”Omikronräjähdys” sotkee joulusuunnitelmia maailmalla: Yli 4 500 lentoa peruttu, Kreikka kielsi joulutapahtumat, Bulgaria maksaa rokotteiden ottajille - Ulkomaat | HS.fi

”Omikronräjähdys” sotkee joulu­suunnitelmia maailmalla: Yli 4 500 lentoa peruttu, Kreikka kielsi joulu­tapahtumat, Bulgaria maksaa rokotteiden ottajille

Yhdysvallat kertoi perjantaina luopuvansa omikron­muunnoksen vuoksi asetetuista eteläisen Afrikan maiden matkustus­kielloista.

24.12.2021 11:40 | Päivitetty 25.12.2021 8:04

Koronapandemia ja sitä kiihdyttänyt omikron­muunnos on sekoittanut joulun ajan suunnitelmia monissa maailman maissa.

Esimerkiksi uutistoimisto Reutersin laskujen mukaan joulupäivän varhaisaamuun mennessä yli 4 500 joulunajan lentoa oli peruttu maailmanlaajuisesti.

The New York Times -lehden mukaan ainakin 3 000 lentoa oli jouduttu perumaan joulunaattoon mennessä maailman­laajuisesti, niistä suuri osa Yhdysvalloissa ja Australiassa.

Esimerkiksi yhdysvaltalainen United Airlines -lentoyhtiö kertoi peruneensa 150 lentoa joulu­aattona ja ainakin 44 lentoa joulu­päivänä, koska yhtiöllä on vaikeuksia saada riittävästi henkilö­kuntaa kentille ja koneisiin monien tartunta­tapauksien vuoksi.

Unitedin lisäksi toinen suuri yhdysvaltalainen lentoyhtiö, Delta Air Lines, on perunut lentojaan joulun pyhien aikana. Yhteensä yhtiöt ovat peruneet lähes 280 lentoa.

Lentomatkustajat tekivät lähtöselvitystä Orlandon lentoasemalla aatonaattona torstaina.

Samaa selitystä lentojen peruuttamiselle käytti jouluaattona australialainen halpa­lento­yhtiö Jetstar. Yhtiön mukaan monet työntekijät ovat joutuneet karanteeniin, koska heidän pelätään altistuneen korona­tartunnalle, CNN-kanava kertoo.

Sydneyn lentokentällä oli jouluaattona peruttu ainakin 80 kotimaista lentoa 500:sta.

Uutistoimisto Reuters kertoi jouluaattona Australian korona­tilanteesta otsikolla: ”Australia lyhentää tehoste­rokotteiden odotus­aikaa samalla kun omikron­räjähdys muutti lomat kaaokseksi.”

Viranomaiset ovat lyhentämässä tehosterokotteen saamista aiemmasta kuudesta kuukaudesta kolmeen kuukauteen edellisen rokotuksen saamisesta laskien, Australian terveysministeriö tiedotti perjantaina.

Australiassa kirjattiin perjantaina noin 9 100 uutta tartuntaa, joka rikkoi vuorokauden ikäisen edellisen ennätyksen (8 200 tartuntaa).

Joulumatkailun kaoottisesta tilanteesta huolimatta Yhdysvaltojen hallinto tiedotti perjantaina maan aikovan luopua eteläisen Afrikan maita koskevista matkustuskielloista.

Kahdeksasta Afrikan maasta, joihin kuuluvat muun muassa Etelä-Afrikka, Mosambik ja Zimbabwe, tapahtuvaa matkustamista Yhdysvaltoihin rajoitettiin marraskuun lopulla omikronmuunnoksen leviämisen estämiseksi.

Maahantuloa näistä maista vapautetaan 31. joulukuuta alkaen, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kasvomaskein suojautuneita ihmisiä Kreikan kansalliskirjaston portailla torstaina Ateenassa.

Nopeasti pahentunut tartuntatilanne on heijastunut arvaamattomuutena ja uusina rajoitus­toimina myös Euroopassa. Politico-sivuston mukaan Espanjan, Italian ja Kreikan hallitukset ilmoittivat torstaina, että maski­pakko otetaan käyttöön myös ulko­tiloissa.

Espanjassa kaikkien yli kuusi­vuotiaiden on pidettävä maskia ulkona. Maskia ei tarvitse kuitenkaan käyttää urheilu­harrastuksissa tai jos henkilö on yksin tai koti­taloutensa jäsenten kanssa vuorilla tai rannalla, Politico kertoo.

Kreikassa astui voimaan jouluaattona määräys, jonka mukaan ihmisten tulee käyttää ”tuplamaskeja” eli kahta päällekkäistä tavallista kasvomaskia tai yhtä tehokkaampaa FFP2-hengitys­suojainta julkisessa liikenteessä ja super­marketeissa.

Kreikan hallitus määräsi myös, että kaikki jouluun ja uuteenvuoteen liittyvät julkiset juhlat on kielletty. Ulkomaisia turisteja ”kehotetaan voimakkaasti” tekemään pcr-koronatesti muutama päivä maahan saapumisen jälkeen. Myös ennen maahan saapumista on oltava negatiivinen korona­testi­tulos, vaikka turistilla olisi rokotus­todistus.

Nikolai Lilkov odotti koronarokotuksia haluavia ihmisiä Kansallisen kulttuuripalatsin metroaseman rokotuspisteellä Bulgarian pää­kaupungissa Sofiassa syyskuussa.

Bulgarian hallitus puolestaan ilmoitti torstaina, että 65 vuotta täyttäneille kansalaisille aletaan maksaa noin 40 euroa, jos he ottavat koronarokotteen, The Sofia Globe -lehti kertoo. Bulgariassa vasta 27 prosenttia koko kansasta on saanut täyden rokotussarjan, kun vastaava lukema on EU- ja Eta-maissa 68 prosenttia, Euroopan tartuntatautivirasto ECDC:n tilastot näyttävät.

”Ihmiset luulevat, että rokotteisiin pannaan myrkkyä, mikrosiruja ja kaikkea paskaa. Että Bill Gates haluaa laittaa sirun käsivarteesi, jotta hän voisi seurata, missä liikut. Se on hulluutta, silkkaa hulluutta”, totesi HS:n syyskuussa haastattelema rokotuspisteen virkailija Nikolai Lilkov bulgarialaisista, jotka ovat koronapandemian aikana olleet Euroopan rokotevastaisin kansa.

Sulkutilaan määrätyssä Xianin kaupungissa Kiinassa oli hiljaista torstaina.

Kiinassa joulu on melko marginaalinen tapahtuma, mutta myös siellä viranomaiset käyvät kovilla kierroksilla uusien koronatartuntojen vuoksi. Runsaan kahdeksan miljoonan asukkaan Xianin kaupunki määrättiin tiukkaan sulkutilaan torstaista alkaen kaupungissa kirjattujen runsaan sadan tartunnan vuoksi.

Sulkutilan on uutisoitu koskevan noin kolmeatoista miljoonaa ihmistä Xianin alueella. Viranomaismääräysten mukaan vain yksi ihminen kustakin kotitaloudesta voi käydä ulkona ostoksilla joka toinen päivä. Poikkeuksia sallitaan yhteiskunnan toiminnan kannalta välttämättömien ammattien harjoittajille, uutistoimisto Reuters kertoo.

Helmikuun talviolympialaisiin valmistautuva Kiina ilmoitti perjantaina 87 uudesta vahvistetusta koronatartunnasta. Torstaina tapauksia ilmoitettiin tasan sata.

Nollan tartunnan politiikkaa tavoittelevassa Kiinassa virallisesti ilmoitettuja tartuntoja on pandemian alusta lähtien ollut noin 100 000 ja kuolemia on kirjattu runsaat 4 600:aa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat