Koronavirus leikkasi Yhdysvaltain eliniänodotteesta lähes kaksi vuotta - Ulkomaat | HS.fi

Koronavirus leikkasi Yhdysvaltain eliniän­odotteesta lähes kaksi vuotta

Uudet tilastotiedot osoittavat myös, että Yhdysvaltain väestönkasvu oli alhaisin koko liittovaltion itsenäisyyden historian aikana.

New Yorkissa sijaitseva sairaala mainosti koronarokotetta marraskuussa. Yksi eliniänodotteen laskuun vaikuttanut tekijä on voinut olla sairaanhoidon heikentynyt saatavuus pandemia-aikana.

22.12.2021 11:01

Yhdysvaltain eliniänodote putosi viime vuonna 1,8 vuotta. Syynä on ensi sijassa koronavirus­pandemia. Pudotus on suurin yli 75 vuoteen, kertoo Yhdysvaltain tautikeskus (CDC).

Vuonna 2019 Yhdysvaltain kansalaisten eliniänodote syntymästä laskien oli 78,8 vuotta. Vuonna 2020 se oli 77 vuotta. Viime vuonna miesten eliniänodote oli 74,2 vuotta ja naisten 79,9 vuotta.

Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Osasyy tilastoihin löytyy muiden kuolemansyiden, kuten diabetes- ja onnettomuuskuolemien, kasvusta. Näidenkin arvioidaan liittyvän osaltaan koronavirukseen siten, että sairaanhoidon saaminen on hankaloitunut pandemian takia.

Lisäksi Yhdysvaltain väestönlaskentavirasto kertoi, että Yhdysvaltain väestökasvu oli historiallisen alhainen. Se johtuu sekä pandemian aiheuttamista kuolemista että maahanmuuton hyytymisestä.

Heinäkuusta 2020 heinäkuuhun 2021 Yhdysvaltain väestönkasvu oli vaivaiset 0,1 prosenttia. Luku on matalin koko Yhdysvaltain historiassa, väestönlaskenta­virasto sanoi tiedotteessa AFP:n mukaan.

Väestötutkija Kristie Wilder Yhdysvaltain väestönlaskenta­virastosta sanoi AFP:n mukaan, että väestönkasvu on hidastunut jo pidempään. Tähän ovat syynä väestön ikääntyminen, syntyvyyden lasku ja maahanmuuton hidastuminen. Koronapandemia tosin johti siihen, että tuorein luku on alhaisin koskaan.

Kun väestömäärän kehitystä katsotaan osavaltioittain, suurin väestökato kävi New Yorkissa. Se menetti vuodessa 1,6 prosenttia väestöstään. Tämä johtui enimmäkseen siitä, että osavaltiosta muutettiin pois. Teksasin osavaltiossa väestö puolestaan kasvoi 1,1 prosenttia. Teksasissa sekä synnyttiin että sinne myös muutettiin.

Väestökehityksen tilastotiedot saattavat vielä tarkentua myöhemmin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat