Upporikas Sacklerin perhe oli varmistamassa miljardikorvauksilla syytesuojan lääkeyhtiönsä vastuusta opioidikuolemissa: Oikeus kumosi sopimuksen, vaikka se oli hyväksytty lähes kaikissa osavaltioissa - Ulkomaat | HS.fi

Upporikas Sacklerin perhe oli varmistamassa miljardi­korvauksilla syyte­suojan lääke­yhtiönsä vastuusta opioidi­kuolemissa: Oikeus kumosi sopimuksen, vaikka se oli hyväksytty lähes kaikissa osavaltioissa

Oikeuden mukaan lääkeriippuvuudesta kärsivillä ihmisillä on oikeus nostaa syytteitä opioidilääkkeitä valmistanutta perheyritystä vastaan.

Susan Stevens osoitti mieltään Washingtonissa joulukuun alussa Sacklerin perhettä ja sen Purdue Pharma -lääkeyhtiötään vastaan, Stevens kantoi mukanaan yliannostukseen kuolleen tyttärensä kuvaa ja tuhka-astiaa.

17.12.2021 11:17 | Päivitetty 18.12.2021 12:20

Yhdysvalloissa liittovaltion tuomioistuin on kumonnut noin 4,5 miljardin dollarin sopimuksen, jonka tarkoituksena oli turvata opioidikriisin yhdeksi aiheuttajaksi epäiltyä Sacklerin perhettä tulevilta syytteiltä.

Tuomari Colleen McMahon sanoi kirjallisessa lausunnossa torstaina, ettei sopimuksen tehneellä New Yorkin konkurssituomioistuimella ollut päätösvaltaa myöntää Sacklereille suojaa tulevilta oikeusprosesseilta.

Yhdysvaltain 50 osavaltiosta 43 oli uutistoimisto AFP:n mukaan jo antanut hyväksyntänsä sopimukselle, mutta liittovaltion oikeusministeriö ja muutama muu osavaltio haastoivat sen.

Sacklerien yhtiö Purdue Pharma ilmoitti valittavansa päätöksestä. Yhtiön mukaan päätös ”viivästyttää ja mahdollisesti estää velkojia, yhteisöjä ja yksilöitä saamasta miljardeja lievittämään opioidikriisiä”, yhtiön toimitusjohtaja Steve Miller sanoi tiedotteessa Reutersin mukaan.

Oikeusministeri Merrick Garland sanoi tiedotteessa olevansa tyytyväinen oikeuden päätökseen.

”Konkurssituomioistuimella ei ollut määräysvaltaa riistää opioidikriisin uhreilta oikeutta nostaa syytteitä Sacklerin perhettä vastaan.”

Opioidikriisillä tarkoitetaan Yhdysvalloissa laajaa opioidipohjaisiin kipulääkkeisiin liittyvää riippuvuusongelmaa. Kuluneena vuonna jopa satatuhatta yhdysvaltalaista on kuollut opioidien yliannostuksiin.

Yhtenä kriisin aiheuttajista pidetään Sacklerien perhettä, jonka omistaman yhtiön valmistama OxyContin-lääke nousi suosioon 1990-luvulla. Lääke aiheuttaa voimakasta riippuvuutta, mutta yhtiö markkinoi sitä hyvin aggressiivisesti.

Sacklerien perhettä pidetään yhtenä Yhdysvaltojen rikkaimmista.

Oikaisu 18.12.2021 kello 12.19: Oikeusministeri Merrick Garlandia kutsuttiin jutussa aiemmin yleiseksi syyttäjäksi.

Lue lisää: Vuonna 1995 salaperäinen Sacklerin suku toi markkinoille kipulääkkeen – Nyt perhettä syytetään satojentuhansien amerikkalaisten kuolemasta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat