Uusi-Seelanti aikoo kitkeä tupakoinnin, myyntikielto alkaisi 14-vuotiaista ja ikäraja nousisi joka vuosi - Ulkomaat | HS.fi

Uusi-Seelanti aikoo kitkeä tupakoinnin, myyntikielto alkaisi 14-vuotiaista ja ikäraja nousisi joka vuosi

Myyntikielto aloitettaisiin 14-vuotiaista ja sitä nuoremmista. Ikärajaa nostettaisiin suunnitelman mukaan vuosittain yhdellä, minkä myötä yksi ikäluokka ei saisi koskaan ostettua tupakkaa laillisesti.

9.12.2021 9:08 | Päivitetty 9.12.2021 10:06

Uusi-Seelanti aikoo ensimmäisenä maailmassa kieltää tupakan kokonaiselta ikäryhmältä.

Maan torstaina julkaisema suunniteltu lainsäädäntö kieltäisi vuonna 2027 tupakan myynnin siten, että 14-vuotiaat ja sitä nuoremmat eivät koskaan voisi ostaa laillisesti tupakkaa. Kiellon ikäraja nousisi vuosittain yhdellä vuodella, minkä myötä ikäryhmään kuuluvat eivät koskaan pystyisi ostamaan tupakkaa laillisesti.

Tämä tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että 60-vuotias ei vuonna 2073 voisi ostaa tupakkaa, mutta 61-vuotias pystyisi.

Suunnitelmasta kertoi maan varaterveysministeri Ayesha Verrall ja siitä raportoivat muun muassa uutistoimistot Reuters ja AFP sekä The Guardian.

Mies poltti tupakkaa kerrostalon parvekkeella Wellingtonissa, Uudessa-Seelannissa heinäkuussa 2017.

Tällä hetkellä tupakan myynnin ikäraja on Uudessa-Seelannissa 18 vuotta. Uusi lainsäädäntö laajentaisi myyntikiellon 14 ikävuoteen, sillä tupakointi aloitetaan maan terveysviranomaisten mukaan yleensä nuorena.

Kokonaisen ikäluokan tupakoinnin estämisellä pyritään ehkäisemään 5 000 estettävissä olevaa kuolemaa vuodessa.

”Tupakointi on edelleen merkittävin syy estettävissä oleviin kuolemiin Uudessa-Seelannissa, ja aiheuttaa neljäsosan syövistä”, Verrall sanoi AFP:n mukaan.

Kokonaisen ikäpolven tupakan ostamisen kieltämisen lisäksi Uudessa-Seelannissa aiotaan rajoittaa tupakan myyntipaikkoja.

Maan markkinoille aiotaan myös sallia vain tuotteita, jotka sisältävät vähän nikotiinia. Reutersin mukaan sallittua nikotiinimäärää tullaan laskemaan asteittain vuodesta 2025 lähtien. Tällä pyritään vähentämään riippuvuuden riskiä.

Tupakoinnin arvioidaan johtavan Uudessa-Seelannissa noin 5 000 ihmisen kuolemaan vuosittain.

Maan tavoitteena on, että alle viisi prosenttia aikuisväestöstä tupakoi vuoteen 2025 mennessä. Hallitus arvioi, että mikäli tavoite täyttyisi, voisi maa säästää 5,5 miljardia Uuden-Seelannin dollaria eli noin 3,3 miljardia euroa tulevissa terveydenhoitokuluissa. Nykyisillä toimilla ei hallinnon mukaan päästä tavoitteeseen.

Erityisen yleistä tupakointi on Uudessa-Seelannissa maorien ja muiden alkuperäiskansojen keskuudessa.

Reutersin mukaan hallituksen tilastojen perusteella 11,6 prosenttia kaikista yli 15-vuotiaista uusiseelantilaisista tupakoi, kun taas esimerkiksi aikuisissa maoreissa vastaava luku on 29 prosenttia.

Uuden-Seelannin maorit polttavat muuta väestöä yleisemmin. Kuvassa uusiseelantilaisia maoreita marraskuussa 2011.

Seuraavaksi Uuden-Seelannin hallitus aikoo hyödyntää maorien terveyteen erikoistunutta työryhmää. Lakiesitystä aiotaan esitellä maan parlamentille kesäkuussa 2022 ja voimaan se olisi tarkoitus saada vuoden 2022 loppuun mennessä.

Hallitus ei ole antanut lisätietoja siitä, miten mahdollisia uusia sääntöjä valvottaisiin, ja koskisivatko ne maassa vieraileviin ihmisiin.

Tupakkayhtiöt ovat odotetusti kritisoineet suunnitelmaa. Maailman toiseksi suurimman tupakkayhtiön British American Tobaccon Uuden-Seelannin toimisto toteaa, että kaavaillun lainsäädännön tueksi ei ole näyttöä.

”Yhteisvaikutukset ovat käytännössä asteittainen täyskielto, mikä vain työntää myynnin epäviralliseksi pimeille markkinoille”, yhtiön lausunnossa todettiin AFP:n mukaan.

Vastaavaa huolta esitti myös Uuden-Seelannin lähikauppoja edustavan Dairy and Business Owners Group -etujärjestön johtaja Sunny Kaushal.

”[Lakiuudistusten myötä] tulossa on rikosaalto. Jengit ja rikolliset tulevat täyttämään aukon laittomilla tupakkamyyntipaikoilla, joita ilmaantuu kannabismyyntitilojen vierelle”, Kaushal sanoi Reutersin mukaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat