Väkijoukko murjoi suomalaisten rauhanturvaajien autoja kivillä Libanonissa – video näyttää tilanteen - Ulkomaat | HS.fi

Väkijoukko murjoi suomalaisten rauhan­turvaajien autoja kivillä Libanonissa – video näyttää tilanteen

Yhdeksän suomalaista rauhanturvaajaa oli partioimassa, kun väkijoukko kävi heidän kimppuunsa. Ihmiset suuttuivat ilmeisesti partion varusteista.

Suomalaisia rauhanturvaajia Libanonissa Unifil-operaatiossa vuonna 2018.

23.12.2021 17:30

Suomalaisten rauhanturvaajien ryhmä joutui keskiviikkona vihaisen väkijoukon piirittämäksi Libanonissa. Uhkaavassa tilanteessa suomalaisten autojen ikkunoita muun muassa yritettiin murjoa suurilla kivenmurikoilla.

Maavoimat tiedotti tilanteesta keskiviikkona. Maavoimien tiedotteen mukaan yhteensä yhdeksän henkilön vahvuinen suomalaispartio oli liikkeellä kolmella panssaroidulla ajoneuvolla, kun uhkaavasti käyttäytynyt väkijoukko esti liikkumisen. Maavoimien mukaan viiteen suomalaiseen rauhanturvaajaan kohdistettiin lievää väkivaltaa. Myös partion käyttämät ajoneuvot kärsivät vahinkoja.

Lue lisää: Suomalaisten rauhan­turvaajien partiointi­tehtävän aikana väli­kohtaus Libanonissa, viidelle lieviä vammoja

Libanonilaisen LBCI Newsin julkaisema video on Libanonissa toimivan suomalaisen kriisin­hallinta­joukon SKJL:n komentajan, everstiluutnantti Hannu Koiviston mukaan ”mitä todennäköisimmin” välikohtauksesta, johon suomalaiset joutuivat.

Libanonilaisen Lebanon24:n mukaan suomalaiset olivat Chaqran kaupungissa kartoittamassa aluetta. Heillä oli GPS-välineistöä, karttoja ja kamerat. Varsinkin kamerat herättivät paikallisten epäluulot, mistä seurasi kolmen Unifil-operaation auton piirittäminen ja kivittäminen.

Lebanon24 kertoo, että paikalle saapunut tulkki pyrki keskustelemaan suomalaisjoukkojen kanssa, jotka sanoivat eksyneensä. Tilanteessa oli ehdotettu, että Unifil-joukot pyytäisivät Libanonin asevoimia saattajiksi, kuten lopulta myös tapahtui. Väkijoukon kiukku kuitenkin ehti leimahtaa.

Everstiluutnantti Hannu Koiviston mukaan Lebanon24:n tiedot eivät pidä paikkaansa.

”Partio tiesi tarkalleen missä oli, eli käsketyllä reitillä, eikä se ollut kartoittamassa tai valokuvaamassa mitään”, Koivisto kommentoi HS:lle sähköpostitse.

”Suunnistusvarusteet kuuluvat varustukseen, jotta sijainti tiedetään ja pysytään oikealla reitillä. Partion varustuksena oli perusvarustus.”

Al-Arabyia -lehden mukaan Unifil-operaatio tuomitsi joukkojensa liikkumisvapauden rajoittamisen kiireesti. Se vaati Libanonin hallintoa tutkimaan asian ja saattamaan hyökkääjät vastuuseen teoistaan.

Tapaus sattui pian YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin vierailun jälkeen. Guterres vieraili eteläisessä Libanonissa maanantaina.

Suomi osallistuu YK:n monikansalliseen Unifil-operaatioon (United Nations Interim Force In Lebanon) osana ranskalaista komentajan reservi­pataljoonaa (Force Commander Reserve, FCR). Unifil-operaatio on perustettu vuonna 1978. Tällä hetkellä operaatiossa palvelee noin 200 suomalaista.

Libanonin turvallisuustilanne on heikentynyt viime aikoina hurjasti.

Noin 6,8 miljoonan asukkaan maata on riepotellut useiden päällekkäisten kriisien sarja: talouslama, valuuttaromahduksen aiheuttama hyperinflaatio, joukkotyöttömyys, korruptoituneen politiikan halvaustila ja koronaepidemia.

Maailmanpankki arvioi Libanonin olevan niin pahassa kriisikierteessä, että se voi joutua käymään läpi jopa maailman kolmanneksi pahimman talousromahduksen sitten 1850-luvun, jos mukaan ei lasketa sotaan ajautuneita maita. Libanonin sisällissota päättyi jo 31 vuotta sitten.

Tilanne Unifil-rauhanturvaoperaation Suomen-vastuualueella eteläisessä Libanonissa on pitkään ollut vakaa, mutta altis nopeille muutoksille, SJKL:n komentaja Koivisto kertoo.

Suomalaisten fyysiseen koskemattomuuteen kohdistuneet välikohtaukset ovat Koiviston mukaan olleet hyvin harvinaisia.

”Taloudellinen ja poliittinen kriisi on heijastunut myös Etelä-Libanoniin, mutta yleisesti asenne suomalaisiin on ollut laajasti hyvä.”

Koiviston mukaan tähän on osaltaan vaikuttanut suomalaisten positiivinen suhtautuminen paikalliseen väestöön sekä ammattitaitoisen maltillinen toiminta sekä varustautuminen.

”Myös tässä kyseisessä tapauksessa partio toimi käsketyllä tavalla.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat