Iranin ydinsopimuksen neuvotteluissa vallitsee pattitilanne, mutta osapuolia voi hillitä pelko sotilaallisesta yhteenotosta - Ulkomaat | HS.fi

Iranin ydin­sopimuksen neuvotteluissa vallitsee patti­tilanne, mutta osapuolia voi hillitä pelko sotilaallisesta yhteen­otosta

Iranin valtaapitäville konservatiiveille umpikuja voi olla ilon aihe. Vaikeutuneet neuvottelut voivat kuitenkin kärjistää myös osapuolten aluekiistoja, eikä sotaa halua kukaan.

Euroopan ulkosuhdehallinnon (EUH) apulaispääsihteeri Enrique Mora (keskellä), Iranin pääneuvottelija Ali Bangheri Kani ja muut JCPOA-neuvottelijat Wienissä, Itävallassa 27. joulukuuta 2021.

14.1. 10:59

Vuoden 2021 neuvotteluista huolimatta Iran ja Yhdysvallat eivät tunnu olevan lähempänä monikansallista JCPOA-ydinsopimusta, josta Donald Trump vetäytyi vuonna 2018.

Osapuolet ovat valmiita palaamaan alkuperäisen sopimuksen ehtoihin, jos toinen suostuu niihin.

Maailma on kuitenkin muuttunut, ja vuonna 2022 jatkuva pattitilanne lisää kärjistymisen vaaraa.

Lue lisää: Neuvottelut Iranin ydin­sopimuksesta käynnistyivät – länsi­maat pitävät Iranin vaatimuksia mahdottomina

Elokuussa 2021 virkaansa astunut Iranin presidentti Ebrahim Raisi puhui kokouksessa Teheranissa 12. tammikuuta.

Yksi muutos on, että samalla kun demokraatit ovat saaneet vallan Yhdysvalloissa, ovat kaikki Iranin valtion tasot konservatiivien hallussa.

Iranin uusi presidentti Ebrahim Raisi on sivuuttanut länsimaiden pyrkimykset JCPOA:n palauttamiseksi. Kuukausien välttelyn jälkeen lännessä saatetaan päätellä, että hän ja ajatollah Ali Khamenei eivät enää ole kiinnostuneita täysimittaisesta ydinsopimuksesta.

Kovan linjan poliitikot pelkäävät, että JCPOA olisi lännen ensimmäinen askel kohti Iranin alueellisen vallan ja ohjusohjelman rajoittamista sekä painostusta ihmisoikeusasioissa.

Paremmat suhteet länteen voisivat myös auttaa Iranin uudistusmielisiä taistelemaan vallasta ja lieventämään Iranin papiston kiihkoa. Niinpä konservatiivit saattavat uskoa, ettei sopimusta kannata tehdä.

Khamenei ei myöskään halua länsimaiden sekaantuvan vallanperimysjärjestelmään, joka siirtänee vallan hänen pojalleen Mojtaballe.

Iranin korkein hengellinen johtaja Ali Khamenei videotapaamisessa Teheranissa 9. tammikuuta. Toimistonsa mukaan hän totesi, että ”neuvottelut, keskustelut ja keskinäinen ymmärrys vihollisen kanssa eivät tarkoita antautumista”, viitaten luultavasti ydinsopimusneuvotteluihin.

Niinpä länsimaiset diplomaatit joutuvat alkuvuodesta keksimään luovia ratkaisuja. “Enemmän enemmällä” -periaate poistaisi enemmän sanktioita kuin alkuperäinen sopimus, mutta Iranin pitäisi pidentää ydinohjelmansa jäädytystä.

“Vähemmän vähemmällä” puolestaan tarjoaisi Iranille 100 miljardin dollarin (89 miljardin euron) arvosta ulkomailla jäädytettyjä varoja uraanin rikastamisen vähentämistä vastaan.

Iran vaatii, että presidentti Trumpin asettamat pakotteet poistetaan ja lupaa, ettei se enää vetäydy sopimuksesta. Yhdysvallat puolestaan haluaa, että Iran ensin supistaa ydinohjelmaansa.

Lopputuloksena on todennäköisesti umpikuja, joka ilahduttaa Teheranin konservatiiveja. He väittävät, että pankeille ja öljyntuotannolle asetetut pakotteet vahvistavat Iranin omavaraisuutta ja irrottautumista fossiilisista polttoaineista.

Raisi haluaa lähentyä Kiinaa ja saavuttaa paremmat kauppasuhteet Shanghain yhteistyöjärjestön kanssa. Muita jäseniä ovat Venäjä, Kiina ja Intia. Iranin öljynvienti Kiinaan on kaksinkertaistunut 2021, ja kasvaa yhä.

Kiinan Iranin-suurlähettiläs Chang Hua (toinen vas.) ja Iranin varaviestintäministeri Ramezanali Sobhanifar (oik.) esittelivät maiden 50-vuotisia diplomaattisia suhteita juhlistavia postimerkkejä Teheranissa 10. tammikuuta.

Kello käy, ja myös länsivallat saattavat kyllästyä ydinsopimukseen. Vuonna 2015 laadittu sopimus on täynnä raukeamislausekkeita, jotka asettavat ydinohjelman rajoituksille aikarajat. Aseiden myyntikielto Iraniin on jo rauennut.

Ensimmäiset ydinohjelmaan kohdistuvat rajoitteet poistuvat vuonna 2024 ja viimeisetkin vuoteen 2031 mennessä. Osa länsimaisista diplomaateista pohtii jo, onko sopimus vaivan arvoinen.

Niinpä kärjistymisen riski nousee. Ensimmäinen kiistanpaikka olisi Iranin ydinpolttoainevaranto. Syyskuussa 2021 Iranilla oli viisi tonnia fissiokelpoista uraania rikastettuna 3,67 prosentin puhtauteen, kun JCPOA rajoittaa määrän 200 kiloon.

Sillä on myös 85 kiloa rikastettuna 20:een ja 10 kiloa 60 prosenttiin, mikä ylittää huimasti siviilitarpeen. Parlamentti on tilannut uuden sukupolven sentrifugeja, joilla rikastusta voidaan jatkaa aselaatuun eli yli 90 prosentin puhtauteen.

Lue lisää: Iran uhkaa rikastaa 60-prosenttista uraania ja estää osan tarkastuksista, Yhdysvallat ei suostu vaatimuksiin

Lue lisää: Iranilla on yli kymmenen kertaa enemmän uraania kuin ydin­sopimus sallisi, valvonta­järjestö arvioi

Toinen riita voi syttyä aluetasolla. Iran voisi järjestää sotaharjoituksia Azerbaidžanin rajalla. Tällä on vahvat sotilassuhteet Israeliin, joka taas voisi lisätä Iranin ydinlaitosten sabotointia ja lennokki-iskuja sen liittolaisia vastaan.

Iran tarjoaa ehkä Kiinan laivastolle oikeuden käyttää saariaan Persianlahdella. Jotkut tarkkailijat uskovat, että Kiinan ja lännen ensimmäinen sotilaallinen yhteenotto saattaa tapahtua Omaninlahdella, ei Etelä-Kiinan merellä.

Iranin vallankumouskaarti julkaisi 23. joulukuuta 2021 kuvia maan kolmessa eri provinssissa järjestetyistä sotaharjoituksista.

Tämän pelko saattaakin tyynnyttää kiistakumppaneita. Sotaa ei halua kukaan. Länsi voisi tarjota parempia ehtoja, jolloin päättäjät voivat säilyttää kasvonsa – hekin kun haluavat kohentaa kansantaloutta.

Vuosikymmen sitten Iranin pakotteita helpotti 600 miljardin dollarin rahasto ja ulkomaille sijoitettujen varojen osittainen vapauttaminen, mutta Raisilla ei ole tällaisia etuja käytössään. Rial on menettänyt 90 prosenttia arvostaan suhteessa dollariin vuoden 2015 tasosta. Palkat ja säästöt ovat joutuneet kärsimään.

Peruselintarvikkeiden hinnat ovat nousseet kohtuuttomasti, ja sähkö- ja vesikatkot suututtavat kansalaisia juuri nyt, kun Khamenei valmistelee seuraajaansa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat