YK:n turvaneuvosto pääsi sopuun: Afganistaniin saa antaa humanitääristä apua - Ulkomaat | HS.fi

YK:n turva­neuvosto pääsi sopuun: Afganistaniin saa antaa humanitääristä apua

Miljoonat afganistanilaiset kärsivät tänä talvena nälästä ja kylmästä.

Avuntarvitsijoita Maailman ruokajärjestö WFP:n ruoanjakelupisteellä Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa marraskuussa.

22.12.2021 18:25

Yhdistyneiden kansakuntien eli YK:n turvallisuus­neuvosto on päässyt yksimieliseen ratkaisuun, joka helpottaa Afganistanin auttamista sen humanitäärisessä kriisissä, kertoo uutistoimisto AFP.

Turvaneuvoston viisi pysyvää jäsenmaata eli Britannia, Kiina, Ranska, Venäjä ja Yhdysvallat ovat usein erimielisiä konflikteihin liittyvistä asioista, ja näistä jokaisella on mahdollisuus kaataa YK:n päätös­lauselma veto-oikeudellaan.

Keskiviikkona saavutettu sopu on tärkeä, koska huomattavan moni Afganistanin noin 40 miljoonasta asukkaasta kärsii nälästä ja kylmästä.

Lue lisää: Afganistan kohtasi luhistumisen, josta ei selviäisi mikään maa – HS matkusti Kabuliin ja vastassa oli loputonta nälkää, tavaroitaan kaupittelevia ihmisiä ja lohduton jono lastensairaalaan

Afganistan tarvitsee kipeästi humanitääristä apua, mutta ulkovalloilla on ollut erimielisyyttä jakamisen reunaehdoista. Nyt tehty ratkaisu mahdollistaa avun toimittamisen ilman pelkoa kansainvälisistä rangaistus­toimista.

Ääri-islamilainen Taleban-järjestö nousi valtaan viime elokuussa, ja uusiin vallanpitäjiin kohdistuu tiukkoja pakotteita. Afganistanin varoja on jäädytetty miljardien eurojen edestä, koska Talebanin pelättäisiin käyttävän rahoja omiin tarkoituksiinsa eikä kansalaisten auttamiseen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat