Jopa satatuhatta yhdysvaltalaista kuoli tänä vuonna lääkkeiden yliannostukseen, ja nyt USA määräsi pakotteita kiinalaisille opioidikauppiaille - Ulkomaat | HS.fi

Jopa satatuhatta yhdysvaltalaista kuoli tänä vuonna lääkkeiden yliannostukseen, ja nyt USA määräsi pakotteita kiinalaisille opioidi­kauppiaille

Joe Bidenin hallinto pyrkii puuttumaan kiinalaiseen verkkokauppaan, joka myy riippuvuutta ja yliannostuksia aiheuttavia lääkkeitä tai niiden ainesosia.

Yhdysvaltain tullin takavarikoimaa fentanyyliä ja muita lääkeaineita Chicagossa vuonna 2017.

16.12.2021 9:23

Yhdysvallat määräsi keskiviikkona pakotteita joukolle kiinalaisia lääkkeiden tai lääkeaineiden valmistajia. Pakotteilla pyritään puuttumaan Yhdysvaltoja jo vuosia riepottaneeseen päihde- ja riippuvuusongelmaan.

Kuluneena vuona ennätysmäiset satatuhatta yhdysvaltalaista on kuollut riippuvuutta aiheuttavien, päihteenä käytettävien lääkkeiden yliannostukseen.

Lääkeriippuvuusongelman yksi juonne on se, että yhdysvaltalaiset ovat entistä enemmän ryhtyneet ostamaan halpoja kipulääkkeitä ulkomaisista verkkokaupoista. Siksi presidentti Joe Biden allekirjoitti keskiviikkona asetuksen, joka helpottaa Yhdysvaltojen puuttumista ulkomaalaisten lääkekauppiaiden toimintaan.

Asetus auttaa ”puuttumaan globaaliin toimitusketjuun ja rahoitusverkostoihin, jotka mahdollistavat synteettisten opiaattien ja niiden kemiallisten esiasteiden tuonnin Yhdysvaltoihin”, ulkoministeri Antony Blinken sanoi tiedotteessa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Suurimpana ongelmana Yhdysvalloissa pidetään synteettisiin opioideihin kuuluvaa fentanyyliä, erittäin voimakasta kipulääkettä.

Bidenin hallinnon virkailija sanoi AFP:n mukaan, että synteettisten opioidien ja niiden kemiallisten esiasteiden merkittävä alkuperämaa on Kiina.

”Meille oli tärkeää lähettää signaali sille rintamalle”, virkamies sanoi.

Uuden asetuksen nojalla valtionvarainministeriö määräsi pakotteita neljälle kiinalaiselle kemianteollisuuden yhtiölle sekä yhdelle henkilölle, Chuen Fat Yipille. Chuenia luonnehdittiin asetuksessa ”yhdeksi suurimmista, ellei suurimmaksi anabolisten steroidien tuottajaksi maailmassa”.

Ulkoministeriö asetti jopa palkkion Chuenin pidättämisestä. Yhdysvallat lupasi maksaa viisi miljoonaa dollaria Chuenin pidättämisestä. Chuenin uskotaan asuvan Kiinan Wuhanissa.

Yhdysvaltojen mukaan Chuenin yhtiö on tuottanut anabolisia steroideja noin 280 miljoonan dollarin arvosta viiden vuoden aikana ja lähetellyt opioidipohjaisen kipulääkkeen ainesosia pienissä paketeissa eri puolille maailmaa.

Viime kuussa Yhdysvaltain viranomaiset jäädyttivät 2,3 miljoonan dollarin arvosta kryptovaluuttaa, jotka on jäljitetty Chueniin, AFP kertoo.

Valtiovarainministeriö määräsi pakotteita myös kahdelle rikollisliigalle Meksikossa ja yhdelle Brasiliassa.

Pakotteet estävät tilien avaamisen sekä kriminalisoi pakotteiden kohteiden liiketoimet Yhdysvalloissa.

Kovien keinojen syynä on Yhdysvaltoja kurittava lääkkeiden väärinkäytön epidemia. Erityisesti opioidipohjaiset lääkkeet ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa tappavan riippuvuussairauksien aallon.

Lääkkeiden yliannostuskuolemista on syytetty alun perin lääkeyhtiöitä, jotka ovat innokkaasti suositelleet kipulääkkeitä ja mahdollistaneet niiden helpon saatavuuden koukkuun jääneille ihmisille.

Äskettäin kipulääkeriippuvuuden nopea kasvu on yhdistetty lääkeväärennösten saatavuuden kasvuun. Niitä on tullut saataville ulkomaisiin verkkokauppoihin.

Vuonna 2020 julkaistun yhdysvaltalaisen huumeraportin mukaan meksikolaiset huumeliigat ovat alkaneet aiempaa enemmän tuottamaan pillereitä, joita salakuljetetaan Yhdysvaltoihin. Pillerit sisältävät fentanyyliä, joka on usein peräisin Kiinasta.

Samaisen raportin mukaan myös Intiasta on tullut laittomien lääkkeiden yksi merkittävä alkuperämaa.

Yhdysvallat painosti voimakkaasti Kiinaa kieltämään fentanyylin vuonna 2019.

Tämän jälkeen kiinalaiset toimijat ryhtyivät tuottamaan kemiallisia yhdisteitä, joista voi valmistaa fentanyyliä mutta jotka eivät itsessään ole kiellettyjä. Kiinalaiset toimijat myyvät näitä ainesosia avoimesti verkossa.

Lue lisää: Suomalainen Linus Blom, 17, kuoli nieltyään tietämättään fentanyyliä, ja vasta sen jälkeen vanhemmat tajusivat, että naapurusto Piilaaksossa oli vaiennut vastaavista tragedioista

Lue lisää: Johnson & Johnson sovitteli opioidi­kriisiä koskevan oikeus­jutun: maksaa 230 miljoonaa dollaria korvauksia ja lopettaa kokonaan opioidi­tuotteiden kaupan Yhdysvalloissa

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat