Yhdysvaltojen ilmastotavoitteet uhkaavat kaatua kongressiin juuttuneen lakipaketin mukana: ”Näyttää todella huonolta” - Ulkomaat | HS.fi

Yhdysvaltojen ilmasto­tavoitteet uhkaavat kaatua kongressiin juuttuneen laki­paketin mukana: ”Näyttää todella huonolta”

Presidentti Joe Bidenilla on täysi työ toteuttaa lupaamansa ilmastotoimet.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puhui Build Back Better -paketin puolesta Valkoisessa talossa 6. joulukuuta.

22.12.2021 19:18

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin suurien uudistusten niin sanottu Build Back Better -paketti on jälleen kaatumassa yhden demokraattisenaattorin vastustukseen.

Lue lisää: Demokraatti­senaattori uhkaa kaataa Joe Bidenin valtavan elvytys­paketin: ”En voi äänestää paketin puolesta, en vain voi”

Paketin mukana kaatuisivat myös Yhdysvaltojen nykyiset ilmastotavoitteet.

Päästöjen puolittaminen ja muut Bidenin lupaukset ovat käytännössä kiinni siitä, että muun muassa uusiutuvaan energiaan siirtymistä vauhdittava paketti saadaan kongressissa läpi.

Epäonnistuminen olisi Bidenille merkittävä arvovaltatappio: Bidenin edeltäjän Donald Trumpin jäljiltä Yhdysvallat oli pudonnut kansainvälisessä ilmastopolitiikassa luopioksi, ja Biden on luvannut palauttaa maansa ilmastotaistelun kärkeen.

”Jos maailman toiseksi suurin päästöjen tuottaja ensin lennokkaasti lupaa ilmastotoimia eikä sitten toteutakaan niitä, se näyttää todella huonolta”, arvioi Sitran kestävyysratkaisujen vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen.

Juuri viime kuussa Glasgow’n ilmastokokouksessa Yhdysvaltojen ilmastolähettiläs John Kerry vaati painokkaasti lisätoimia muilta mailta. Yhdysvalloilla oli tärkeä rooli siinä, että maakohtaisia ilmastotavoitteita luvattiin kiristää lisää jo ensi vuonna.

Jos Yhdysvallat nyt pudottaa pallon, muiltakaan ei Tynkkysen mielestä kannata odottaa kovin kunnianhimoisia uusia tavoitteita. Kiina onkin jo ehtinyt ilkkua Bidenin pattitilannetta.

”Ensimmäiset reaktiot Kiinasta ovat olleet sitä luokkaa, että tässä se taas nähtiin, ettei Yhdysvallat pysty toimiin.”

Paketti ei tietenkään ole Bidenin ainoa keino laskea Yhdysvaltojen päästöjä. Jos presidentti keksii uskottavan suunnitelman lupaustensa täyttämiseksi ilman sitä, paketin kaatumisen vaikutus voi olla kansainvälisesti melko vähäinen, Tynkkynen toteaa.

Biden voi esimerkiksi käyttää presidentin valtuuksia valtion virastojen ohjaamiseen ilman kongressin hyväksyntää.

”Hän voi vaikka vaatia, että julkiset instituutiot hankkivat vain sähköautoja. Bidenilta tuli juuri uudet linjaukset kaikkien Yhdysvaltojen markkinoilla olevien autojen sallituista päästöistä, eikä siihen tarvittu kongressia.”

Käytännössä pelkillä presidentin käskyillä on kuitenkin vaikea saada aikaan merkittävää rakenteellista muutosta.

Demokraatit ovat ilmoittaneet jatkavansa neuvotteluja siitä, voisiko Build Back Better mennä läpi toisessa muodossa. Tämä tarkoittaisi menojen runsasta karsimista, sillä paketin kaatanut demokraattisenaattori Joe Manchin vastustaa erityisesti valtion velkaantumista.

Lue lisää: Tämä mies sai taas aikaan ”paniikkia ja epäuskoa” ja oman puolueensa raivon valtaan – Mitä Joe Manchin oikein haluaa?

Demokraattisenaattori Joe Manchin ei suostu äänestämään oman puolueensa lakipaketin puolesta.

Tynkkysen mukaan on todennäköistä, että leikkuri osuisi paketin ilmastotoimiin. Vaikka niillä on demokraattipuolueen vasemmassa siivessä vahva tuki, samalle ryhmälle ovat tärkeitä myös paketin sosiaalipoliittiset toimet kuten sosiaaliturvan parantaminen. Kaikesta ei voi pitää kiinni.

”Jos pakettia karsitaan, on vaikea nähdä, että ilmastotoimet eivät kärsisi.”

Jos päätöksenteko liittovaltiotasolla halvaantuu, eikä Yhdysvallat saa ilmastotoimiaan läpi, EU joutuu miettimään, mitä se voi tehdä pelastaakseen tilanteen, Tynkkynen sanoo.

Voisiko unioni esimerkiksi liittoutua vahvemmin muiden tärkeiden ilmastotoimijoiden kanssa?

”Yhdysvaltojen ja Kiinan G2-yhteistyö on ollut ilmastopolitiikassa tärkeää. Olisiko kuviteltavissa uusi G2 EU:n ja Kiinan välillä tai yhteistyö EU:n ja Intian tai Afrikan välillä?”

EU voisi Tynkkysen mielestä harkita yhteistyötä myös Yhdysvaltojen yksittäisten osavaltioiden kanssa.

”Joissakin osavaltioissa on vahva poliittinen tahto ilmastotoimiin”, Tynkkynen sanoo.

”Trump yritti estää osavaltioiden omia ilmastotoimia, mutta nyt niillä tietenkin olisi Bidenin tuki takanaan.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat