Gorbatšov: Yhdysvalloista kasvoi ”ylimielinen” Neuvostoliiton romahdettua - Ulkomaat | HS.fi

Gorbatšov: Yhdys­valloista kasvoi ”yli­mielinen” Neuvosto­liiton romahdettua

Gorbatšov kuitenkin toivoo, että Venäjän ja Yhdysvaltojen välisistä turvallisuuspoliittisista keskusteluista on luvassa tuloksia.

Kuvassa Mihail Gorbatšov vuonna 2014.

24.12.2021 11:14

Entisen Neuvostoliiton entisen johtajan Mihail Gorbatšovin mukaan Yhdysvalloista kasvoi ”ylimielinen ja itseluottavainen” Neuvostoliiton romahduksen jälkeen, kertoo uutistoimisto AFP.

Historiallisen eroilmoituksensa vuosipäivän aattona venäläiselle uutistoimisto Rialle antamassaan haastattelussa Gorbatšov otti kantaa Venäjän ja länsimaiden kiristyneisiin jännitteisiin.

”Miten kukaan voi luottaa tasavertaisiin suhteisiin Yhdysvaltojen ja lännen kanssa sellaisessa tilanteessa?” hän sanoi, viitaten Venäjän presidentti Vladimir Putinin esittämiin väitteisiin Naton hivuttautumisesta lähemmäs Venäjän rajoja.

Kun Neuvostoliitto romahti vuonna 1991, Gorbatšovin mukaan lännessä ja eritoten Yhdysvalloissa ilmapiiri oli ”voittoisa”.

”He kasvoivat ylimielisiksi ja itseluottavaisiksi. He julistivat voittaneensa kylmän sodan.”

Nämä ”voittajat” alkoivat Gorbatšovin mukaan rakentaa ”uutta imperiumia”, josta seurasi Naton laajentuminen Venäjän rajoille.

Yksipuolisen voiton sijaan Gorbatšov väittää, että maailma säästyi ydintuholta Neuvostoliiton ja lännen yhteistuumin. Hän ottaa myös toivolla vastaan viime aikojen tiedot siitä, että Kreml ja Washington voisivat aloittaa turvallisuuspoliittiset keskustelut Venäjän esiintuomista huolista koskien Naton laajentumista.

Näitä keskusteluja voitaisiin mahdollisesti yhdysvaltalaisten viranomaislähteiden mukaan aloittaa jo tammikuun alkupuolella.

”Toivon, että niistä saadaan tuloksia”, Gorbatšov sanoi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat