Pfizer ja Biontech: Kolmas rokoteannos näyttää antavan suojan omikronia vastaan – WHO: ”Älkää odottako, että sairaalanne täyttyvät” - Ulkomaat | HS.fi

Pfizer ja Biontech: Kolmas rokote­annos näyttää antavan suojan omikronia vastaan – WHO: ”Älkää odottako, että sairaalanne täyttyvät”

Pfizerin toimitusjohtaja: Kaksi rokotetta voi estää vakavan taudin kehittymisen, mutta kolmas rokote estää taudin tarttumista ja leviämistä.

Rokotuspiste Etelä-Afrikan Johannesburgissa keskiviikkona.

8.12.2021 16:13 | Päivitetty 8.12.2021 19:00

Lääkeyhtiöt Pfizer ja Biontech kertovat, että niiden yhteistyössä kehittämä Comirnaty-rokote näyttää antavan kolmannen rokotekerran jälkeen riittävän suojan uutta koronavirusmuunnosta omikronia vastaan. Tieto perustuu alustaviin laboratoriotutkimuksiin, yhtiöiden lausunnossa kerrotaan.

Yhtiöiden mukaan ”omikronmuunnosta ei todennäköisesti neutralisoida riittävällä tavalla kahden rokoteannoksen jälkeen”, uutistoimisto AFP kertoo.

Pfizerin toimitusjohtaja Albert Bourla totesi tiedotteessa, että kaksi rokoteannosta saattaa yhä estää vakavammalta sairastumiselta omikronmuunnosta vastaan, mutta kolmas rokotus on järkevää ottaa, jotta koronatartuntojen leviäminen saataisiin pysähtymään.

Maailman terveysjärjestön WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus totesi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa, että kaikkien maiden tulisi nopeuttaa ihmisten rokottamista, jotta koronapandemian kiihtyminen saataisiin pysäytettyä.

Tedrosin mukaan on liian varhaista sanoa varmuudella, leviääkö omikronmuunnos nopeammin kuin vallalla oleva deltamuunnos. Eteläisessä Afrikassa näin on käynyt, mutta siellä deltaa on esiintynyt vähemmän kuin muualla maailmassa ja niin ollen omikronilla on ollut ”vähemmän kilpailua”.

WHO:n mukaan on olemassa jotain näyttöä siitä, että omikronmuunnos aiheuttaa lievempää koronatautia kuin delta. Tedrosin mukaan alustavista tiedoista ei pidä kuitenkaan vetää hätäisiä johtopäätöksiä.

”Älkää odottako, että sairaalanne täyttyvät”, hän varoitti ja sanoi, että ”omikronilla saattaa olla merkittävä vaikutus pandemian etenemiseen”.

Yhdysvaltain johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci sanoi tiistaina, että omikron saattaa aiheuttaa lievempää tautimuotoa kuin tällä hetkellä valloillaan oleva deltamuunnos.

”On lähes varmaa, että se ei ole vakavampi kuin delta”, Fauci sanoi AFP:n mukaan.

WHO:n asiantuntijat totesivat Pfizerin ja Biontechin rokotteiden vaikutustutkimuksista, että alustavat tulokset ovat kiintoisia, mutta paljon lisätietoa on niidenkin osalta vielä kerättävä.

Omikronmuunnos havaittiin pari viikkoa sitten Etelä-Afrikassa. WHO:n mukaan sitä on havaittu 57 maassa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat