WSJ: Kiina suunnittelee ensimmäistä pysyvää sotilastukikohtaa Atlantin rannikolle Afrikkaan - Ulkomaat | HS.fi

WSJ: Kiina suunnittelee ensimmäistä pysyvää sotilas­tukikohtaa Atlantin rannikolle Afrikkaan

Kiinan suunnitelmat tukikohdasta Atlantin rannikolla Afrikassa huolestuttavat Yhdysvaltoja.

Kiinan lahjoittama koronavirusrokote-erä saapui Malabon lentokentälle Päiväntasaajan Guineaan 29. marraskuuta. Nyt Kiina näyttää suunnittelevan pysyvämpää jalansijaa Päiväntasaajan Guineaan, sotilastukikohtaa Atlantin rannikolle.

7.12.2021 9:49

Yhdysvaltalaisten tiedusteluraporttien mukaan Kiina on aikeissa perustaa sen ensimmäisen pysyvän sotilastukikohtansa Afrikan länsipuolelle Päiväntasaajan Guineaan Atlantin rannikolle, yhdysvaltalaislehti The Wall Street Journal kertoo.

Yhdysvaltalaisviranomaiset pysyivät vaitonaisina raporttien yksityiskohdista. Sen he kuitenkin lehdelle totesivat, että raporttien mukaan on mahdollista, että kiinalaiset sota-alukset kykenisivät asettautumaan Afrikan länsirannikolle, eli toisin sanoen Kiina pystyisi levittämään sotilaallisia voimiaan vastapäätä Yhdysvaltain itärannikkoa. Tämä huolestuttaa Valkoista taloa ja Yhdysvaltain puolustusministeriötä.

WSJ ei saanut kommenttia asiasta Kiinan ulkoministeriöltä.

Kiinalla on jo ennestään valtaa Afrikassa. Esimerkiksi vuonna 2017 se perusti sotilastukikohdan Djiboutiin Punaisellamerellä. Lisäksi se on sijoittanut suuriin kauppa- ja rakennushankkeisiin naapurivaltiossa Etiopiassa.

Kiina auttaa myös kouluttamaan ja rahoittamaan Päiväntasaajan Guinean poliisia.

Lue lisää: Kuinka hyvästä Kiinasta tuli paha Kiina?

Yhdysvallat haluaa estää Kiinan suunnitelmat Päiväntasaajan Guineassa. Presidentti Joe Bidenin hallinnon kansallisen turvallisuuden apulaisneuvonantaja Jon Finer vieraili maassa lokakuussa tapaamassa presidentti Teodoro Obiang Nguema Mbasogoa ja tämän poikaa, varapresidenttiä. Finerin tavoitteena oli vakuuttaa heidät siitä, että he hylkäisivät Kiinan esitykset tukikohdasta.

WSJ:n mukaan Valkoinen talo on pyrkinyt lämmittämään välejään Päiväntasaajan Guineaan ja välittämään viestiä siitä, että maalta olisi lyhytnäköistä asettua suurvaltojen väliin. Kiina puolestaan väittää, että Päiväntasaajan Guinea on aina pitänyt Kiinaa tärkeimpänä strategisena kumppaninaan.

Päiväntasaajan Guinea on jatkumoa suurvaltojen välisille kiistoille. Maiden välejä hiertävät muun muassa Taiwanin tilanne, Kiinan hypersooninen ohjuskoe ja koronaviruksen alkuperä.

Merkittävin uhka Kiinaan liittyen olisi ”sotilaallisesti hyödyllinen laivastotukikohta Atlantin rannikolla Afrikassa”, Yhdysvaltojen armeijan Afrikan sotatoimialueen esikunnan komentaja, kenraali Stephen Townsend sanoi keväällä senaatille. Yhdysvaltojen huoli on, että Päiväntasaajan Guinean sotilastukikohta mahdollistaisi Kiinalle sotilaallisen läsnäolon Atlantilla.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat