Putin lehdistötilaisuudessaan: Naton laajentuminen on osa lännen valtavaa virhettä – Presidentti kertoi myös haluavansa keskustella Ukrainasta Joe Bidenin kanssa - Ulkomaat | HS.fi

Putin lehdistö­tilaisuudessaan: Naton laajentuminen on osa lännen valtavaa virhettä – Presidentti kertoi myös haluavansa keskustella Ukrainasta Joe Bidenin kanssa

Venäjän presidentti kommentoi esityksiään Naton laajenemisen lopettamisesta, ase­rajoituksista ja joukoista Ukrainan rajalla. Vladimir Putinin mukaan syyllinen on laajentunut Nato, ja lännen pitää nyt taata Venäjän turvallisuus.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin esiintyminen näkyi puhelimessa ja ja kuvaruuduilla Moskovassa torstaina.

23.12.2021 2:00 | Päivitetty 23.12.2021 15:52

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti vuotuisen suuren lehdistötilaisuutensa. Tilaisuus käynnistyi torstaina kello 11 ja päättyi noin kello 15 Suomen aikaa. Lehdistön kysymysten ja presidentin vastausten kimara lähetettiin tavan mukaan suorana lähetyksenä Venäjän keskeisillä televisiokanavilla.

Vajaat neljä tuntia kestäneessä tilaisuudessa käsiteltiin laajaa aihekirjoa: esillä olivat esimerkiksi Venäjän taloustilanne ja koronaviruspandemia, Naton laajentuminen, Ukrainan tilanne sekä useat Venäjän sisäiset ja alueelliset huolenaiheet.

Helsingin Sanomat näytti tilaisuuden suorana verkko­sivuillaan. HS:n Venäjä-asiantuntijan, aiemman Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakalan hetki hetkeltä -seurannan löydät tämän artikkelin lopusta.

Tällä kertaa ulkopolitiikan saralla odotettiin nimenomaan Putinin Ukraina-kommentteja liittyen syyskuusta alkaen tapahtuneeseen Venäjän joukkojen keskittämiseen Ukrainan suuntaan.

Putin kertasi pitkään vuoden 2014 tilannetta ja sanoi sekä tuolloin vallatusta Krimin niemimaasta että Itä-Ukrainasta, että ”historiallisesti venäläiset” kansat olivat ajautuneet erilleen Venäjästä. Putin syytti Ukrainan edellistä presidenttiä Petro Porošenkoa siitä, Ukraina on yrittänyt ratkaista kiistan sotilaallisesti.

Putinin mukaan Ukraina tärvelee kaikki, jotka yrittävät pitää hyviä välejä Venäjään. Itä-Ukrainassa kohta kahdeksan vuotta jatkuneessa sotatilassa on muutenkin Putinin mukaan kyse vain Ukrainasta. Osansa on saanut myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi, joka on Putinin mielestä ”radikaalien voimien vaikutuksen alainen” ja hänen kanssaan neuvotteleminen on hyödytöntä.

”Ja tästä minä haluan keskustella presidentti [Joe] Bidenin kanssa”, Putin sanoi.

Alkuviikosta Venäjän pioneeri­joukkojen on raportoitu tuoneen kalustoa Brjanskin alueelle noin 50 kilometrin päähän sekä Valko-Venäjän että Ukrainan rajasta. Torstaina uutistoimistot Interfax ja Reuters kertoivat Venäjän asevoimien laskuvarjo- eli maahanlaskujoukkojen harjoituksesta Ukrainan rajan tuntumassa. Harjoitukseen osallistuu noin 1 200 sotilasta sekä 250 ajoneuvoa ja lentokonetta.

Lue lisää: Venäjä valmistelee talvi­sotaa Ukrainassa, väittävät Ukrainan tiedustelu ja yhdys­valtalais­lähteet

Lue lisää: Venäjä vaatii, ettei Nato ota uusia jäseniä ja pysyy poissa Itä-Euroopasta – ehdottaa neuvotteluja Yhdys­valtojen kanssa ”vaikka huomenna”

Venäjän ulkoministeriö julkaisi Facebook-sivuillaan perjantaina Yhdysvalloille osoitetun kahdeksan­kohtaisen vaatimus­listan ja Nato-maille osoitetun yhdeksän kohdan pykäläluettelon.

Venäjä ei halua sotaa, Putin sanoi. Keskustelujen aloittamista voidaan odottaa vuoden alkuun, ja pallo on nyt lännellä. Venäjän toimet eivät riipu neuvotteluista vaan neuvottelujen lopputuloksesta ja Venäjän turvallisuuden takaamisesta, Putin teroitti brittiläisen Sky Newsin toimittajalle.

Nato on laajentunut itään viidesti, Putin laski kahteen eri otteeseen.

”Nato tuli rajoillemme ja huijasi meitä. Me emme uhkaa ketään”, Putin sanoi.

Sky Newsin toimittaja kysyi, voiko Putin taata, ettei hyökkää Ukrainaan. Vastaus ja neuvottelujen lopputulos riippuu teistä ja teidän täytyy tehdä se heti, sanoi Putin.

Suomessa huomiota ovat herättäneet muotoilut, joiden katsotaan merkitsevän vaatimusta Suomen pysymisestä liittoutumattomana ja lännen asejärjestelmien Suomeen tuomisen kieltämistä.

Venäjän ulkoministeriön vaatimusten mukaan Naton vanhojen jäsenmaiden pitäisi sitoutua pitämään uudet asejärjestelmät poissa sotilasliiton uusien itäeurooppalaisten jäsenten maaperältä.

Läntisten näkemysten mukaan sotilasliittoihin kuuluminen on jokaisen itsenäisen valtion oma asia. Erityisesti Puolassa ja Baltiassa Putinin vaatimuksia on pidetty Putinin yrityksenä rakentaa etupiiriä, joka ulottuisi Puolan ja Saksan rajalle saakka.

Tilaisuuden aluksi käsiteltiin Venäjän taloustilannetta ja koronapandemiaa. Venäjän rokotustahti on ollut heikko, myönsi myös presidentti Putin. Yli 600 000 venäläistä on kuollut covid-19-tautiin. Putin sanoi toivovansa, että laumasuoja saavutetaan tulevan vuoden aikana.

Putinilta kysyttiin myös muun muassa alueellisista huolenaiheista, Venäjän suhteista Kazakstaniin, vankien kidutuksesta, pakkasukosta ja cancel-kulttuurista.

Sobtshak-media kysyi Putinilta Venäjän vankiloiden oloista ja väitti väkivaltaa systemaattiseksi. Putin aloitti vastauksensa tuttuun tapaan sanomalla, että näitä ongelmia on Euroopassakin. Toisekseen presidentti sanoi, että oloja koko ajan kohennetaan: Pietariinkin valmistui uusi Krestyn tutkintavankila.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n kysyessä vangitusta oppositiojohtaja Aleksei Navalnyista Putin kieltäytyi lausumasta Navalnyin nimeä ja väitti, ettei Venäjälle annettu todisteita Navalnyin myrkyttämisestä Neuvostoliitossa kehitetyllä kemiallisella aseella.

Sputnikin kysymykseen siitä, tunnustaako Venäjä Afganistania hallitsevan Talebanin, Putin totesi, että tunnustamisen käsittely on kansainvälisesti kesken. Hänen mukaansa tärkeintä on nyt auttaa Afganistanin kärsivää kansaa, missä myös Venäjä on mukana. Päävastuu on Putinin mukaan heillä, jotka "20 vuotta siellä maata tuhosivat".

Matsh TV:n kysymys Pekingin olympialaisten avajaisiin menosta ja lännen diplomaattisesta boikotista antoi Putinille tilaisuuden lännen haukkumiseen ja urheilun epäpoliittisuuden korostamiseen.

Putinin mukaan urheiluboikotit ovat samanlaisia kuin pakotteet, joiden tarkoituksena on vain nujertaa kilpailijoita. Samasta on Putinin mielestä kysymys myös Naton laajentumisessa: kaikki on osa samaa lännen valtavaa virhettä.

Vestin tiedustellessa Putinilta ensi vuoden tärkeimmistä kysymyksiä Putin totesi niiden olevan inflaation nujertaminen, talous ja eläkeläisten pelastaminen. Mikään sotilaallinen teema ei siis noussut asialistan kärkeen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat