Erittäin harvinainen vaaleanpunainen käsikala lipui kameraan Australiassa – viimeksi lajia tavattiin 22 vuotta sitten - Ulkomaat | HS.fi

Erittäin harvinainen vaalean­punainen käsikala lipui kameraan Australiassa – viimeksi lajia tavattiin 22 vuotta sitten

Uhanalaisen Brachiopsilus dianthus -lajin käsikala tallentui 120 metrin syvyydessä olevaan kameraan.

Brachiopsilus dianthus -lajin käsikala havaittiin Australiassa ensimmäistä kertaa 22 vuoteen.

24.12.2021 9:59

Australian Tasmaniassa tutkijoiden kameraan tallentui vähintäänkin hämmentävä laji, kun noin 120 metrin syvyydessä nähtiin vaaleanpunainen käsikala. Asiasta kertovat yleisradioyhtiöt ABC ja BBC sekä Tasmanian yliopisto.

Syöttikameran tallentama yksilö on uhanalaiseksi luokiteltu Brachiopsilus dianthus -lajin edustaja, jonka luultiin aiemmin elävän vain matalissa ja suojaisissa vesissä.

”Suurin yllätys oli löytää vaaleanpunainen käsikala noin 120 metrin syvyydessä. Ennen tätä havaintoa lajia oli tavattu vain neljä kertaa ja se oli luokiteltu aiemmin tänä vuonna harvinaiseksi lajiksi [Tasmanian uhanalaisia lajeja koskevan lain] nojalla”, sanoo Tasmanian yliopiston professori Neville Barrett.

Lajia havaittiin Barrettin mukaan viimeksi vuonna 1999 noin 20–30 metrin syvyydessä ja tätä aiempi havainto oli puolestaan noin 10 metrin syvyydessä.

Käsikalat tunnetaan myös okakrotteina ja ne ovat poikkeuksellisia kaloja muun muassa siksi, ettei niillä ole uimarakkoa eivätkä ne pahemmin ui. Sen sijaan ne etenevät pyrähdyksin käyttäen käsiä muistuttavia eviään.

Videolla näkyy, kuinka noin 15 senttiä pitkä käsikala pitää kiinni merilevästä hetken aikaa, ennen kuin se livistää syöttiä popsimaan saapuvan langustin alta.

”Katsoin yhtä raakavideotamme ja siinä oli pieni kala, joka putkahti ylös kielekkeeltä ja se näytti hieman oudolta. Katsoin sitä lähempää ja näin sen pienet kädet”, sanoo löydön tehnyt tutkimusassistentti Ashlee Bastiaansen ABC:lle.

Vaaleanpunainen käsikala on yksi 14 käsikalalajista, jotka elävä Tasmanian ympäristössä. Tuore löydös nostattaa toiveita lajin selviytymismahdollisuuksista, sillä ilmastonmuutos on ajanut lajin ahtaalle.

”Tämä on innostava löytö ja tarjoaa toivoa vaaleanpunaisen käsikalan selviytymisestä, sillä niillä on selvästi laajempi elinympäristö ja levinneisyys kuin aiemmin luulimme”, Barret sanoo.

Lue lisää: Simpukanpyynti lähti käsistä – harvinainen australialainen käsikala kuoli sukupuuttoon

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat