Saksan tuleva varakansleri Robert Habeck: Nord Stream 2 voidaan ottaa vielä poliittiseen punnintaan - Ulkomaat | HS.fi

Saksan tuleva varakansleri Robert Habeck: Nord Stream 2 voidaan ottaa vielä poliittiseen punnintaan

Habeck muistutti, että uuden kaasuputken käyttöönottoa ei ole vielä hyväksytty.

Robert Habeck osallistui tulevan hallituksen edustajien tiedotustilaisuuteen tiistaina Berliinissä.

7.12.2021 13:19

Berliini

Saksan tuleva varaliittokansleri sekä talous- ja ilmastonsuojeluministeri Robert Habeck (vihr) arvioi tiistaina, että Nord Stream 2 -kaasuputken käyttöönotto voidaan ottaa vielä poliittiseen harkintaan.

Habeck totesi, että kaasuputken käyttöönottoa ei ole vielä hyväksytty. Saksan viranomaiset keskeyttivät hyväksymisprosessin marraskuussa.

Habeck totesi, että käyttöönoton edellytysten tutkiminen on käynnissä.

Hänen mukaansa on varmaa, että keskustelut ”ulkopoliittisesta tilanteesta Ukrainassa” ja "eurooppalaisesta mahdollisuudesta estää tilanteen kärjistyminen” jatkuvat.

Ukraina on alusta alkaen vastustanut jyrkästi Itämeren uutta kaasuputkea, sillä se pelkää menettävänsä kaasun kauttakulkumaana saavansa maksut. Lisäksi Ukraina on jo pitkään varoittanut, että Venäjä käyttää kaasuputkea poliittiseen painostukseen.

Venäjän joukkojen keskittäminen Ukrainan rajan tuntumaan on kuumentanut kaasuputkikeskustelun myös Saksassa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden neuvottelevat tulehtuneesta tilanteesta tiistaina videoyhteydellä.

Kysymys Nord Stream 2 -kaasuputken poliittisesta merkitystä nousi esiin Saksan tulevan hallituksen muodostavien puolueiden johtajien tiedotustilaisuudessa Berliinissä tiistaina.

Tuleva liittokansleri, demareita edustava Olaf Scholz tyytyi sanomaan, että tuleva hallitus seuraa Ukrainan tilanteen kehittymistä erittäin huolestuneena.

Hän sanoi olevansa tiiviissä transatlanttisessa yhteydessä asiaan liittyen ja kertoi käyneensä tilannetta läpi myös Angela Merkelin kanssa. Merkel on vielä hetken Saksan liittokanslerina.

Scholz sanoi, että rajojen loukkaamattomuus on tärkeää, ja että loukkaamisella olisi seurauksia.

Hän sanoi myös pitävänsä tärkeänä, että Ukraina pysyy kaasun kauttakulkumaana. Saksan tuleva hallitus on korostanut eurooppalaisen energiaoikeuden noudattamista uusissa energiahankkeissa.

Saksan vaalit voittaneet SPD, liberaalit ja vihreät allekirjoittivat tiistaina uuden hallitussopimuksen. Saksan liittopäivät äänestää keskiviikkona uudesta liittokanslerista, ja hallitus astuu virkaansa.

Lue lisää: Yhdysvallat varautuu lähettämään lisää sotilaita Eurooppaan, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan

Lue lisää: Presidentit Putin ja Biden keskustelevat Ukrainan tilanteesta tiistaina – Presidentti Niinistö: ”Tärkeä päivä”

Lue lisää: Sodalla pelottelu saattaa loppua, kun kaasu virtaa Laukaasta Greifswaldiin

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat