Yhdysvalloissa on hyväksytty käyttöön nyt kaksi suun kautta otettavaa koronalääkettä, toisen heikko teho sai Ranskan perumaan tilauksensa - Ulkomaat | HS.fi

Yhdysvalloissa on hyväksytty käyttöön nyt kaksi suun kautta otettavaa korona­lääkettä, toisen heikko teho sai Ranskan perumaan tilauksensa

Lääkkeistä ei luvata rokotteiden korvaajaa, mutta niiden toivotaan ehkäisevän etenkin sairaalahoitoa.

Merckin, joka tunnetaan Yhdysvaltojen ja Kanadan ulkopuolellanimellä MSD, koronaviruslääkkeitä.

24.12.2021 15:12

Yhdysvaltojen ruoka- ja lääkevirasto FDA antoi torstaina luvan Merck-yhtiön korona­virus­lääkkeen hätäkäyttöön korkean riskiryhmän aikuisilla, joille muut FDA:n sallimat koronaviruksen hoitomuodot eivät sovellu tai ole saatavilla.

Maassa on nyt hyväksytty koronaviruksen hoitoon kaksi suun kautta otettavaa lääkettä, Merckin molnupiravir ja Pfizerin paxlovid. Pfizerin lääke sai FDA:n luvan keskiviikkona. Tabletit otetaan Yhdysvalloissa kotikäyttöön.

Asiasta raportoivat esimerkiksi uutistoimistot AFP ja Reuters sekä yhdysvaltalaislehdet Washington Post ja The New York Times.

Yhdysvalloissa hyväksyttiin hätäkäyttöön Pfizerin koronaviruslääke. Päiväämätön kuva Pfizerin lääketablettien valmistuksesta.

Merckin lääkkeen käytön ovat aiemmin Euroopassa hyväksyneet Tanska ja Britannia. Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoi viikko sitten ensimmäisten brittipotilaiden saaneen Merckin kotona otettavan tabletin.

Euroopan lääkeviraston (Ema) tutkimukset molempien yhtiöiden kehittämistä lääkehoidoista ovat vielä kesken, mutta virasto myönsi hätäkäyttöluvan Merckin lääkkelle marraskuussa ja Pfizerin lääkkeelle viikko sitten.

Lue lisää: Euroopan lääke­virasto hyväksyi Merckin korona­pillerin hätä­käyttöön

Lue lisää: Euroopan lääke­virasto antoi hätä­käyttö­luvan Pfizerin korona­lääkkeelle

Merck hyväksyttiin Yhdysvalloissa Washington Postin mukaan käyttöön tiukalla äänestyksellä.

Osa asiantuntijoista vastusti lupaa esimerkiksi mahdollisen matalan tehon vuoksi. Merckin lääkkeen on tutkimuksissa todettu ehkäisevän koronavirukseen liittyvän sairaalahoidon ja kuoleman riskiä noin 30 prosentilla, kun vastaava luku Pfizerin lääkkeessä on noin 90 prosenttia.

Merckin koronaviruslääkkeitä yhtiön päiväämättömässä kuvassa, jonka Reuters julkaisi 17. toukokuuta.

Lääkevirasto FDA painotti tiedotteessaan, että sekä Pfizerin että Merckin lääkehoitojen tulisi täydentää korona­virus­rokotteita. Rokotteet pysyvät viraston mukaan yhä ensisijaisena työkaluna taistelussa korona­virus­pandemiaa vastaan. Etenkään Merckin lääkehoitojen ei asiantuntijoiden mukaan odoteta olevan käänteen­tekeviä pandemian hallinnassa.

Merckin lääkkeeseen on suhtauduttu varauksella myös terveysriskien vuoksi. Sitä ei suositella raskaana oleville mahdollisten sikiö­vaurioiden vuoksi. Lääke ei myöskään ole sallittu alle 18-vuotiaille, koska se voi vaikuttaa luuston ja rustojen kasvuun. Pfizerin lääke on sallittu yli 12-vuotiaille riskiryhmäläisille.

Merckin lääke vaikuttaa viruksen monistautumiskykyyn, minkä vuoksi jotkut asiantuntijat pelkäävät, että se voisi aiheuttaa uusia variantteja tai mutaatioita ottajan elimistössä. FDA:n testeissä näiden riskien kuitenkin todettiin olevan pieniä.

Merckin lääkkeen etuna on Washington Postin sen soveltuminen käytettäväksi monien yleisten lääkitysten kanssa ilman maksan tai munuaisten toimintaan kohdistuvaa riskiä. Nämä rajoitukset liittyvät Pfizerin paxlovidiin.

Pfizerin työntekijät tarkastivat paxlovid-lääkettä sisältävän laatikon sisältöä jakelukeskuksessa Memphisissä, Yhdysvalloissa yhtiön päiväämättömässä kuvassa.

Yhdysvallat on ostanut 2,2 miljardilla dollarilla 3,1 miljoonaa Merckin hoitokuuria ja 5,3 miljardilla dollarilla kymmenen miljoonaa Pfizer-lääkekuuria. Ensimmäisiä eriä molemmista odotetaan saatavan käyttöön lähiviikkoina, mutta Merckin lääkkeet saadaan laajempaan jakeluun nopeammin.

Keskiviikkona Reuters kertoi Ranskan ensimmäisenä Euroopan maana peruvan Merckin lääkkeen 50 000 annoksen ennakko­tilauksensa aiempia arvioita heikomman tehon vuoksi. Maan kerrottiin sen sijaan tilaavan Pfizerin lääkekuureja. Esimerkiksi Saksa on kuitenkin tehnyt jo sitovan tilauksen Merckin lääkkeistä.

Reuters kertoo Britannian odottavan saavansa sekä Merckin että Pfizerin lääkkeet laajempaan käyttöön talven aikana, maaliskuuhun mennessä. Maan lääkeviranomaiset eivät ole vielä hyväksyneet Pfizerin paxlovidin käyttöä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat