Anarkistiset kiinalaiset eivät välitä säännöistä vaan rangaistuksista, joten tupakka paloi ravintolassa kunnes oli luvassa kunnon sakot - Ulkomaat | HS.fi

Anarkistiset kiinalaiset eivät välitä säännöistä vaan rangaistuksista, joten tupakka paloi ravintolassa kunnes oli luvassa kunnon sakot

Asiat muuttuvat Kiinassa usein pikku hiljaa hivuttaen, kirjoittaa HS:n Pekingin-kirjeenvaihtaja Mari Manninen.

Kiinalainen poltti tupakkaa tupakointikieltokyltin vieressä samana päivänä, kun Pekingissä alettiin tiukasti valvoa tupakointikieltoa kesäkuussa 2015.

26.12.2021 2:00 | Päivitetty 26.12.2021 10:46

Peking

Olin toista iltaa Pekingissä tämän­kertaisen Kiinaan-muuttoni jälkeen. Söin kansan­ravintolassa viinietikassa marinoituja maapähkinöitä raa’an sipulin ja paprikan kera, kun haistoin kitkerän savun.

Viereisen pöydän mies oli pannut tupakaksi. Ja myös siitä seuraavassa pöydässä välähti sytkäri.

Hymyilin. Miten ihanaa! Tämä on se Kiina, jonka tunnen.

Ei pidä käsittää väärin. En pidä ravintoloissa tupakoimista mukavana asiana, päinvastoin. Sen sijaan pidän kiinalaisten jääräpäisestä asenteesta. Sääntöjä ei kumarreta, vaan niitä kierretään, kun se on mahdollista.

Kiinan ulkopuolella ajatellaan, että Kiinassa päättäjät päättävät ja sitten asiat muuttuvat kerrasta. Useimmissa asioissa niin ei käy. Kiinalaiset ovat luonteeltaan anarkistisia. He eivät usko heille määrättyihin sääntöihin noin vain.

Kun asuin Pekingissä edellisen kerran (2013–2016), ravintolatupakointi oli koko ajan kielletty. Silti tuloni aikaan ravintoloiden sisällä leijui yhä paksu savukerros. Kukaan ei lopettanut käryttämistä, sillä kieltoa ei valvottu, eikä rikkomuksista käytännössä rangaistu.

Tarkastajat alkoivat vihdoin vuonna 2015 kiertää ravintoloita, ja jos sauhuttelijoita löytyi, ravintolanomistaja saattoi saada jopa 1 500 euron sakot. Ravintolatupakointi loppui kuin seinään.

Nyt kun valvonta on jo hellittänyt, tupakka tuoksahtaa taas syrjäisemmissä ravintoloissa. Muutosta on silti tapahtunut: Enää ei ole monia sisällä polttajia, eikä pään yllä leijuvaa savumattoa. Ihmiset ovat jo tottuneet puhtaampaan sisäilmaan.

Aikanaan katselin huvittuneena terassikiellon toteutusta. Viranomaiset määräsivät omin luvin ravintoloiden eteen asetellut terassit purettaviksi. Ravintolat nostelivat pöydät sisälle. Parin viikon päästä ne panivat ulos tuolin tai pari. Sitten pari pöytää.

Kukaan ei puuttunut terassien takaisin tuloon, eli kyse oli tyhjästä kiellosta. Viranomaiset eivät pitäneet asiaa kovin tärkeänä.

Parin kuukauden kuluttua terassit kukoistivat jälleen täydessä laajuudessaan.

Kun muutin viimeksi Kiinasta pois, harva sähkömopon ajaja käytti kypärää. Hyvin harvassa taksissa oli käyttökelpoisia turvavöitä takapenkillä. Nyt kypäriä on, ja vain yhdessä taksissa ei ole ollut turvavöitä takapenkillä.

Arvasitte oikein: kypärä- ja turvavyöpakkoa alettiin tosissaan valvoa ja sen rikkojia sakottaa vuosi sitten kesällä.

Arjen turvallisuudesta on nimittäin tullut Kiinassa merkittävä asia.

Ambulanssin- ja paloauton rämät ovat vaihtuneet viidessä vuodessa kiiltäviin uutukaisiin, samoin bussit. Työnantajat kertovat, että tarkastajat kiertävät työpaikoilla ja pienistäkin työturvallisuuden rikkeistä tulee rangaistus.

Eläkeläiset tanssivat päivittäin Chaoyangin puistossa Pekingissä.

Asiat muuttuvat Kiinassa usein pikku hiljaa hivuttaen. Minusta tuntuu kuin olisin Päiväni murmelina -elokuvassa. Taas valitetaan ja päätetään asioista, joista on jo ainakin kertaalleen valitettu ja päätetty.

Aukioilla ja kadunvarsilla tanssivia eläkeläisiä, niin kutsuttuja tanssivia mummoja, yritetään parhaillaan saada kuriin. He kun ärsyttävät naapureita kaiuttimista ilta toisensa jälkeen raikaavalla musiikilla, eivätkä he suostu hiljenemään pyynnöin eikä uhkauksin.

Kirjoitin ilmiön suututtamista ihmisistä, kun olin Pekingissä viimeksi, eikä aihe kuohuttanut silloinkaan ensimmäistä kertaa.

Tänä vuonna Kiina kielsi rumien rakennusten rakentamisen. Niin ne kiellettiin 2010-luvun alkupuolellakin, vähäisin seurauksin. Rumaa rakennusta on vaikea määritellä, mutta ilmeisesti kyse on kaikenlaisista nykyaikaisista hassutuksista, jotka näyttävät vaikkapa lentäviltä lautasilta tai kenottavat tahallaan vinossa.

Länsilehdissä on juhlittu vielä tänä vuonnakin Kiinan talouden mullistavalla ajatuksella lisätä kotimaista kysyntää. Ensimmäisen kerran siitäkin uutisoitiin 2010-luvun alkupuolella. Lasten raskasta opiskelukuormaa vähennetään taas. Se saattaa nyt onnistuakin, koska sääntöjen rikkojille on luvassa rangaistuksia.

Lue lisää: Xiao Weiwein, 8, elämä mullistui: Tunteja päivässä vievien läksyjen ja viikon­loppujen ekstra­tuntien tilalle tuli liuta harrastuksia – Kiina kielsi lapsien ympäri kellon kestäneet opiskelut

Tanssiville mummoille kaavaillaan kovempia sääntöjä ja rangaistuksia, mutta saapa nähdä miten käy. Jos joku pitää maailmassa puolensa, se on kiinalainen tanssiva mummo.

Pidän heille peukkuja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat