Vuoden 2022 välivaalit mittaavat sen, kuinka todennäköistä on Donald Trumpin toinen tuleminen - Ulkomaat | HS.fi

Vuoden 2022 välivaalit mittaavat sen, kuinka todennäköistä on Donald Trumpin toinen tuleminen

Moni oikeistolainen rakastaa entistä johtajaansa enemmän kuin demokratiaa.

Donald Trump perui tiistaina lehdistötilaisuuden, jota hän oli suunnitellut kongressivaltauksen vuosipäiväksi.

6.1. 14:25

Entiset presidentit ovat yleensä hälvenneet taustalle, kieltäytyneet hienotunteisesti haukkumasta seuraajaansa ja ehkä suunnitelleet kirjaston. Mutta Donald Trump ei harrasta taustoja, hienotunteisuutta eikä kirjoja.

Trump on tyrmännyt Joe Bidenin, median ja ne muutamat republikaanit, jotka myönsivät hänen vaalitappionsa vuonna 2020, niin kampanjakokouksissa, haastattelussa kuin Mar-a-Lagon kartanossa järjestetyissä hääjuhlissa pitämissään spontaaneissa puheissa.

Hän on toistuvasti vihjaillut suunnittelevansa paluuta. Tänä vuonna se näyttää lähes väistämättömältä.

Jo nyt vaikuttaa siltä, että vain sairauskohtaus voisi pysäyttää Trumpin tavoittelemasta himoitsemaansa presidenttiyttä uudelleen. Suurin osa republikaani­äänestäjistä toivoo hänen asettuvan jälleen ehdolle.

Hän on kerännyt jo yli sata miljoonaa dollaria vain vihjailemalla, että saattaa asettua ehdolle. Luultavasti ainoa syy, miksi republikaanien valtaapitävät eivät heittäytyneet polvilleen hänen edessään, oli se, että he olivat jo valmiiksi rähmällään.

Lindsey Graham ja muut Trump-fanit alkoivat vaatia Trumpia jatkamaan puolueen johdossa heti, kun tämä jätti tehtävänsä. Trumpin ainoat vakavasti otettavat kilpailijat, kuten Floridan kuvernööri Ron DeSantis ja Trumpin ulkoministeri Mike Pompeo, yrittävät jäljitellä häntä. Kaikki viittaa siihen, että republikaanit ottaisivat mieluummin alkuperäisen version.

Trump näyttää myös pedanneen paluunsa poliittisen pohjan: korruptoitunut valtaeliitti riisti häneltä vaalivoiton Bidenia vastaan. Noin 80 prosenttia republikaani­äänestäjistä sanoo uskovansa tähän valheeseen.

Tämä selittää sen, miksi republikaanipäättäjät ovat tukahduttaneet yritykset käynnistää todelliset tutkimukset tammikuiseen hyökkäyksestä, jota he itse lietsoivat.

Lue lisää: Sen piti olla taas yksi Donald Trumpin fani­tilaisuus, mutta Anna-Sofia Bernerille siitä tuli kirjeen­vaihtaja­uran tärkein päivä

Se selittää myös sen, miksi tätä vastustaneet harvat republikaanit, kuten edustaja Liz Cheney, on nuijittu maan rakoon. Republikaanipäättäjät ja ehdokkaat kaikilla tasoilla rummuttavat huolta vaalien rehellisyydestä. Monissa republikaanijohtoisissa osa­valtioissa, missä harhaluulo vaalituloksesta elää vahvimpana, uskotaan, etteivät demokraatit voi voittaa rehellisesti, ja siksi heidän voittonsa pitää estää keinoja säästämättä.

Lue lisää: Trump yrittää tuhota Capitol-mellakkaa penkovan Liz Cheneyn, joka edustaa republikaanien viimeistä vasta­rintaa ex-presidenttiä vastaan

Ainakin 18 osavaltion republikaani­johtoista lainsäädäntö­elintä on säätänyt vaalilakeja, jotka vaikeuttavat äänestämistä. Lait kohdistuvat usein afro­amerikkalaisiin ja muihin perinteisesti demokraatteja kannattaviin ryhmiin.

Tätäkin vakavampaa on kuitenkin luultavasti se, että nämä trumpilaiset tahot ovat myös ottaneet vastuun osavaltioidensa vaalijärjestelyistä. Tämä on erityisen huolestuttavaa, kun ajatellaan, kuinka voimakkaasti Trump yritti vuonna 2020 voittaa vaalit vilpillisesti.

Jos muutamat osavaltion virkailijat eivät olisi pysyneet lujina, olisi Trump luonut lisää kaaosta ja mahdollisesti onnistunut yrityksessään. Ja nämä muutamat ovat käymässä vähiin.

Georgian osavaltion korkein vaaliviranomainen Brad Raffensperger, jota Trump vaati “löytämään 11 780 ääntä” ei päässyt jatkamaan työtään demokratian puolustajana. Osavaltion republikaaninen lain­säädäntö­elin vei häneltä vallan.

Republikaanien kongressiesivaalit, joista suurin osa järjestetään vuoden 2022 alku­puolella, osoittavat kuinka pitkälle ääriajatteluun puolue on vajonnut. Edustajain­huoneen 212 republikaani­jäsenestä kymmenen kannatti Trumpin asettamista virka­syytteeseen kapinan jälkeen, ja heistä kaksi on jo ilmoittanut, ettei asetu ehdolle seuraavissa vaaleissa.

Muut kahdeksan, heidän joukossaan Liz Cheney, taistelevat Trumpin tukemia haastajia vastaan. Mikäli useimmat näistä kahdeksasta häviävät, kuten todennäköiseltä näyttää, on Trumpin ote puolueestaan yhä tiukempi ja sen vaaliskeptisyys yhä vahvempi strategia. Ja jos he voittavat, syyttää Trump heitä vilpistä, millä voi olla pitkälti sama vaikutus.

Marraskuun 2022 välivaalit ovat tärkeämpi lämpömittari.

Ne tarjoavat Trumpin republikaaneille ensimmäisen mahdollisuuden esittää vaali­salaliitto­teoriansa suurelle yleisölle. Trumpin johtoasema kampanjassa rohkaisee heitä siihen. Suurin kysymys onkin siis, onko tämä riittävän luotaan­työntävää riittävän monelle keskusta­oikeistolaiselle, jotta se johtaa tappioon.

Häviö olisi kova isku Trumpin presidenttihaaveille. Mutta toivoa siitä on vain vähän.

Trumpin vaalikielteisyys tai Capitol-kukkulan väkivalta näyttää karkottaneen vain pienen osan Trumpia vuonna 2020 äänestäneestä 75 miljoonasta yhdysvaltalaisesta. He eivät ehkä kannata hänen autoritaarisia otteitaan, mutta eivät myöskään tunnu ottavan niitä vakavasti.

Maa saattaa joutua kärsimään siitä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat