Korruptioskandaalissa ryvettynyt ex-presidentti armahdettiin Etelä-Koreassa - Ulkomaat | HS.fi

Korruptio­skandaalissa ryvettynyt ex-presidentti armahdettiin Etelä-Koreassa

Park Geun-hye oli saanut 20 vuoden vankeusrangaistuksen vyyhdistä, jossa hän otti vastaan lahjuksia suuryrityksiltä, kuten Samsungilta vastineeksi palveluksista. Hänet armahdettiin ”kansallisen yhtenäisyyden” nimissä.

Etelä-Korean entinen presidentti Park Geun-hye (vas.) saapui Soulissa sijaitsevaan oikeustaloon elokuussa vuonna 2017. Korruptiovyyhdistä vankeustuomion saanut Park armahdettiin perjantaina.

24.12.2021 6:45

Etelä-Korean entinen presidentti Park Geun-hye armahdettiin perjantaina, kertovat uutistoimistot AFP, Reuters ja Yonhap.

Maan korkein tuomioistuin tuomitsi Parkin 20 vuoden vankeusrangaistukseen korruptiovyyhdistä, jossa hän ja hänen läheinen ystävänsä Choi Soon-sil ottivat vastaan rahaa suuryrityksiltä, kuten Samsungilta vastineeksi paremmasta kohtelusta.

Park oli myös tuomion mukaan käyttänyt valtaansa väärin toimiessaan presidenttinä. Lisäksi Park tuomittiin vaalilakien rikkomisesta kahden vuoden vankeusrangaistukseen. Maaliskuussa syyttäjäviranomaiset kertoivat takavarikoineensa Parkin talon, koska hän ei ollut maksanut reilun 16 miljoonan euron sakkoja korruptiosta.

Hänen lankeemuksensa siivitti osaltaan maan nykyisen presidentin Moon Jae-inin ja hänen johtamansa Demokraattisen puolueen vaalivoittoon vuonna 2017.

People Power -pääoppositiopuoleen lainsäätäjät ovat vaatineet Parkin armahdusta, ennen maassa maaliskuussa järjestettäviä presidentinvaaleja.

Osa lainsäätäjistä on vedonnut Parkin huonoon terveydentilaan, jonka johdosta hän on ollut hoidossa sairaalassa kolme kertaa kuluvan vuoden aikana.

Park ja Choi saivat viranomaisten mukaan kymmeniä miljoonia euroja suuryrityksiltä, mitkä ohjattiin muun muassa Parkin perheelle ja hänen hallinnoimilleen säätiöille. Choin puolestaan katsottiin vaikuttaneen presidenttiin ja saaneen salassa pidettävää materiaalia haltuunsa.

Skandaali ulottui myös Choin tyttäreen, jonka hevosharrastusta ja -toimintaa Saksassa tuettiin Samsungilta saaduin korruptiorahoin. Rahoilla oli nimellisesti tarkoitus sponsoroida ratsastusjoukkuetta, jossa olisi ollut 12 hevosta ja kuusi ratsastajaa.

Rahat kuitenkin päätyivät vain tyttären ja hänen valmentajansa käyttöön. Sponsorisumma oli kaiken kaikkiaan Reutersin mukaan noin 5,8 miljoonaa euroa.

Korruption paljastuessa vuonna 2016 Etelä-Koreassa nähtiin suuria mielenosoituksia, jotka vaativat Parkin viraltapanoa. Viraltapano toteutettiin tuomioistuimen päätöksellä vuonna 2017.

Presidentti Moon ja hänen hallintonsa kiistivät vielä kuluvan vuoden tammikuussa, että Park olisi saamassa armahdusta. Tuolloin hallinto sanoi, että entisen presidentin pitäisi kärsiä tuomionsa loppuun, jotta ”historiallinen oppitunti” menisi perille.

”Näin ei koskaan pitäisi käydä uudestaan”, presidenttiä edustava Sininen talo tiedotti tammikuussa.

Perjantain armahduksen syyksi annettiin kuitenkin ”kansallinen yhtenäisyys” ja sen parantaminen.

”Olemme sisällyttäneet entisen presidentti Parkin [armahduslistalle], jotta voisimme päästä yli valitettavasta historiasta, toteuttaa kansan yhtenäisyys ja tarjota mahdollisuus ottaa uusi askel kohti tulevaisuutta”, maan oikeusministeri Park Beom-Kye sanoi tiedotustilaisuudessa.

Armahduksella arvioidaan olevan suuria vaikutuksia presidentinvaalien suhteen, sillä Park nauttii vahvaa kannatusta People Powerin ydinkannatusalueella Pohjois-Gyeongsangin maakunnassa.

Park on yksi nimi entisten presidenttien listassa, jotka on tuomittu erinäisistä rikoksista, yleensä sen jälkeen, kun heidän poliittiset vastustajansa ovat päässeet valtaan.

Esimerkiksi entiset kenraalit Chun Doo-hwan ja Roh Tae-woo kärsivät vankilarangaistusta 1990-luvulla, ennen kuin heidät armahdettiin noin kahden vuoden vankilassa istumisen jälkeen. Parkin edeltäjä Lee Myung-bak on tällä hetkellä vankilassa korruptiotuomion takia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat