Hongkongin vaaleissa ei vaivauduttu uurnille, vain 30 prosenttia äänesti - Ulkomaat | HS.fi

Hongkongin vaaleissa ei vaivauduttu uurnille, vain 30 prosenttia äänesti

Uudet vaalilait karkottivat äänestäjät, koska monet eivät uskoneet äänellään olevan mitään väliä. Manner-Kiinan määräysten mukaan kaikkien parlamentin eli lainsäädäntöneuvoston ehdokkaiden on oltava ”isänmaallisia” eli uskollisia Kiinalle.

Hongkongin vaalivirkailijat käsittelivät ääniä.

19.12.2021 21:46 | Päivitetty 20.12.2021 6:22

Hongkongin vaalien äänestysvilkkaus on jäänyt ennätyksellisen alas, 30 prosenttiin. Vaalit ovat ensimmäiset Kiinan uusien vaalilakien alaisuudessa.

Erityishallintoalueen vaaliviranomaisten johtajan Barnabas Fungin mukaan äänestysvilkkaus valahti alimmalle tasolleen kolmeen vuosikymmeneen.

Manner-Kiinan määräysten mukaan kaikkien parlamentin eli lainsäädäntöneuvoston ehdokkaiden on oltava ”isänmaallisia” eli uskollisia Kiinalle.

Jotkin ehdokkaat ovat Hong Kong Free Press -julkaisun mukaan syyttäneet matalaa äänestysintoa muun muassa vaalien mainonnan puutteella.

”Näimme, miten äänestysilmapiiri ei ollut kovinkaan vahva – – ihmisiä oli jonottamassa äänestyspaikoilla todella vähän”, ehdokas Chan Hok-fung sanoi.

Tällä kertaa vain 20 kaikkiaan 90:stä parlamentin edustajasta valitaan suorilla vaaleilla. Valtaosan edustajista valitsee 1 500-henkinen valitsijakomissio, jota sitäkin on Hongkongissa arvosteltu Kiina-myönteisyydestä.

Monet oppositiomielisistä poliitikoista, joista osa pääsi parlamenttiin edellisissä vaaleissa, on vangittu, suljettu ulos politiikasta tai he ovat paenneet ulkomaille.

Matala äänestysprosentti on asiantuntijoiden mukaan vienyt uskottavuuden saaren lainsäätäjien riippumattomuudelta.

Manner-Kiinan hyväksynnän ehdokkuudelleen saanut ja Pekingiä lähellä oleva Starry Lee torjui väitteet, että matala äänestysprosentti ei antaisi valituille edustajille mandaattia kansalta.

”En usko, että tämä [matala äänestysprosentti] on suoraan liitoksissa siihen, etteivät kansalaiset hyväksyisi tätä vaalijärjestelmää. Uskon, että ihmisillä kestää hetken aikaa tottua tähän järjestelmään”, Lee sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Maanantaiaamuna Suomen aikaa vain muutama paikan voittaja oli epäselvä.

Odotetusti vaaleissa menestyivät Pekingille uskolliset ehdokkaat, sillä moni demokratiaa puolustava ehdokas ei saanut edes ottaa osaa vaaleihin. Lukuisat aktivistit, kansallisjärjestöt ja ulkomaat ovat kritisoineet uutta vaalimuotoa.

Vaikka Kiinan tukema kampanjointi oli ollut vilkasta, arveli pitkälle yli puolet erityishallintoalueen asukkaista kyselyissä, etteivät he vaivaudu uurnille.

”Ääneni ei merkitse mitään, koska lopulta Pekingin ihmiset voittavat”, sanoi Loyksi esittäytynyt 20-vuotias kirjanpitäjä uutistoimisto AFP:lle.

Kun Hongkongin aluejohtaja Carrie Lam saapui äänestyspaikalle, pieni ryhmä mielenosoittajia huusi ”haluamme aidon yleisen äänioikeuden”.

Loyksi esittäytynyt äänestäjä sanoi, ettei hän tuntenut valtaosaa uusista ehdokkaista lainkaan, mutta äänesti silti.

”Valitsin ne, jotka ilmaisisivat eriävän mielipiteensä, ei niitä jees-miehiä”, hän sanoi.

Kiina-mielisten mukaan äänestysinto oli laimeaa, koska ulkovallat ja ulkomaiset tiedotusvälineet johtavat ihmisiä harhaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat