Venäjä läimäisi 86 miljoonan euron sakot Googlelle – toistaiseksi suurimmat teknologiajätin sakot Venäjällä - Ulkomaat | HS.fi

Venäjä läimäisi 86 miljoonan euron sakot Googlelle – toistaiseksi suurimmat teknologia­jätin sakot Venäjällä

Myös Facebookin emoyhtiö Meta sai noin 23 miljoonan euron sakot. Suuret verkkotoimijat ovat viime aikoina saaneet useita sakkoja Venäjällä, koska ne eivät tuomioistuinten mukaan moderoi sisältöä tarpeeksi.

Googlen logo New Yorkin Manhattanilla sijaitsevan kaupan edustalla.

24.12.2021 15:29 | Päivitetty 24.12.2021 17:33

Venäläinen tuomioistuin antoi perjantaina 7,2 miljardin ruplan eli noin 86 miljoonan euron sakot teknologiayhtiö Googlelle. Syynä päätökselle oli se, ettei Google ollut suostunut poistamaan Venäjällä laitonta materiaalia.

Tuomioistuin määräsi myös Facebookin emoyhtiölle Metalle 1,9 miljardin ruplan eli noin 23 miljoonan euron suuruiset sakot. Syynä on Facebookissa julkaistu Venäjällä laiton sisältö, jota yhtiö ei ole poistanut palvelustaan.

Suuret verkkotoimijat Google, Facebook, Twitter ja Tiktok ovat saaneet viime aikoina useita sakkoja Venäjällä sen vuoksi, että ne tuomioistuinten mukaan yrittävät vaikuttaa maan sisäisiin asioihin eivätkä moderoi sisältöään tarpeeksi.

Lue lisää: Venäjä sakottaa taas Face­bookia ja Twitteriä, jotka eivät poista Venäjän haluamia sisältöjä

Googlen ja Metan sakot ovat toistaiseksi suurimpia, mitä Venäjä on teknologiajäteille läimäissyt. Aiemmat sakot ovat olleet suurimmillaan muutamia kymmeniä miljoonia ruplia.

Uutistoimisto Interfaxin mukaan sakon suuruus on laskettu Googlen vuosittaisten tulojen perusteella.

Teknologiayhtiöitä on myös painostettu poistamaan sovellus­kaupoistaan protesti­äänestämiseen vinkkejä antanut sovellus kesän lopulla järjestettyjen parlamenttivaalien aikoihin. Uutistoimisto AFP:n lähteiden mukaan Venäjän hallinto uhkasi tuolloin Googlea rikossyytteillä ja sen Venäjällä toimivien työntekijöiden vangitsemisilla.

Venäjällä valtio on viime vuosina tiukentanut otettaan verkkoympäristöstä. Perusteina käytetään usein nuorten suojelua haitallisilta verkkosisällöiltä ja ääriliikkeiden vastaista taistelua.

Venäjä on esimerkiksi estänyt pääsyn useille verkkosivuille, jotka eivät ole suostuneet venäläis­viranomaisten vaatimuksiin. Tällaisia sivustoja ovat muun muassa videopalvelu Dailymotion ja verkostoitumis­sivusto Linkedin.

Venäjä on myös estänyt useiden suosittujen VPN-palvelujen toiminnan. VPN-palveluiden (virtual private network) käyttäjä voi piilottaa todellisen IP-osoitteensa ja sijaintitietonsa internetissä ja siten kiertää valtiollista sensuuria verkossa.

Venäjällä on aiemmin vahvistettu laki, joka vaatii maassa myytyihin uusiin älypuhelimiin ja tietokoneisiin valmiiksi asennettuja venäläisiä sovelluksia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat