Britannia toimi Afganistanin evakuoinneissaan mielivaltaisesti ja sekavasti, sanoo ulkoministeriön ex-työntekijä - Ulkomaat | HS.fi

Britannia toimi Afganistanin evakuoinneissaan mieli­valtaisesti ja sekavasti, sanoo ulko­ministeriön ex-työntekijä

Vuotajan mukaan valintoja evakuoitavista tehtiin vaillinaisin tiedoin ilman asiantuntemusta tai kielitaitoa. Lisäksi tietoteknistä laitteistoa ja henkilökuntaa oli liian vähän.

Lapsi odotti Kabulin lentokentällä pääsyä evakuointi koneeseen 22. elokuuta. Britannian ulkoministeriön entisen työntekijän mukaan myös Britannian yhteistyö Yhdysvaltojen kanssa toimi evakuoinneissa huonosti.

7.12.2021 10:23

Britannian ulkoministeriö toimi evakuointioperaatiossaan Afganistanissa sekavasti ja mielivaltaisesti, sanoo mukana ollut ministeriön entinen työntekijä.

Aiemmin diplomaattina työskennelleen, syyskuussa ulkoministeriöstä eronneen Raphael Marshallin lausunto Britannian alahuoneen ulkoasianvaliokunnalle julkaistiin tiistaina. Siitä uutisoivat esimerkiksi BBC ja The Guardian.

Marshallin kerrottua operaatiosta elokuun lopulla ulkoministeriön johtavalle virkamiehelle asiasta käynnistettiin sisäinen tutkinta. Julkistamattoman tutkinnan ja valiokunnan kuulemisen tietoja pidetään todennäköisenä syynä entisen ulkoministerin Dominic Raabin syyskuiselle alennukselle oikeusministeriksi.

Ihmisiä seisoi Kabulin lentokentän muurin ulkopuolella Afganistanissa 22. elokuuta.

Äärijärjestö Talebanin vallattua Afganistanin Britannia ja 39 muuta maata evakuoivat 15.–30. elokuuta yhteensä yli 122 000 ihmistä Kabulin lentokentän kautta.

Maasta lennätettiin pois esimerkiksi evakuoivien maiden kansalaisia ja entisiä työntekijöitä sekä haavoittuvassa asemassa olleita afganistanilaisia.

Britannian kerrotaan evakuoineen yli 15 000 ihmistä. Maan hallituksen tiedottaja kuvaili BBC:n mukaan hallinnon työntekijöiden työskennelleen suuressa operaatiossa väsymättömästi.

Marshallin mukaan Britannian ulkoministeriö kuitenkin piti operaation aikana kiinni kahdeksan tunnin työpäivistään ja viiden päivän työviikostaan. Työvoimaa oli jatkuvasti liian vähän.

Marshall sanoo jääneensä edistämään operaatiota kerran yksin. Evakuointipyyntöjä vastaanottavassa sähköpostilaatikossa oli useita tuhansia käsittelemättömiä viestejä.

Marshallin mukaan Britannian ulkoministeriö sai autettua alle viittä prosenttia kaikista apua pyytäneistä, joita saattoi olla jopa 150 000.

”On selvää, että Taleban on murhannut osan maahan jätetyistä sen [operaation] jälkeen”, Marshall sanoi The Guardianin mukaan.

Afganistanilaismies ojensi lapsensa britannialaiselle laskuvarjojääkärille Kabulin lentokentällä 26. elokuuta.

Operaatiota hidasti henkilökunnan ja työtuntien vähyyden lisäksi myös puutteellinen tietotekniikka. Kahdeksan sotilasta jakoi yhden tietokoneen.

Toistuvista pyynnöistä huolimatta käyttöön ei saatu listaa henkilöistä, jotka oli jo kutsuttu evakuoitavaksi. Ulkoministeriön tiimillä ei siis ollut tietoa siitä, kuinka monta evakuointipaikkaa oli vielä jäljellä.

Sotilaat lentokentällä valitsivat Marshallin mukaan yksittäisiä henkilöitä nimijärjestyksessä sisäministeriön taulukosta.

Marshallin mukaan kellään ulkoministeriön tiimissä ei ollut kokemusta tai asiantuntemusta Afganistanista. Tarvittavaa kielitaitoa ei myöskään ollut, minkä vuoksi avunpyyntöpuhelut käytiin englanniksi. Yhteistyön koordinointi Yhdysvaltojen kanssa oli myös puutteellista, Marshall sanoo.

Päätökset evakuoinneista ja niiden priorisoinneista olivat mielivaltaisia ja työntekijäkohtaisia. Silloisen ulkoministeri Raabin hyväksymää listaa etusijalla olevista ei Marshallin mukaan välitetty sähköposteja käsitteleville henkilöille.

Dominic Raabin ministerivirka vaihdettiin ulkoministeristä oikeusministeriksi syyskuussa. Kuvassa Raab saapuu hallituksen tapaamiseen Lontoossa 30. marraskuuta.

Marshall kertoo ministeriön kriisikeskuksen lähettäneen viestejä Raabin toimistoon, kun tarvittiin päätöksiä vaikeista tapauksista. Ministerillä meni useita tunteja reagoida ja hän kieltäytyi tekemästä päätöksiä yksittäistapauksista ennen kuin sai kaikki tapaukset selkeästi esitettynä taulukkona.

”Tällainen pyyntö antaa ymmärtää, että ulkoministeri ei täysin ymmärtänyt tilannetta”, Marshall sanoi BBC:n mukaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat