Euroopan lääkevirasto antoi hätäkäyttöluvan Pfizerin koronalääkkeelle - Ulkomaat | HS.fi

Euroopan lääke­virasto antoi hätä­käyttö­luvan Pfizerin korona­lääkkeelle

Varsinainen hyväksyntä EU:ssa vaatii vielä lisätutkimuksia.

Paxlovid-lääkettä valmistettiin Pfizerin tehtaalla 16. marraskuuta.

16.12.2021 20:37

Euroopan lääkevirasto (Ema) myönsi torstaina Pfizerin uudelle koronavirus­tautilääkkeelle hätäkäyttöluvan omikronmuunnoksen leviämisen vuoksi, kertoo uutistoimisto AFP.

Pfizerin mukaan sen Paxlovid-lääke vähentää sairaalaan joutumisen ja kuoleman riskiä riskiryhmä­potilaiden joukossa 90 prosenttia.

Ema suosittelee lääkkeen käyttöä silloin, kun aikuinen koronapotilas ei tarvitse lisähappea, mutta hänellä on kohonnut riski sairastaa tauti vakavana.

”Ema julkaisi suosituksen tukeakseen kansallisia viranomaisia, jotka voivat päättää mahdollisesta lääkkeen aikaistetusta käytöstä esimerkiksi hätätilanteissa, sillä tartunnat ja kuolemat ovat kasvussa ympäri EU:ta”, virasto kertoo tiedotteessaan.

Samalla Ema hyväksyi muitakin lääkkeitä käyttöön potilailla, joille uhkaa kehittyä vakava koronavirustauti. Merckin koronaviruslääke sain hätäkäyttöluvan jo marraskuussa, mutta tutkimustulokset lääkkeen tehosta ovat sittemmin olleet heikkoja.

EU:n terveydestä ja elintarviketurvallisuudesta vastaavan komissaarin Stella Kyriakidesin mukaan lääkkeet ovat keskeisiä tilanteessa, jossa ”deltan ja omikronin yhteisvaikutus valitettavasti nostaa vakavan taudin ja sairaalapotilaiden määrää”.

Pfizerin ja muiden yritysten koronalääkkeistä odotetaan merkittävää lisäapua koronavirus­pandemiaan, sillä niitä ei tarvitse pistää suoneen. Niitä on siis helpompi käyttää kuin rokotteita.

Pfizerin lääke koostuu uudesta PF-07321332 -molekyylistä ja antiviraalilääke ritonavirista.

Lääke tulisi Ema:n mukaan ottaa mahdollisimman pian covid-19-diagnoosin jälkeen, viimeistään viiden päivän sisällä oireiden alkamisesta. Lääkehoito kestää viisi päivää.

Lääke voi aiheuttaa muutoksia makuaistiin, ripulia ja oksentamista eikä sitä suositella raskaana oleville.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat