Tuomas Harjumaaskola ja 13 miljoonaa muuta suljettiin taas kotiinsa Xi’anissa, vaikkei omikronista ole jälkeäkään: ”Sitä nillityksen määrää, jos oltaisiin Suomessa!” - Ulkomaat | HS.fi

Tuomas Harjumaaskola ja 13 miljoonaa muuta suljettiin taas kotiinsa Xi’anissa, vaikkei omikronista ole jälkeäkään: ”Sitä nillityksen määrää, jos oltaisiin Suomessa!”

Xi’anin 13 miljoonaa asukasta testataan ilmeisesti joka toinen päivä. Harjumaaskola on keksinyt vauhdin salaisuuden: 12 näytettä samaan purkkiin.

Tuomas Harjumaaskola kotitalonsa katolla torstaina. Normaalisti alhaalla raikaisi pihan jumpparyhmien musiikki, mutta nyt kaupunki on hiljainen.

24.12.2021 19:55

Peking

Keskiviikkona illansuussa Tuomas Harjumaaskola kuuli yllätyksekseen uutisista, että puoliltaöin 13 miljoonan asukkaan Xi’an menee sulkuun. Se tiesi hänen perheelleen ja kaikille muillekin kaupungin asukkaille pitkää oleilua kotona.

Vaimo Liu Miao ryntäsi ostamaan seitsenkuiselle Adela-vauvalle äidinmaidonkorviketta varastoon. Sitten pariskunta kaivoi television esiin. Sitä ei ollut katsottu sitten vauvan syntymän, mutta kokemuksesta he tiesivät, että nyt käyttöä olisi.

Edellisen kerran kaupunki oli sulussa helmi–maaliskuussa 2020. Silloin sulku kesti ehkä kuusi viikkoa. Harjumaaskola ei ole varma, sillä ajantaju hävisi. Vauvaa ei vielä ollut, joten pariskunta nukkui pitkään ja katseli Netflixiä.

”Silloin oltiin pihalla, kun ei tiedetty, millainen tauti on kyseessä, eikä rokotteista edes puhuttu. Nyt minullakin on kolme rokotetta, ja tiedämme, ettemme kuole tähän”, Harjumaaskola kertoo puhelinhaastattelussa.

Liu Miao kävi hakemassa kaupasta äidinmaitokorviketta Adela-vauvalle.

Puoliso Liu pääsee joka toinen päivä isoon ruokakauppaan asuinalueen aidan ulkopuolelle. Torstaina hyllyt oli hetkessä ostettu tyhjiksi, mutta kyllä ne siitä täyttyvät. Sen lisäksi pihapiirissä on pikkukauppa, joista voi huudella ulkopuolelta tilauksia kaupan ovelle.

Viime sulun aikaan viljelijät päästettiin asuinalueen aitojen taakse myymään tuotteitaan aitojen yli ja raoista.

Harjumaaskola on toiveikas, että myös pihalla saisi käyskennellä, mutta varmaa se ei ole.

Miljoonakaupunkien sulut eivät ole Kiinassa harvinaisia, sillä nollapolitiikka tartuntojen suhteen ajaa nopeasti järeisiin tukahdutustoimiin. Xi’anissa oli havaittu kahdessa viikossa nousevaan tahtiin tautitapauksia. Yhteensä niitä oli silti vain vähän yli 200, eikä yksikään uutta omikronmuunnosta.

”Jos viranomaisilla on tarkoitus pysäyttää epidemia, niin uskon lockdownin kestävän ainakin kaksi viikkoa”, Harjumaaskola arvioi.

Hän ihailee, kuinka tyynesti xi’anilaiset ottivat sulku-uutisen. Vaimon sukulaisten someryhmässäkin perhe vain tsemppaa toisiaan.

”Sitä nillityksen määrää, jos oltaisiin Suomessa! Kun lukee Suomen koronauutisia, väsyy jahkailuun. Kiinassa ei jahkailla.”

Harjumaaskola lisää heti perään, että eiväthän Kiinan toimet onnistuisi Euroopan demokratioissa.

Tuomas Harjumaaskolan kodin pihapiirissä on pikkukauppa, jonka ovelta voi ostaa ruokaa.

Kiinalaisten kuuliaisuutta koronasääntöjen noudattamisessa ihaillaan, mutta rikkeitäkin tapahtuu.

Harjumaaskola kertoo, kuinka Xi’anin kaupunkiin laskettavissa maalaiskylissä kierretään sulkua. Teille on ajettu maakasoja liikkumisen estämiseksi, mutta öisin kyläläiset hiippailevat peltoja pitkin asioilleen.

Kiinan politiikka on toiminut Harjumaaskolan mielestä hyvin.

”Kun tilanne ei ole päällä, se mahdollistaa normaalin elämän. Silloin eletään kuin ellun kanat.”

Hän on matkustellut sulkujen välissä Kiinan sisällä, ja kuukausien ajan maskien käyttökin oli unohduksissa Xi’anissa.

Yksittäiset tautitapaukset isoissakin kaupungeissa ovat aina merkittäviä uutisia. Niin hyvä Kiinan koronatilanne on. Tautipurskahdusten aikana kärsitään paikallisesti, mutta koko maa elää aika normaalisti.

Kaikkineen korona-aika on kuitenkin lyönyt lovea Harjumaaskolan elämään. Vuodesta 2013 Kiinassa asunut valokuvaaja sai aiemmin toimeentulonsa pitkälti ulkomaankeikoilta. Niitä ei ole voinut tehdä korona-aikaan ollenkaan.

”Säästöistähän tässä eletään.”

Kun Harjumaaskola katsoo ulos ikkunasta, pihalla näkyy uusi koronatestauspaikka. Sinne hän on kohta menossa. Hän olettaa, että testi tehdään joka toinen päivä. Kauppaan ei ole asiaa vanhemmalla tuloksella.

Kaupungin 13 miljoonaa ihmistä testattaisiin siis joka toinen päivä. Edellisen kahden päivän sisällä on testattu peräti 15 miljoonaa ihmistä eli osa kahteen kertaan.

Vauhdin salaisuus on osin siinä, että 12 ihmisen näytteet pannaan samaan astiaan. Jos tuosta astiasta löytyy positiivinen tulos, nämä 12 ihmistä testataan kukin vielä erikseen.

Alueen asukkaita jonottamassa koronatestiin, jonka tulos on voimassa 48 tuntia.

Harjumaaskolaa hiukkasen pelottaa, että samaan näyteryppääseen sattuisi taudinkantaja. Silloin saattaisi käydä niin, että hänet kuljetettaisiin koronasairaalaan, johon jokainen positiivisen näytteen antaja Kiinassa viedään.

Isoissa testeissä Harjumaaskolan näyte on otettu viime aikoina kurkusta eikä nenän kautta.

”Toivon hartaasti, että seuraavatkin otetaan kurkusta.”

Muuten näkymä ja kuuluma ikkunasta on hiljainen ja rauhallinen. Joka-aamuinen äänekäs naisten tanssiryhmä ei treenaa pihalla, eikä kenelläkään ole kiire minnekään.

Harjumaaskolan perheen joulusta tulee leppoisa. Heidän piti käydä vaimon sukukylässä Xi’anin laitamilla katolisessa messussa, mutta nyt he vain kuuntelevat nettiradiosta suomalaisia joululauluja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat