Boris Johnsonille valtava pettymys: Britannian konservatiivipuolueelle vaalitappio alueella, jota se ei ole hävinnyt aikoihin - Ulkomaat | HS.fi

Boris Johnsonille valtava pettymys: Britannian konservatiivi­puolueelle vaalitappio alueella, jota se ei ole hävinnyt aikoihin

Vuoden 2019 parlamenttivaaleissa konservatiivit saivat Pohjois-Shropshiressä lähes 23 000 äänen enemmistön.

Liberaalidemokraattien Helen Morgan nousi vaaleissa Pohjois-Shropshiren parlamenttiedustajaksi.

17.12.2021 7:33

Britannian konservatiivipuolue kärsi torstaina välivaalitappion Pohjois-Shropshiressä, joka on perinteisesti ollut puolueen vahvaa kannatusaluetta, kertoo uutistoimisto AFP.

Yleisradioyhtiö BBC:n mukaan konservatiivipuolue ei ole hävinnyt Pohjois-Shropshiren parlamenttiedustajan paikkaa kertaakaan lähes kahteen sataan vuoteen.

Vuoden 2019 parlamenttivaaleissa konservatiivit saivat lähes 23 000 äänen enemmistön. Torstaina asetelmat olivat kääntyneet, ja liberaalidemokraatit voittivat piirin lopulta 6 000 äänellä. Pohjois-Shropshiren uudeksi parlamenttiedustajaksi valittiin liberaalipuolueen Helen Morgan.

Vaalipiirissä jouduttiin järjestämään välivaalit, koska edellinen edustajan Owen Paterson joutui eroamaan tehtävästään rikottuaan parlamentin sääntöjä.

Tappio Pohjois-Shropshiressä on merkittävä pääministeri Boris Johnsonille. Johnsonin asemaa ovat horjuttaneet viime viikkojen korruptioväitteet ja hänen henkilökuntansa vuoden takaisista joulujuhlista noussut kohu.

Tiistaina noin sata Johnsonin edustaman konservatiivipuolueen parlamenttiedustajaa äänesti hallituksen esitystä vastaan, jossa päätettiin, että suurissa yleisötapahtumissa tulisi vastaisuudessa käyttää koronapassia.

Vaalit voittaneen Morganin mukaan äänestäjät lähettivät vaalissa pääministerille äänekkään ja selkeän viestin, jonka mukaan ”Johnsonin juhlat ovat päättyneet”.

Tappion myötä useat edustajat todennäköisesti ilmaisevat epäluottamuksensa pääministeriä kohtaan, mikä voi käynnistää konservatiivipuolueen sisäisen prosessin puheenjohtajan erottamiseksi.

Johnsonin edeltäjä Theresa May syrjäytettiin vuonna 2019 samalla tavalla, kun parlamenttiedustajat äänestivät hänen neuvottelemaansa Brexit-sopimusta vastaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat