Putinin puheet olivat yllättävän rauhantahtoisia - Ulkomaat | HS.fi

Putinin puheet olivat yllättävän rauhantahtoisia

Venäjän presidentti esiintyi kotiyleisölleen johtajana, joka kykenee ratkaisemaan itse aiheuttamansa ongelmat, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Pekka Hakala.

23.12.2021 16:50

Venäjän presidentin Vladimir Putinin kielenkäyttö vuotuisessa, suuressa lehdistötilaisuudessa torstaina sisälsi paljon Putinille tyypillistä retoriikkaa, jossa sadan vuoden historia valjastettiin todistamaan Yhdysvaltojen ja sen Nato-liittolaisten kavaluutta.

Tärkeimmäksi Putinin lehdistölle antamien vastausten joukossa nousi kuitenkin hänen vakuuttelunsa neuvotteluyhteydestä Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinnon kanssa. Putin väitti, että Yhdysvallat on suostunut neuvotteluihin Venäjän uusista turvallisuuspoliittisista ehdotuksista. Nämä neuvottelut alkavat Putinin mukaan tammikuussa Genevessä.

Putinin mukaan neuvotteludelegaatiot on jo valittu. Millä tasolla Yhdysvallat ja Venäjä sitten Genevessä neuvottelisivat ja mistä lähtökohdista, sitä Venäjän presidentti ei täsmentänyt.

Putin vaati joulukuun alussa sotilasliitto Natoa lopettamaan laajentumisen itään, ja tämän jälkeen hän on vaatinut sekä Natolta että Yhdysvalloilta sitoutumista tällaiseen lupaukseen. Venäjän ulkoministeriö julkaisi perjantaina kahdeksankohtaisen vaatimuslistan Yhdysvalloille ja yhdeksänkohtaisen listan Nato-maille.

Nämä vaatimukset on esitetty käytännössä Yhdysvalloille ja Naton vanhoille jäsenmaille. Ministeriön tekstin mukaan nämä ovat niitä jäsenmaita, jotka kuuluivat sotilasliittoon ennen vuoden 1997 toukokuuta eli ennen Venäjän ja Naton yhteistyösopimuksen solmimista.

Tämä yhteistyö on ollut viime vuosina jäissä, mutta Venäjä näyttäisi olevan valmis palaamaan yhteistyöhön, jos sen vaatimuksiin suostutaan.

Yksikään länsimaa ei ole vihjannutkaan, että Putinin vaatimuksiin voitaisiin suostua. Käytännössä ne merkitsisivät nimittäin uutta etupiirijakoa, jossa Naton uudet, itäeurooppalaiset jäsenmaat jäisivät Venäjän etupiiriin ja vanhat jäsenet sitoutuisivat pitämään sotilaallisen tukensa näille maille tasolla, joka vallitsi ennen vuotta 1997.

Valtioiden itsemääräämisoikeuden lisäksi tämä on vastoin myös Naton peruskirjaa.

Venäjän vaatimukset ulottuvat Keski-Aasian tasavaltoihin ja Etelä-Kaukasukselle. Sotaharjoituksia ja uusia asejärjestelmiä ei hänen mukaansa pidä tuoda Venäjän rajoille. Putin toisti tämän näkemyksen äskeisessä puhelinkeskustelussaan Sauli Niinistön kanssa, mistä on päätelty, että vaatimus koskisi myös Suomen oikeutta asehankintoihin – liittoutumisesta puhumattakaan.

Lue lisää: Putinin mielestä Yhdysvallat laajentaa Naton Suomeen, Niinistöstä Suomi päättää mahdollisesta liittymisestä itse – ainakin toinen heistä on väärässä

Putin tietää epäilemättä esittävänsä vaatimuksia, joihin kukaan ei suostu. Torstaisten kommenttien perusteella vaikuttaa kuitenkin siltä, että mikä tahansa suora neuvotteluyhteys Washingtonin kanssa olisi hänelle voitto. Siinä mielessä Moskovan lehdistötilaisuus hälvensi hieman lännen huolia Venäjän joukkojen keskittämisestä ja pelätystä Ukrainan talvisodasta.

Putin esiintyi ennen kaikkea kotiyleisönsä edessä johtajana, joka kykenee ratkaisemaan itse aiheuttamansa ongelmat. Hänen julkisten kommenttiensa lievää rauhantahtoisuutta ei kannata tervehtiä kovin riemukkailla hurraa-huudoilla, mutta Venäjän läntisten rajanaapureiden kannalta torstainen lehdistötilaisuus olisi voinut olla paljon huolestuttavampikin.

Suurimmat toimittajien lehdistötilaisuudessa esittämät huolet koskivat Venäjän koronatilannetta ja talouden tilaa. Ehkä kansan tunnelmat eivät kaikesta sotaisasta propagandasta huolimatta ole kovin taistelutahtoiset.

Kansan mielialat ovat Putinille tärkeät, sillä hänellä ei toistaiseksi ole aikeita astua syrjään virasta, jonka hän on pedannut itselleen ainakin 2030-luvulle saakka. Näin siitä huolimatta, että Putin kertoi lehdistötilaisuudessa asuvansa mieluiten kotikaupungissaan Pietarissa ja että hän voisi ryhtyä vaikka pakkasukon asianajajaksi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat