Britanniassa kohu hallinnon viime joulun juhlista johti entisen tiedottajan eroon, pääministeri Johnsonin pahoitteluihin ja virkamiehen tutkintaan - Ulkomaat | HS.fi

Britanniassa kohu hallinnon viime joulun juhlista johti entisen tiedottajan eroon, pää­ministeri Johnsonin pahoitteluihin ja virkamiehen tutkintaan

Brittimedian mukaan Johnsonin alaiset juhlivat tiukkojen rajoitusten aikaan ja videon perusteella vitsailivat juhlista myöhemmin. Poliisi ilmoitti, että ei tutki asiaa.

8.12.2021 13:46 | Päivitetty 9.12.2021 7:58

Britanniassa pääministeri Boris Johnsonin henkilökunnan väitetyt juhlat joulukuussa 2020 ovat herättäneet tiukkaa arvostelua.

Alun perin Daily Mirror -lehden raportoimien, useisiin lähteisiin nojaavan tietojen mukaan Johnsonin henkilökunnasta 40–50 henkeä kokoontui 18. joulukuuta 2020 tilaisuuteen, jossa nautittiin viiniä. Myös Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo lähteensä vahvistaneen asian. Televisiokanava ITV julkaisi keskiviikkona videon, jossa henkilöstö näyttää vitsailevan edellisen perjantain juhlista.

Pääministeri ja konservatiivihallinto kieltävät minkäänlaisten juhlien tapahtuneen. Johnson sanoi tiistaina BBC:n mukaan olevansa vakuuttunut siitä, että koronavirukseen liittyviä sääntöjä ei rikottu hallintohenkilökunnan keskuudessa viime vuonna.

”Voin kertoa teille, että suosituksia noudatettiin kaikkina aikoina", Johnson sanoi BBC:n mukaan.

Vielä viime viikolla Johnson ja hänen esikuntansa eivät kiistäneet, että juhlat oli järjestetty. Tuolloin he kuitenkin väittivät, ettei koronavirussääntöjä rikottu, mikä on muun muassa The Guardian -lehden mukaan mahdotonta. Tuolloin nimittäin Lontoossa olivat voimassa tiukat rajoitustoimet, jotka koskivat muun muassa kokoontumisten ja juhlien järjestämistä.

Keskiviikkona pääministeri Johnson pyysi parlamentissa anteeksi videota, jossa pääministerin henkilöstö vitsailee juhlista. Hän kuitenkin kielsi, että juhlia olisi järjestetty. Johnson sanoi raivostuneensa videosta.

”Pyydän varauksetta anteeksi videon ympäri maan aiheuttamaa närkästystä, ja pyydän anteeksi sen antamaa vaikutelmaa”, Johnson sanoi parlamentille.

Johnsonin mukaan kurinpitotoimenpiteitä otetaan käyttöön mikäli käy ilmi, että koronarajoituksia rikottiin. BBC kertoi torstaina, että pääministeri on pyytänyt korkea-arvoisen virkamiehen Simon Casen tekemään selvityksen mahdollisista sääntörikkomuksista.

Samalla BBC kertoi myös, että Lontoon poliisi ilmoitti, että ei tule tutkimaan viime vuoden mahdollisia juhlia.

Hallinnon joulukuussa 2020 voimassa olleessa ohjeistuksessa joulujuhlat kiellettiin erikseen. Lontoossa yli kahden hengen kokoontumiset sisätiloissa olivat lain mukaan kiellettyjä, elleivät ne olleet ”perustellusti tarpeellisia” työn kannalta.

Mahdollisen joulujuhlan laittomuus Downing Street 10:ssä on kuitenkin BBC:n mukaan epävarmaa. Hallintorakennuksilla on nimittäin voinut olla koronarajoitusten osalta erityinen asema.

Mediassa kommentoineet opposition edustajat, kansalaiset sekä monet Johnsonin konservatiivipuolueen jäsenet ovat kuitenkin laajasti tuominneet mahdolliset juhlat.

Erityisen vahvoja reaktioita on herättänyt ITV:n video, jossa hallituksen silloinen lehdistösihteeri Allegra Stratton ja muut hallinnon henkilökunnan jäsenet vaikuttavat vitsailevan juhlista.

ITV:n mukaan 22. joulukuuta kuvatussa videossa Stratton vastaa kysymyksiin harjoitus­tiedotus­tilaisuudessa. Muusta henkilökunnasta koostuvasta yleisöstä kysytään, tietääkö Stratton väitteistä, joiden mukaan hallinnolla oli viime perjantaina joulujuhlat.

Stratton nauraa ja sanoo menneensä kotiin. Myöhemmin videolla todetaan myös, että ”se oli viiniä ja juustoa eivätkä juhlat”. Lisäksi Stratton huomauttaa, että tilaisuutta kuvataan.

”Nämä kuvitteelliset juhlat olivat työtapaaminen, eikä turvavälejä pidetty”, Stratton sanoo videolla ja nauraa.

Pääministeri Boris Johnsonin silloinen lehdistösihteeri Allegra Stratton saapumassa Downing Street 10:een 12. marraskuuta 2020.

Keskiviikkona Stratton ilmoitti eroavansa nykyisestä tehtävästään hallituksen COP26-tiedottajana.

”Sanomiseni [videolla] vaikuttivat vähättelevän sääntöjä, samaisia sääntöjä, joita ihmiset pyrkivät kaikin keinoin noudattamaan. Tämä ei koskaan ollut tarkoitukseni. Kadun sanomisiani koko loppuelämäni ajan ja pyydän vilpittömästi anteeksi teiltä kaikilta niiden takia”, Stratton sanoi esimerkiksi The Guardianin jakamalla videolla.

Hän kertoi ymmärtävänsä ihmisten vihan ja turhautumisen asiaan liittyen, ja kertoi jättäneensä eropyyntönsä pääministerille.

Esimerkiksi opposition johtaja, työväenpuolueen puheenjohtaja Keir Starmer vastasi Johnsonin pahoitteluihin, että pääministeri näyttää pitävän kansalaisia typeryksinä.

Koronavirukselle läheisiään menettäneen kansalaisjärjestön edustaja Saleyha Ahsan sanoi BBC:n mukaan video, jolla Strattonin ja muut vitsailevat juhlista tuo mieleen viime vuoden joulukuun, jolloin hänen isänsä sairastui koronavirukseen ja myöhemmin kuoli.

BBC:n kertoo myös pääministeri Johnsonin puoluetovereiden kuvailleen videota ja mahdollisia juhlia ”anteeksiantamattomaksi”, ”katastrofaaliseksi” ja ”ällistyttäväksi”.

Joulukuun 18. päivän juhlien lisäksi hallinnon on mediassa väitetty järjestäneen muitakin juhlia.

Osa niistä on varmistettu julkisesti, kuten silloisen opetusministeri Gavin Williamsonin joulujuhlat 10. joulukuuta. Daily Mirrorin mukaan opetusministeriö on myöntänyt juhlien tapahtuneen.

Britannian entinen koulutusministeri Gavin Williamson saapumassa Downing Street 10:een 25. marraskuuta.

Ministeriön edustaja ei lehden mukaan kieltänyt koronarajoitusten rikkomista ja totesi, ettei juhlia olisi pitänyt järjestää.

Konservatiivipuolueen tiedottaja on myös BBC:n mukaan vahvistanut, että neljää sen henkilökunnan jäsentä rangaistiin osallistumisesta luvattomaan tapahtumaan puolueen tiloissa 13. joulukuuta.

Hallintohenkilökunnan on väitetty järjestäneen epämuodollisia tapaamisia tai juhlia myös 27. marraskuuta ja 14. joulukuuta, mutta nämä väitteet on kiistetty.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat