Burundilaisvankilassa levinnyt tulipalo tappanut yli 30 vankia - Ulkomaat | HS.fi

Burundilais­vankilassa levinnyt tuli­palo tappanut yli 30 vankia

BBC:n haastatteleman vangin mukaan moni vanki oli unessa, kun palo syttyi. Toisen vangin mukaan vankilan vartijat tai poliisit eivät auttaneet vankeja ulos yöllä.

7.12.2021 15:18

Burundilaisvankilassa tiistaina levinnyt tulipalo on tappanut jo ainakin 38 vankia, kertovat muun muassa uutistoimistot Reuters ja AFP sekä yleisradioyhtiö BBC.

Palo lähti leviämään aamuyöllä Burundin pääkaupungin Gitegan päävankilassa. Burundin varapresidentti Prosper Bazombanza kertoi tiistaina päivällä toimittajille, että kuolleiden lisäksi ainakin 69 ihmistä on loukkaantunut vakavasti.

Palon epäillään saaneen alkunsa oikosulusta, mutta syytä varmistetaan vielä. Palo saatiin hallintaan tiistaipäivän aikana.

Satavuotias Gitegan vankila on pahasti ylikuormittunut, ainakin BBC:n haastatteleman ihmisoikeusjärjestön edustajan mukaan: vankila on rakennettu 400 vangille, mutta palon syttymisen aikaan siellä oli järjestön mukaan ainakin 1 539 vankia.

BBC:n haastatteleman vangin mukaan moni vanki oli unessa, kun palo syttyi. Toisen mukaan vankilan vartijat tai poliisit eivät auttaneet vankeja ulos yöllä.

”Aloimme huutamaan, että palamme elävältä, kun näimme liekkien leviävän. Mutta poliisit kieltäytyivät avaamasta ovia. He sanoivat, että ’olemme saaneet tällaiset ohjeet’. En tiedä miten itse pääsin pakoon. Jotkut vangit paloivat kokonaan”, palosta selvinnyt vanki kertoi AFP:lle.

AFP:n haastattelema poliisilähde kertoo, että paloautot saapuivat paikalle vasta kaksi tuntia palon syttymisen jälkeen.

Burundissa ylikuormittuneet vankilat ovat ongelma myös Gitegan ulkopuolella. AFP:n mukaan maassa on tällä hetkellä ainakin 12 400 vankia vankiloissa, joihin mahtuisi yhteensä alle 5 000 vankia.

Burundi on noin 12 miljoonan asukkaan valtio Itä-Afrikassa Ruandan vieressä. Burundi on yksi maailman köyhimmistä valtioista.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat