Ruotsin ja Suomen pääministerit vakuuttivat hyvän yhteistyön jatkuvan hävittäjäkaupoista riippumatta - Ulkomaat | HS.fi

Ruotsin ja Suomen pääministerit vakuuttivat hyvän yhteistyön jatkuvan hävittäjäkaupoista riippumatta

Hävittäjäkaupat, Nato ja kallis sähkö sähköistävät Anderssonin ja Marinin ensimmäistä tapaamista.

Pääministerit Magdalena Andersson ja Sanna Marin puhuivat tiedotustilaisuudessa Helsingissä keskiviikkona.

8.12.2021 10:45 | Päivitetty 8.12.2021 17:45

Ruotsin uusi demaripääministeri Magdalena Andersson saapui keskiviikkoaamuna pääministeriuransa ensimmäiselle ulkomaan vierailulle Suomeen.

Andersson ja Suomen pääministeri Sanna Marin (sd) pitivät aamupäivällä Helsingissä yhteisen tiedotustilaisuuden, jossa molemmat vakuuttivat maiden välisen sotilas- ja siviilikriisinhallinnan yhteistyön jatkuvan ja laajenevan. Näin riippumatta siitä, minkä monitoimihävittäjän Suomi valitsee.

Tiedotustilaisuuden voi katsoa kokonaisuudessaan tästä:

Andersson tapasi myös tasavallan presidentti Sauli Niinistön keskiviikkona iltapäivällä. Niinistö ja Andersson keskustelivat presidentin kanslian mukaan muun muassa maiden kahdenvälisistä suhteista ja lähialueiden turvallisuustilanteesta.

Ruotsi on tarjonnut Suomen uudeksi monitoimihävittäjäksi Saab Gripeniä mutta ennakkoveikkailussa se ei ole menestynyt erityisen hyvin. Hävittäjän valinta liittyy myös Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyöhön, joka on tiivistynyt viime vuosina huomattavasti.

”Tarjous on pöydällä ja Suomen hallitus päättää asiasta”, Andersson sanoi hävittäjäkaupoista.

”Ruotsin pääministerinä voin vain sanoa, että ruotsalainen hävittäjä on fantastinen!”

Pääministerit kertoivat puolustusyhteistyön maiden välillä joka tapauksessa jatkuvan ja sisäministeriöiden johtaman siviilikriisinhallinnan kehittyvän vauhdilla. Tällä viitattiin muun muassa mahdolliseen yhteistyöhön pandemiatilanteen hoidossa.

Lehdistötilaisuudessa pääministereiltä kysyttiin myös kantaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin äskeiseen vaatimukseen, jonka mukaan Naton olisi sitouduttava lopettamaan laajentuminen.

Molemmat ministerit vakuuttivat, että päätökset Nato-jäsenyyden hakemisesta tehdään tarvittaessa Tukholmassa ja Helsingissä, ei muualla.

Suomen ja Ruotsin välit ovat kiristyneet viime päivinä sähkön hinnan noustessa. Suomi on syyttänyt Ruotsia vapaan sähkökaupan sääntöjen rikkomisesta, koska länsinaapuri on rajoittanut sähkönvientiä Suomeen.

Andersson kertoi Suomen ja Ruotsin verkkoyhtiöiden neuvottelevan parhaillaan ongelmien ratkaisemisesta.

Andersson teki historiaa viime kuun 25. päivänä, kun hänet valittiin Ruotsin ensimmäiseksi naispääministeriksi. Erityisen historialliseksi päivä kävi seitsemän ja puolen tunnin jälkeen, kun Andersson ilmoitti eroavansa ja tuli näin tehneeksi Ruotsin kaikkien aikojen lyhyimmän pääministeriuran.

Ero johtui budjettiriidasta, jonka seurauksena ympäristöpuolue käveli ulos demareiden ja keskustan yhteishallituksesta. Andersson valittiin uudelleen pääministeriksi marraskuun viimeisenä päivänä ja hän johtaa ympäristöpuolueen ja keskustan tukemaa sosiaalidemokraattien vähemmistöhallitusta.

Hallitus joutuu työskentelemään oikeiston laatimalla budjetilla, jonka parlamentti on hyväksynyt. Hallituksen tuki Ruotsin valtiopäivillä ei ole erityisen vahva.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat