Ruoan puutteesta kärsivien lasten määrä Afganistanissa on kasvanut yli kolmella miljoonalla neljässä kuukaudessa - Ulkomaat | HS.fi

Ruoan puutteesta kärsivien lasten määrä Afganistanissa on kasvanut yli kolmella miljoonalla neljässä kuukaudessa

Maailman ruokaohjelma WFP:n mukaan jopa 98 prosenttia maan väestöstä ei saa riittävästi ruokaa.

HS vieraili marraskuussa IIndira Gandhin lasten aliravitsemusklinikalla Kabulissa.

16.12.2021 7:04

Riittämättömästä ravinnosta kärsivien lapsien määrä on kasvanut Afganistanissa 3,3 miljoonalla sen jälkeen, kun ääriliike Taleban otti maan elokuussa haltuunsa, arvioi Pelastakaa lapset -järjestö.

Järjestön arvio perustuu Maailman ruokaohjelma WFP:n julkaisemiin tietoihin, joiden mukaan jopa 98 prosentilla Afganistanin väestöstä ei marraskuun lopussa ollut riittävästi ruokaa syötäväksi. Elokuun puolivälissä vastaava luku oli 81 prosenttia.

”Nälkäkriisi on pahin, mitä Afganistania on kohdannut”, Pelastakaa Lasten tiedotteessa kerrotaan.

Järjestön mukaan mukaan jopa 14 miljoonan afganistanilaisen lapsen arvioidaan kärsivän tulevan talven aikana kohtalokkaasta nälästä, kun aliravittujen lasten määrä jatkaa kasvuaan.

Nälänhätään puuttuminen on vaikeaa, koska maan terveydenhuolto on romahtamispisteessä ja mahdollisuudet tarjota aliravituille asianmukaista hoitoa ovat huonot.

WFP:n mukaan yli puolet väestöstä joutuu turvautumaan ruokaa hankkiakseen ”äärimmäisiin keinoihin”. Määrä on viisinkertaistuntu elokuusta.

”Humanitaarinen kriisi on pahimpia mitä olemme kokeneet. Klinikoillemme saapuu epätoivoisia vanhempia vaarallisen laihojen ja aliravittujen lastensa kanssa. Eräs lääkäristämme hoiti viimeisillään raskaana olevaa naista, joka pelkäsi joutuvansa luovuttamaan lapsensa koska hänellä ei ole varaa ruokkia häntä”, sanoo Pelastakaa lapset -järjestön Afganistanin maajohtaja Nora Hassanien tiedotteessa.

Hassanienin mukaan tilanne on pahentunut sanktioiden ja terrorisminvastaisen toiminnan vuoksi, jotka viivyttävät avun perille saamista.

"Humanitaarisen avun toimijoille on kiireellisesti myönnettävä poikkeuslupia sekä erityisehtoja, jolloin voisimme auttaa lapsia ennen ankarinta talvea”, Hassanien sanoo.

Pelastakaa lapset toivoo Suomen ottavan aktiivisen taustaroolin EU:ssa poikkeuslupien ajamiseksi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat