain välit kireät ennen presidenttien tiistaista puhelua – The Washington Postin tiedustelu­lähteet varoittivat jälleen Venäjän toimista

Kremlin tiedottajan mukaan tiistaina keskusteluiden asialistalla on Ukrainan tilanteen lisäksi esimerkiksi sotilasliitto Nato.

Putin vaati vastikään Natoa sitoutumaan siihen, ettei sotilasliitto enää laajennu itään. Jos vaatimus toteutuisi, käytännössä se tarkoittaisi sitä, ettei Suomi voisi liittyä Natoon.

Niinistö ei ollut halukas jakamaan Nato-kantaansa itsenäisyys­päivänä, mutta piti hyvänä sitä, että Suomella säilyy mahdollisuus liittyä Natoon.

”Mutta kannattaa muistaa, että se vaatii aikamoisen enemmistön eduskunnassa”, presidentti totesi HS:lle.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat